Tužilac otkrio Zvicerove milione! U Sloveniji oprali novac od kokaina na novom poslu i zaradili milione

18.11.2023

09:31

0

Autor: 24sedam

Slovenački ogranak "kavačkog" klana ulagao u bitkoine

Tužilac otkrio Zvicerove milione! U Sloveniji oprali novac od kokaina na novom poslu i zaradili milione
Copyright Printscreen/Youtube/AA

Tužilac u Sloveniji Jože Levašič izneo je proširenu optužnicu protiv 14 pripadnika slovenačke ćelije "kavačkog" klana, tereteći ih, između ostalog, i za prikrivanje porekla novca od trgovine drogom i to kroz bitkoin transakcija. Tužilaštvo je sada Blaža Kadivca, brata navodnog vođe ćelije "kavčana" Klemna Kadivca, označilo kao finansijskog direktora pohapšene grupe, prenosi RTV Slovenija.

Tužilaštvo je prvobitnom optužnicom teretilo Blaža Kadivca za 48 krivičnih dela, među kojima i da je vodio računa o Skaj telefonima, koje su visokorangirani članovi grupe koristili za bezbednu komunikaciju i za dogovore o transportu droge. Ali, tužilaštvo sada mlađeg brata optužilo za 73 krivična dela, a veruje se i da je imao jednu od vodećih uloga u zločinačkoj grupi.

Foto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija
Šef radoje Zvicer

- Blaž Kadivec je oduvek imao ulogu svojevrsnog finansijskog direktora u klana - navodi Levašič.

Blaž Kadivec je, po tužilaštvu, ima važnu ulogu u prikrivanju porekla novca od trgovine drogom putem bitkoin transakcija. Iz dokaza, posebno iz Skaj komunikacije, proizilazi da je slovenački "kavčani" imali svoj bitkoin novčanik, kojim je upravljao Blaž Kadivec.

Tužilaštvo procenjuje da su članovi grupe su od prodaje droge zaradili više od šest miliona eura, a u ovaj prihod nije uračunat promet od prodaje hašiša i heroina. Navodi se da je prodajom bitkoina grupazaradila najmanje 2,2 miliona evra.

Tužilaštvo je u optužnici detaljnije obrazložilo i zaradu pojedinih članova klana po vrsti krivičnih dela. Klemen Kadivec, kao jedan od vođa slovenačkog ogranka, navodno je dobio oko 405.000 evra samo od transporta droge.

Turska policija
Milan Vujotić

Tužilaštvo je odlučilo da izmeni optužnicu na osnovu dokaza sa Skaj komunikacije, kao zbog priznanja trojice pokajnika - Darka Nevzatovića, Slavka Tesića i Alena Bajca.

U slučaju "kavačkog klana" juče je trebalo da bude saslušan i Kosta Tabaković, brat optuženog Nenada, ali se to nije dogodilo, pošto je iskoristio mogućnost da, kao bliski rođak, ne mora da svedoči.

Mariborski sud, međutim, pokrenuo je ove godine sudsku istragu protiv braće Tabaković zbog sumnje da su učestvovali u planiranju pokušaja ubistva Darka Nevzatovića, eks "kavčanina", a danas saradnika tužilaštva. 

Već godinama je u Sloveniji aktuelan slučaj ćelije "kavačkog" klana; a u sudskim spisima, kao važne karike pominjana su imena Radoja Zvicera i Milana Vujotića iz Crne Gore. Oni nisu obuhvaćeni ovom optužnicom. Slovenačka ćelija uglavnom se bavila trgovinom drogom i pranjem novca a navodno su odgovorni i za više ubistava. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike