Zvicer jednog vođu hteo da ubije, drugi mu bio desna ruka: Hapšenje čelnika "balkanskog kartela" otkrilo nelogičnost između dva klana!

11.05.2023

20:45

0

Ubistvo uhapšenog Mladena Lazarevića platio vođa "kavčana", dok mu je Miroslav Starčević bio glavni čovek

Zvicer jednog vođu hteo da ubije, drugi mu bio desna ruka: Hapšenje čelnika "balkanskog kartela" otkrilo nelogičnost između dva klana!
Ilustracija - Copyright printscreen/MUP

U međunarodnoj akciji EASY, koju je u najvećoj tajnosti sproveo MUP Srbije u saradnji sa Evropolom i Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapšene su vođe "balkanskog kartela", koji je poslednjih godina organizovao šverc više od sedam tona kokaina na područje Evrope. U toj akciji uhapšeni su, kako saznajemo, i "pink panter" Mladen Lazarević, Miroslav Starčević, poznatiji kao Deda i Đeneral, poznati narko-diler Gligorije Peljević (73) i "pink panter" Dragan Đorđević Gaga.

U istom Balkanskom kartelu, kako se ispostavilo, bili su i Mladen Lazarević, koga je po nalogu vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera trebalo da ubije klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali i Miroslav Starčević, koga su kao Dedu pominjali svedoci saradnici na suđenju Belivukovoj kriminalnoj grupi, a koji je bio glavni "operativac" Radoja Zvicera za šverc droge. Od dvojice vođa drugog kartela u odnosu na onaj koji je sam vodio, jedan je bio desna ruka Radoja Zvicera, dok je drugog vođa "kavčana" hteo da ubije.

MUP
Mladen Lazarević

Lazarević je jedan od pripadnika međunarodne bande "pink panteri", sa kojom je pre više od 15 godina učestvovao u spektakularnoj pljački dragulja u Dubaiju 2008. godine, zajedno sa svojim kumom Milanom Ljepojom, koji je smatran organizatorom te pljačke "pink pantera". Ljepoju je, da podsetimo, ubio Belivukov klan u ritopečkoj klanici i to je jedno od sedam ubistava za koja im se sudi u Specijalnom sudu u Beogradu.

Više puta je Lazarević preživeo sigurnu smrt, a poslednji put je samo spletom okolnosti izbegao likvidaciju koju je platio vođa "kavčana" Radoje Zvicer, a Veljko Belvuk je organizovao.

Bojan Hrvatin, okrivljeni svedok na suđenju organizovanoj grupi Vejka Belivuka i Marka Miljkovića, otkrio je u Specijalnom sudu da je upravo on, po Belivukovom nalogu, pratio Lazarevića, a da su dvojica Bosanaca dovedena u Beograd da ga ubiju kad Zvicer za to da zeleno svetlo.

Platio nezavršeno ubistvo

Svedok okrivljeni je dodao i da je za ovaj posao, iako Lazarević nije ubijen, dobio od Zvicera 25.000 evra, od kojih je Belivuk uzeo 5.000 da bi pokrio troškove iznajmljivanja stana u West 65 u Novom Beogradu.

Sa druge strane, drugi vođa Balkanskog kartela Miroslav Starčević, kako se sumnja, bio je glavni čovek Radoja Zvicera za šverc droge. Pokajnici Belivukovog klana pominjali su njegov nadimak, ali mu se ime dugo nije znalo. Posle dešifrovanja presretnute "Sky" komunikacije i prikupljanja drugih dokaza, otkriveno je da je Đeneral zapravo srpski državljanin Miroslav Starčević.

O njemu su govorili i svedoci saradnici, koji su ga često oslovljavali nadimkom Deda. Opisali su ga kao čoveka preko koga je išla trgovina drogom Belivukovog klana i objasnili da je reč o starijem čoveku.

Profimedia 24sedam Pink/Printscreen
Srđan Lalić bio u pratnji droge koju je na stadion Partizana poslao Radoje Zvicer

Govoreći o kokainu koji su švercovali, svedok okrivljeni Srđan Lalić ispričao je kako je učestvovao u pratnji 40 kilograma droge koju je na stadion Partizana poslao Radoje Zvicer.

- Ja sam sa Markom učestvovao u pratnji tog kokaina, za kokain je bio zadužen Deda, koji je na "Skaju" bio Đeneral. To je bilo možda dva meseca pre hapšenja - ispričao je Lalić.

Na direktnoj vezi

"Sky" komunikacija je potvrdila da je Starčević bio u direktnom kontaktu sa odbeglim vođom "kavačkog klana" Radojem Zvicerom. U optužnici crnogorskog tužilaštva obelodanjene su i poruke koje su putem kriptovane komunikacije slali jedan drugom, a u kom dogovaraju trgovinu kokaina.

Printscreen/MUp
Hapšenje vođa Balkanskog kartela

Pored njih u međunarodnoj akciji uhapšeni su i M. J, M. M, D. N, I. C, R. R, M. R, V. S, M. P. i Lj. L. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Ova organizovana kriminalna grupa, nazvana Balkanski kartel, koju čini 20 osoba sumnjiči se da je umešana u međunarodnu trgovinu narkoticima. Organizatori i pripadnici ove grupe sumnjiče se da su tokom 2020. godine učestvovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije, saopšteno je iz Tužilaštva za organizovani kriminal.

U saradnji sa Europolom, Srbija je uspela da identifikuje ključne mete na svojoj teritoriji i mapira njihove kriminanlne aktivnosti širom sveta. Radi se o pet tona kokaina zaplenjenog na Arubi, 1,2 tone u Belgiji, 740 kilograma u Roterdamu, u Holandiji. Pronađena je veća količina novca i oružja na 20 pretresanih lokacija. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike