Serijski ubica i Arkanov "tigar" traži da ga puste na slobodu: Marinko Magda u zatvoru zbog 14 ubistava!

06.12.2021

21:18

1

Za ubistva u Srbiji mu je suđeno u odsustvu i osuđen je na smrtnu kaznu, koja je preinačena u kaznu od 40 godina zatvora

Serijski ubica i Arkanov "tigar" traži da ga puste na slobodu: Marinko Magda u zatvoru zbog 14 ubistava!
Foto: Facebook/ Hírsumma.info

Marinko Magda (58) iz Subotice, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog 14 ubistava, posle 27 godina koje je odslužio u zatvoru Čilag u Segedinu, traži da ga puste na uslovni otpust.

Magda koji je, inače, nekadašnji pripadnik Arkanovih "tigrova" i bivši legionar izdržao je dve trećine kazne koja mu je izrečena, a njegov advokat, Slavko Petrić iz Beograda, je još 12. avgusta podneo molbu Višem sudu u Subotici, ali ona još nije stigla na razmatranje.

Petrić kaže da je Viši sud u Subotici nadležan da odlučuje o molbi za uslovni otpust jer je presuda mađarskog suda priznata u Srbiji.

- Magda se sada nalazi u zatvoru Čilag u Segedinu. Za mišljenje o vladanju tokom izdržavanja kazne, kao i sveukupnom ponašanju postoje relevantni podaci i izveštaji u ovoj ustanovi. Njegovo dosadašnje ponašanje i kazna koju je izdržao ukazuju da neće izvršiti novo krivično delo dok traje uslovni otpust. On se u mađarskom zatvoru toliko popravio da se može sa osnovom očekivati da će se na slobodi dobro vladati i da neće učiniti novo krivično delo do isteka kazne - navedeno je u Petrićevoj molbi.

Vrhovni sud Mađarske pravosnažno je osudio Marinka Magdu 1996. godine posle procesa koji je pratila čitava zemlja. Uhapšen je u januaru 1994. godine u Segedinu zbog sumnje da je ubio Editu Marton Nemet u Orošhazi (Mađarska) i bračni par Rozaliju i Antala Horvata u Kečkemetu, kao i njihovog prijatelja Dragutina Kujundžića iz Subotice. Osuđen je za ova četiti ubistva, dok su dokazi za ubistvo porodice čuvenog gradskog poslastičara Balinta i Gizele Nađ, kao i njihovih sinova Danijela i Balaža, odbačeni kao nedovoljni. 

Magda je, međutim, i sa svojim saučesnicima u januaru 1993. godine počeo seriju zločina na teritoriji Vojvodine. Njegova prva žrtva u Subotici bila je Ida Feher, posle nje je sa svojom grupom ubio Josifa Agatića i njegovu suprugu Vericu, kao i tročlanu porodicu Petrić - Milana, Stanu i sina Daneta. 

Za ubistva u Srbiji mu je suđeno u odsustvu i osuđen je na smrtnu kaznu, koja je 2001. godine preinačena u kaznu od 40 godina zatvora. U slučaju da u Mađarskoj bude pušten na uslovnu otpust, Magda nikada ne bi izašao na slobodu, jer bi odmah bio izručen Srbiji na izdržavanje kazne od 40 godina.

Prema zakonima Mađarske, Magda je posle 25 godina odsluženih u Segedinskom zatvoru mogao da traži uslovni otpust, a prvi put je to učinio u februaru 2019. godine, ali ga je sud odbio , jer nije pokazao nijedan znak kajanja za počinjene zločine, i obavestio da to može da traži najranije 2021. godine. Međutim, i ako mađarski sud ovaj put odobri zahtev, Magda ne može na slobodu, jer ga robija čeka i u Srbiji.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Glas javnosti

Najčitanije Vesti