Bivši šef ukrajinske tajne službe pred sudom u Nišu: Naumov u vozilu krio bogatstvo, tereti se za pranje para, a čeka se odluka o izručenju!

03.03.2023

17:21

0

Posredstvom advokata Andrij Naumov izjavio da bi za njega izručenje Ukrajini predstavljalo smrtnu kaznu

Bivši šef ukrajinske tajne službe pred sudom u Nišu: Naumov u vozilu krio bogatstvo, tereti se za pranje para, a čeka se odluka o izručenju!
Andrij Naumov - Copyright Printscreen/YouTube/ ТСН/Radio Svoboda/Shemi

U Višem sudu u Nišu, pripremnim ročištem, danas je počelo suđenje Ukrajincu Andriju Naumovu (41) koga Više javno tužilaštvo tereti za krivično delo pranje novca. On je. da podsetimo, uhapšen 7. juna prošle godine prilikom pokušaja prelaska granice između Srbije i Severne Makedonije automobilom u kome se nalazilo 608.000 evra i 125.000 dolara. Naumov je jedan od donedavnih čelnika ukrajinske obaveštajne službe SBU.

Branilac Naumova, advokat Milan Petrović, izjavio je da su odbrana i tužilaštvo danas izneli uvodna izlaganja.

- Naše uvodno izlaganje baziralo se na osporavanju navoda da se radi o krivičnom delu pranja novca i da nema elemenata tog krivičnog dela. Tužilaštvo je navelo da se radi o krivičnom delu pranja novca i da poseduje dokaze koji to potvđuju - izjavio je za medije Petrović po završetku ročišta.

Prema rečima Petrovića, na narednom prestresu biće saslušan Naumov i lično se izjasniti o krivici. Optužnica tereti samo Naumova, ne i njegovog suvozača, jer novčana sredstva koja su pronađena u vozilu pripadaju okrivljenom. Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja druge osobe.

Kako kaže Petrović, odbrana i dalje nema nikakvu informaciju o izručenju Naumova Ukrajini i na tu odluku se još čeka. Naumov je u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda Niš sve vreme od kada je uhapšen.

Zelenski mu oduzeo čin

Ukrajinske vlasti su u međuvremenu su tražile od Srbije njegovo izručenje u kome je navedeno sedam različitih krivičnih dela, uglavnom ekonomskih. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski oduzeo je Naumovu čin brigadnog generala i proglasio ga izdajnikom, neposredno nakon što je u Srbiji saopšteno da je uhapšen.

Andrij Naumov je nekada radio u državnom tužilaštvu, Službi bezbednosti Ukrajine, a rukovodio je i Državnom agencijom za Černobilj. Iz Ukrajine je otišao pred samu invaziju, 23. decembra, a u junu je uhapšen na graničnom prelazu Preševo.

Advokat Milan Petrović ranije je rekao je da se Naumov sa porodicom preselio u Tursku i da je bio samo u prolazu kroz Srbiju. On je kazao i da se Naumov protivi izručenju, jer strahuje za svoj život, pošto je u Ukrajini na njega bio organizovan pokušaj atentata. O izručenju Naumova odlučuje Ministarstvo pravde Srbije, a ukoliko do njega dođe ono će se realizovati po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kao i Sporazumu o međunarodnoj saradnji u krivičnim stvarima između Ukrajine i Srbije.

Novac i u dečijim igračkama

Posredstvom advokata, Naumov je kazao da bi izručenje Ukrajini za njega predstavljalo smrtnu kaznu. Za krivično delo pranja novca, za koje je počelo suđenje pred Višim sudom, Naumovu preti zatvorska kazna od najviše 10 godina.

Na graničnom prelazu Preševo, prilikom hapšenja, sa Naumovim je u vozilu bio i nemački državljanin ukrajinskog porekla Aleksander A. (44), koji je takođe uhapšem kao saizvršilac krivičnog dela, ali je pušten da se brani sa slobode pošto je položio kauciju od 70.000 evra. Posle istrage, tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja Aleksandera A..

Naumov i Aleksander A. uhapšeni su na prelazu Preševo u automobilu BMW X6, nemačke registracije, kojim su prevozili novac. Više od 600.000 evra i gotovo 125.000 dolara bilo je sakriveno u gotovo svakom delu unutrašnjosti vozila: kutiji za prvu pomoć, levim i desnim vratima, reflektujućem prsluku, u torbama sa ličnim stvarima, u kesi iz supermarketa, kutiji za parfem, kutiji za lekove, plastičnoj korpi sa dečijim igračkama, pa čak i u kutiji dečijih bojica.

I to nije bilo sve, jer su službenici na granici u kesi iz supermarketa, koja se nalazila u prtljažniku pronašli i dva mala smaragda, čija vrednost je procenjena na gotovo 6.500 evra.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike