Filmska bekstva iz zatvora srpskih kriminalaca: Preko žice i uz pomoć kašike do slobode

13.09.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Sve za slobodu, moto je i najokorelijih kriminalaca

Filmska bekstva iz zatvora srpskih kriminalaca: Preko žice i uz pomoć kašike do slobode
Ilustracija - Copyright Tanjug/Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Želja za slobodom nagnala je Danala Kavalkantea (34) da pobegne iz zatvora. Hodajući po zidu kao kraba udahnuo je malo slobode, ali je ponovo pao u poteri 500 policajaca. I njegov, specifičan način bekstva, nije stran ni srpskim kriminalcima. Ni oni nisu ništa manje maštoviti kada žele da se dokapaju slobode.

Decenijama je primat među beguncima držao Željko Ražnatović Arkana. Bežao je iz zatvora širom Evrope, ali mu je slavu pomutio Željko Milovanović – Gavra.

Milovanović je, u saradnji sa zemunskim ubicom Sretkom Kalinićem izveo najpoznatiji pokušaj bekstva iz zatvora u Srbiji. Njih dvojica su 2012. išetali iz Posebne pritvorske jednice u okviru zgrade Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Printscreen /MUP
Željko Milovanović - Gavra

Eks “crvena beretka” ležao je ćeliji pored Kalinića, a ovo bekstvo su snimile sigurnosne kamere. Oni su bonsekom presekli rešetke na vratima ćelije, odvalili vrata i savladali zatvorskog čuvara u hodniku. Zatim su se popeli na prvi sprat, gde su izvalili rešetke na prozoru i skočili u dvorište gde su ih opkolili pripadnici Žandarmerije i vratili ih u ćeliju. Ovo je Milovanoviću bio šesti pokušaj bekstva.

Samica jedina kazna

Bekstvo iz zatvora ne postoji kao krivično dela. Naravno, samo ako je u pitanju bekstvo bez elemenata nasilja ili drugih krivičnih postupaka. Za bekstvo se izriče disciplinska mera, odnosno begunac po hvatanju odmah odlazi u samicu. Obavezno 15 dana, a ne retko I čitavih 30.

Željko Ražnatović Arkan ostaće upamćen po bekstvu iz švajcarskog zatvora pomoću desetak džempera koje je navukao da bi se zaštitio od bodljikave žice. Jedan od zatvorskih cimera postavio mu je lopovske i tako se popeo do vrha četiri metra visokog zida i na kraju pobegao. Desetak dana kasnije pojavio se u Beogradu sav izgreban i unakažen. I dalje se prepričava i kako mu Slobodan Kostovski Kole (prošlog meseca uhapšen u akciji protiv “balkanskog kartela”) pomogao da pobegne iz holandskog zatvora. Sve uz pomoć revolvera.

Printscreen/YouTube/Latina Noticias
Za Zorana Jakšića iskopali tunel od 200 metara

Na spisku begunaca je i Alan Cigler, pomoćnik plaćenog ubice Čabe Dera. Pobegao je iz subotičkog zatvora. Skakao je preko zidova, trčao po krovu, pa je dobio nadimak Čovek-mačka.

Zoran Jakšić, jedan od vođa klana Amerika, osuđen je u Peruu na 25 godina zatvora zbog šverca više od 800 kilograma kokaina. On je nekoliko puta pokušao da pobegne iz zatvora. Najskoriji slučaj bio je 2021. godine kada je otkriven tunel dug 200 metara kojim je trebalo da se išeta na slobodu. Dve godine ranije pobegao je čuvarima dok su ga sprovodili na lekarski pregled. Sada robija u strogo čuvanom zatvoru u vojnoj bazi Kalao.

Srbin Aleksandar Erceg (42) pobegao je 2019. iz zatvora u nemačkom Bohumu. Preskočio je zid visok oko pet metara i nestao. Trebalo je da robija do 2021. godine.

Bežala i "Pink Panterka"

Olivera Ćirković, bivša košarkašica, reprezentativka Jugoslavije i, prema optužbama, članica čuvene bande pljačkaša draguljarnica „Pink Panter“, pobegla je 2012. na spektakularan način iz najčuvanijeg atinskog zatvora Koridalos. Korpulentna plavuša, visoka 193 centimetra, pobegla je motorom nakon što je uspela da prevari stražara i izađe na jednu od kapija zatvora. Na ulici ju je sačekao motociklista. Ovaj događaj je poslužio grčkim medijima da ironično zaključe da je „jedna plavuša dovoljna da nadmudri upravu ženskog zatvora“.

Kristijan Golubović je dva puta bežao iz zatvora. Najpoznatija je priča ona iz 90-ih godina kada je skočio sa trećeg sprata Petog suda u Ustaničkoj, povredio obe noge, da bi mu potom pomogao Radoslav Trlajić, zvani Bata Trlaja, da dođe do automobila kojim su pobegli.

Zoran Rašković Serdar izveo je jedno od najspektakularnijih bekstava u skorijoj istoriji. On je usred dana iskoristio posetu advokata, obukao odelo i mirno odšetao kroz glavnu kapiju Centralnog zatvora. Uhvaćen je Švajcarskoj nakon nekoliko meseci.

Printscreen Twitter/zoran Raskovic
Zoran Rašković Serdar

Zanimljiv je i slučaj Aleksandra Trebinjca koji je 6. februara 2007. pobegao isto iz Centralnog zatvora. On se zakačio za karoseriju kamiona sa kojim je dostavljan hleb i mirno čekao da se izveze iz dvorišta. Uspeo je da izađe iz zatvorskog kruga i kad se približio izlaznoj kapiji primetli su ga zatvorski čuvari, skinuli ga sa kamiona i vratili u zatvorsku ćeliju.

Dvojica zatvorenika V. L. i M. B. iz CZ-a pobegli su kroz kuhinjski magacin. Isekli su katanac na vratima, provukli se u dvrište, da bi zatim preskočili ogradu i pobegli.

A, 2021. godine u zatvoru u Kruševcu, Slaviša Stanisavljević (42) i njegov cimer prokopali su kašikama iz kuhinje rupu u plafonu i pobegli preko tavana, pomerili crepljike i pobegli preko krova.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike