Policija razbila "kavčane" u Hrvatskoj: Potraga za dve žene, a ovo je šema po kojoj su dovezli kokain od 7.000.000 evra

26.07.2023

15:14

0

Autor: 24sedam

Četiri osobe bliske vođi vođu "kavačkog klana" Radoju Zviceru su uhapšene, a dve pripadnice grupe su i dalje u bekstvu

Policija razbila "kavčane" u Hrvatskoj: Potraga za dve žene, a ovo je šema po kojoj su dovezli kokain od 7.000.000 evra
Copyright Profimedia

Hrvatska policija izvela je akciju hapšenja saradnika vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera u Hrvatskoj. Privođenja su bila u Rijeci i Zagrebu.

Prenosimo celokupno saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske:

- Policijski službenici Nacionalne kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala policije (PNUSKOK - Služba Zagreb) u koordinaciji sa Kancelarijom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala nastavili su kriminalističko istraživanje o krivičnim delima zločinačkog udruživanja i neovlašćene proizvodnje i prodaje opojnih droga u okviru zločinačkog udruženja u kojem je bilo osam lica (starosti 58, 48, 27, 33, 29, 38, 57, 53), od kojih su četiri prethodno bila u zatvoru (58, 48, 27, 38).

Roba iz Dominikane i Ekvadora

- Sumnja se da je osumnjičeni 29-godišnji, najkasnije u leto 2021. godine do 2. novembra 2022. na području Hrvatske, Belgije, Dominikanske Republike i Ekvadora, povezao 58-godišnjaka, a. 38-godišnjaka i još jedno nepoznato lice u zajedničkoj akciji, a za cilj operacije je postavila kontinuirano sticanje značajne nepovezane materijalne dobiti putem nabavke, transporta, skladištenja i preprodaje kokaina.

- U cilju sticanja materijalne koristi, osumnjičeni su u okviru lanca šverca i distribucije ispunjavali uputstva i postavljali zadatke koje im je 29-godišnjak zadao. Naime, 29-godišnjak je osumnjičen da je bio zadužen za nabavku i preuzimanje velikih količina kokaina u Dominikanskoj Republici i Ekvadoru, radi šverca u Evropu, i pronalaženje paravan za šverc, odnosno trgovačkih društava preko kojih je redovnim poslovanjem i uvozom isporučivao legalnu robu, kokain u Hrvatsku, za šta je angažovao 58-godišnjeg muškarca. Bio je zadužen i za nesmetano obavljanje poslova carinjenja legalno uvezene robe, a sve u cilju što bržeg protoka i omogućavanja lakšeg vađenja švercovanog kokaina, za šta je angažovao 38-godišnjaka čoveka, zajedno sa drugim, za sada nepoznatim licima.

Carina u riječkoj luci

U to vreme, osumnjičeni 38-godišnji, kao radnik trgovačke firme koja obavlja poslove carinjenja u riječkoj luci, imao je pristup kontejnerima. Isto tako, 29-godišnji osumnjičeni je bio zadužen za otklanjanje svih smetnji ili štete nastale u vezi sa isporučenim kokainom. Osumnjičeni 58-godišnji, u skladu sa ulogom koja mu je dodeljena, u cilju sticanja neprikladne materijalne koristi pružanjem usluga uvoza legalne robe pod vidom šverca kokaina, omogućavao je nabavku, prevoz i prijem kokaina, sve u okviru poslova preduzeća kojima posredno upravlja.

U vezi sa ovim, 58-godišnjak je povezao ženu od 48 godina, ženu od 27 godina, ženu od 33 godine, ženu od 57 godina, 53-godišnjaka. žena i drugih nepoznatih lica u zajedničku akciju. Svi oni, sa istim ciljem da se materijalno okoriste, ispunjavali su date instrukcije i poverene im zadatke u lancu šverca i distribucije. Osumnjičeni 33-godišnji je bio zadužen za obavljanje administrativnih poslova u vezi sa pripremanjem poslovne dokumentacije neophodne za uvoz legalne robe, pod čijim vidom je vršen šverc kokaina i prevoz i čuvanje iznosa novca pribavljenog od vršiće se preprodaja kokaina, a sa 57-godišnjakom i 53- ona ​​je takođe dogovorila sa godišnjakom da se obezbedi zakup skladišnih prostora gde će se isporučivati legalna roba i skladištiti švercovani kokain.

Ubačene žene

Zatim, u maju 2022. godine, 58-godišnjak, smatrajući da ga je 29-godišnjak prevario u dogovorenom poslu šverca kokaina, ugovorenom sa 27-godišnjakom, 57- i 53-godišnjakom starice, nakon otuđenja jedne od pošiljki kokaina, da ga sakriju i skladište i dalju preprodaju.

Na ovaj način, prilikom legalnog uvoza u Hrvatsku, prokrijumčaren je kokain u količini od preko nekoliko stotina kilograma, u vrednosti od preko 7.000.000,00 evra. Tako su osumnjičeni 58-godišnjak i 29-godišnjak organizovali i vodili zločinačko udruženje i, znajući za cilj zločinačkog udruženja, u okviru takvog udruženja prenosili, nabavljali i posedovali supstance koje su po propisu proglašene za drogu, a bili su namenjeni za neovlašćenu prodaju ili na drugi način upotrebe u promet i prodavali ih i posredovali u njihovoj prodaji i na drugi način stavili u promet na neovlašćen način.

Modifikovano oružje

Ostali osumnjičeni (48, 27, 33, 38, 57, 53), znajući za svrhu zločinačkog udruživanja, kao deo takvog udruženja, prenosili su, nabavljali i posedovali supstance koje su po propisima oglašene za drogu i namenjene za neovlašćenu prodaju ili stavljanje u promet na drugi način i posredovali u prodaji i neovlašćenom puštanju u promet.

Takođe, 58-godišnjak je osumnjičen za krivično delo nedozvoljeno držanje, proizvodnja i nabavljanje oružja i eksplozivnih materija, jer je imao modifikovani gasni pištolj sa prigušivačem i municijom, iako je bio svestan da je raspolaganje svim vrsta modifikovanog oružja je bila neovlašćeno, kao i oružje sa integrisanim prigušivačem, zabranjeno. Po završenom kriminalističkom istraživanju, osumnjičeni 29-godišnji je predat pritvorskom nadzorniku, a krivična prijava podneta je Upravi za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala. Traži se žena od 57 i 53 godine.

Bonus video

MUP RS

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike