Novi udar na "škaljarce": Belgijanci presreli tovar od 3,2 tone kokaina

18.08.2023

10:36

0

Autor: 24sedam

Belgijanci tragaju za organizatorom krijumčarenja kokain zaplenjenog u Antverpenu

Novi udar na "škaljarce": Belgijanci presreli tovar od 3,2 tone kokaina
Zaplena kokaina - Ilustracija - Copyright Profimedia

Državljanin BiH Sani al Murda, jedan od važnih pripadnika crnogorskog “škaljarskog klana”, koji se uz Fljamura Sinanaja iz Albanije tereti za šverc 3,2 tone kokaina zaplenjenog u belgijskoj luci Antverpen, nije izručen Belgiji uprkos zahtevu te zemlje ka Turskoj.

Do toga je došlo jer je on u međuvremenu dobio i turski pasoš. Deo turskih medija piše da taj slučaj pokazuje da nema kraja pretvaranju Turske u utočište za svetske kriminalace, a posebno nakon što je olakšala uslove za sticanje državljanstva, prenosi Portal RTCG.

- Iza pasoša Turske mogu se sakriti vođe međunarodnih zločinačkih organizacija koje novac stečen od kriminalnih aktivnosti ulažu ili kupuju kuću za 400.000 dolara. Na ovaj način, čak i ako budu uhvaćeni u Turskoj, ne bivaju izručeni zemlji u kojoj će im se suditi - prenosi istanbulski “BirGun”.

Tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova u junu je sprovelo važnu operaciju protiv kriminalnih grupa i otkrilo da u Istanbulu žive neki od najvećih trgovaca drogom.

- Utvrđeno je da u Istanbulu žive jedan od najvećih trgovaca drogom u zemlji, 38-godišnji Sani al Murda iz Bosne i Hercegovine i njegova desna ruka, 48-godišnji Albanac Fljamur Sinanaj - naveo je belgijski "Standard".

Belgija je podnela zahtev Turskoj za izručenje ovih ljudi, koje je tražila preko Interola i za njima raspisala crvene poternice. Međutim, u odgovoru Turske je navedeno da su Sani al Murda i Fljamur Sinanaj turski državljani i da neće biti izručeni.

Za ova dva dilera droge se traga u slučaju 3,2 tone kokaina nađenih u belgijskoj luci Antverpen, piše “BirGun”. Sani al Murdaa, za koga se tvrdi da je jedno od važnih imena u isporuci kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, jedan je od vodećih članova "škaljarskog klana".

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike