Zvicer znao sve o zapleni kokaina: Crnogorski policajci prenosili šefu "kavčana" detalje iz Nemačke

26.10.2023

12:03

0

Porukama u "Skaj" aplikaciji Radoje Zvicer obavešten o zapleni pola tone kokaina u Hamburgu

Zvicer znao sve o zapleni kokaina: Crnogorski policajci prenosili šefu "kavčana" detalje iz Nemačke
Copyright Carina Nemačka

Radoje Zvicer, kako se navodi u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), znao je sve detalje nemačke policijske akcije protiv švercera kokaina na brodu "Budva" iako su ovi podaci bili dostupni samo tadašnjem policijskom funkcioneru Dejanu Kneževiću. O saznanjima optuženog šefa kavačkog klana svedoči telefonska komunikacija preko aplikacije "Skaj".

To se tvrdi u optužnici protiv Zvicera, Kneževića i odbeglog policajca Ljuba Milovića, ali i još 18 osoba, koju je SDT podiglo sredinom septembra. U tom se dokumentu navodi da je Zvicer 2. maja 2020. godine u 9.20 sati znao sve pojedinosti zaplene kokaina na brodu "Budva" u Hamburgu.

Printscreen/Mup
Radoje Zvicer

- Zvicer je Miloviću istog dana, posle pronalaska droge na "Budvi", poslao poruku da će sada Dejo dobiti činova, što se očigledno odnosi na okrivljenog Dejana Kneževića, te konačno činjenice da je šef "kavčana" 2. maja 2020. u 9.20 časova znao sve pojedinosti zaplene kokaina - navodi se u optužnici i dodaje se:

 

 

- U pogledu broja torbi, ukupne količine, mesta gde je pronađena, uhapšenih i druge pojedinosti mu je saopštio Milović. Te su činjenice tada bile saopštene jedino Kneževiću, koji je komunicirao sa organima otkrivanja i gonjenja SR Nemačke.

Zaplena na "Budvi"

U maju 2020. godine zvanično je isticano da je crnogorska policija, u saradnji sa partnerskim službama Velike Britanije, Portugalije, Španije, Holandije, Nemačke i američke agencije DEA, realizovala akciju koja je rezultirala presecanjem rute krijumčarenja kokaina iz država Južne Amerike ka Evropi. Tada je na brodu "Budva“ u Nemačkoj zaplenjeno oko pola tone kokaina.

U jednom slučaju u oktobru 2020. godine, Zvicer je bio taj koji je preko Milovića, kod Kneževića inicirao da se prema Vuku Živkoviću odrede mere tajnog nadzora, što je i učinjeno, kada je Odsek za borbu protiv krijumčarenja droga, kojim je u to vreme rukovodio Knežević, inicirao proširenje mera tajnog nadzora i prema ovom licu.

- A pošto je Knežević dva dana pre toga obećao Miloviću da će to učiiniti. Iako je Knežević u odbrani tvrdio da sa Milovićem nije u bilo kakvim bližim relacijama od poznaničkih, njegova odbrana je u potpunosti opovrgnuta citiranim SKY ECC komunikacijama - navodi se u optužnici.

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv ukupno 21 osobe, među kojima su visoki policijski službenici i operativci i navodne vođe i pripadnici crnogorskih narko klanova. Optuženi su za krijumčarenje više tona kokaina, pranje više miliona evra, zloupotrebu službenog položaja i nedozvoljeno držanje oružja.

Među optuženima su odbegli policajac Ljubo Milović, službenik Agencije za nacionalnu bezbednost Petar Lazović i Dejan Knežević koji je pre hapšenja bio pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore. Optužnica je obuhvatila i Radoja Zvicera koji je u bekstvu a slovi za jednog od vođa "kavačkog" klana.

Svi oni terete se za krivična dela izvršena od 2019. godine do februara 2021. u Crnoj Gori, ali i pojedinim državama Evrope i Južne Amerike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTCG/24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike