Otkrivamo: Evo kako su Amerikanci nasamarili najbližeg saradnika Radoja Zvicera

31.10.2023

14:52

0

Autor: 24sedam

Miloš Radonjić (33), desna ruka Radoja Zvicera, koristio četiri servisa/aplikacije za komunikaciju

Otkrivamo: Evo kako su Amerikanci nasamarili najbližeg saradnika Radoja Zvicera
Copyright Profimedia/MUP

Miloš Radonjić (33), desna ruka Radoja Zvicera, otkriven je na osnovu poruka i telefonskih razgovora koje je obavljao preko četiri servisa/aplikacije, navodi se u dokumentima koje su Amerikanci poslali u Trst gde je pritvoren "kavčanin".

Član "kavačkog klana", inače skiper, koga SAD traže zbog šverca više od 2,6 tona kokaina, koristio je za ugovaranje narkoposlova aplikacije "Signal" i "Skaj", ali i platforme za "Ajfon" - FaceTime i tekstualne poruke. 

Signal se etablirao kao jedna od najbezbednijih platformi za razmenu poruka koje ne mogu da se presretnu (E2EE) i, kao takav, može da se poredi i sa "WhatsAppom" i "Telegramom", takođe aplikacijama za razmenu poruka sa E2EE. Uprkos njihovim sličnostima, postoji niz karakteristika koje izdvajaju "Signal" od konkurenata, kao i funkcije koje svaki korisnik treba da zna i razume pre nego što ga koristi. Reputacija "Signala" u pogledu bezbednosti je bez premca i daleko superiornija u odnosu na njegove glavne konkurente. U stvari, nedavno objavljeni dokumenti pokazuju da FBI može da prikuplja podatke skoro u realnom vremenu iz razgovora na "WhatsAppu".

iMessage su tekstualne poruke, fotografije ili video-zapisi koje šaljete drugom Epl korisniku. iPhone, iPad, iPod touch i Mac računar jedini mogu da razmenjuju ovakav vid poruka. Te poruke su uvek šifrovane, a pojavljuju se u plavim oblačićima za tekst na ekranu.

"FaceTime" je Eplova aplikacija za video-poziv samo između kompatibilnih uređaja ovog proizvođača. Prvobitno je predstavljen na iPhone 4 u 2010, a sada se koristi na većini Ejpl uređaja, uključujući iPhone, iPad, iPod i Mac.

Skaj aplikacija u Srbiji postala je poznata nakon hapšenja Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali je bila popularna među mnogim kriminalnim grupama na Balkanu. Svako ko želi da ima ovu aplikaciju na pametnom telefonu može kupiti licencu na tri, šest meseci ili godinu dana i to će ga koštati između 600 i 2.200 evra. Komunikacijom putem "Skaja" samo pošiljalac i primalac poruke mogu videti sadržaj prepiske - šalje se šifrovana poruka sa jednog uređaja i može se dešifrovati samo na uređaju primaoca. Drugi korisnici aplikacije mogu da vide samo kriptovanu poruku sastavljenu od nasumičnog skupa brojeva i slova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike