Otkrivamo! Strogo poverljiva dokumenta policije: Šta je šef balkanskog kartela radio sa Ukrajincima u zapadnoj Africi (FOTO/VIDEO)

06.09.2023

17:36

0

Autor: 24sedam

Zelenortska ostrva su bila baza kartela u Africi

Otkrivamo! Strogo poverljiva dokumenta policije: Šta je šef balkanskog kartela radio sa Ukrajincima u zapadnoj Africi (FOTO/VIDEO)
Copyright Printscreen/Google Maps/Europol

Na Zelenortskim ostrva u Atlanskom okeanu bila je baza "Balkanskog kartela", otkriva se u novim dokumentima Europola posla hapšenja ove krijumčarske grupe na čijem čelu je bio dugogodišnji begunac sa crvene poternice Interpola Slobodan Kostovski Kole

U ovoj arhipelag-zemlji pretovaran je kokain, koji je teretnim brodovima stizao iz Brazila.

- Operativni obaveštajni podaci govore da su članovi organizovane grupe tovarili kokain u Brazilu. Tu je i otkrivena prva pošiljka kokaina za Evropu posle koje je i počela istraga policije Srbije i Europola, i to još januara 2022. Od tada, sva kretanja članova grupe i tovara kokaina praćena su uz podršku MAOC-N - stoji u strogo poverljivim dokumentima policije.

Printscreen/Europol
Kokain u rukama španske policije

Onda je krenula da se odmotava kriminalna šema klana. 

- Šef "Balkanskog kartela" slao je na Zelenortska ostrva skipere ukrajinske i češke nacionalnosti. Do hapšenje, oni su nekoliko puta putovali u zapadnu Afriku. Skiperi su, takođe, locirani u drugim mestima zapadne Afrike, ali baza su bila Zelenortska ostrva. Tamo su skiperi pripremali jedrilice na koje su pretovarali kokainske pošiljke iz Brazila i spremali se za put do Španije - stoji i u izveštajima Europola.

Jadrilice su potom kretala put Evrope. Prva pošiljka od 700 kilograma kokaina pala je sredinom avgusta u Sredozemnom moru, u blizini kanarskih ostrva. Uhapšena su dvojica skipera, kao i njihovi navigatori iz Srbije i Hrvatske.

Nekoliko dana kasnije pala je i druga pošiljka. Španske vlasti zaplenile su skoro 10 tona kokaina, što spada u najveće pošiljke droge otkrivene u toj zemlji.

 

 

U Beogradu je uhapšen i pritvoren vođa - Slobodan Kole Kostovski. Označen je kao mozak operacije, a široj javnosti je poznat zbog bliskih veza sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i grupom Željka Maksimovića Make, ali i zbog čuvene pljačke u Holandiji. Na crvenoj poternici Interpola je od 2018. posle bekstva iz zatvora u Brazilu.

U akciji razbijanja krijumčarskog lanca, koju je predvodila policija Srbije, učestvovale su i njihove kolege iz Brazila, Hrvatske, Francuske, Poljske, Portugala, Španije i Slovenije, podržao je Pomorski analitičko-operativni centar – Narkotici (MAOC-N), a sve pod koordinacijom Europola.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike