"Soprano" klopka za Mitića: Tri godine od ubistva po scenariju Velje Nevolje

11.08.2023

08:00

0

Autor: 24sedam

Krenuo je u grad, a završio u klanici

"Soprano" klopka za Mitića: Tri godine od ubistva po scenariju Velje Nevolje
Copyright Nikola Mitić / Nestali Srbija

Nikola Mitić je nestao na putu do mesta gde je trebalo da se nađe sa sestrom, a završio je u klanici klana Veljka Belivuka u Ritopeku. Bio je 10. avgust 2020. godine.

Za otmicu i ubistvo Mitića (33) danas je u toku sudski proces pred većem Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu. Na optuženičkoj klupi su Velja Nevolja, Marko Miljković, Miloš Budimir, Srđan Lalić, Bojan Hrvatin, Dejan Tešić, Aleksa Stošić, Vladimir Grek, Vlade Draganić, Nikola Spasojević i Senad Rešović. Trojica od njih, Lalić, Hrvatin i Spasojević, priznala su učešće u ovom ubistvu, ali i drugim ubistvima klana, i detaljno opisala kako su zločini počinjeni. Prvi je sklopio sporazum sa Tužilaštvom na 18, drugi na 15, a treći na 14 godina robije.

Krenuo do sestre

Kobnog jutra, pre tri godine, Mitić je krenuo u grad da se nađe sa sestrom. Na dogovoreno mesto nikada nije stigao. Na portalu nestali.rs, u trenutku nestanka, imao je tamnu majicu kratkih rukava, teget šorts i bele patike.

- Mitić je poslednji put viđen oko 16 časova. Njegov mobilni telefon je bio uključen do 17 časova, a onda je ugašen. Prikupljeni su materijalni tragovi, koji ukazuju na to da su njegov nestanak i ubistvo organizovali Belivuk i Miljković i članovi njihove grupe - podaci su iz istrage.

Foto:MUP
Nikola Mitić u klanici u Ritopeku

Kidnapovanje ovog mladog Beograđanina bilo je u senci nestanka Gorana Veličkovića Goksija, koje se dogodilo samo nekoliko dana ranije. Veličković je nestao 3. avgusta, gotovo u isto vreme. Mediji su se tada više bavili ovim navijačem Partizana nego Mitićem.

Dve fotografije

Na suđenju ovoj kriminalnoj grupi, okrivljeni-saradnici Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević otkrili su detalje otmice i zverskog ubistva Mitića u Ritopeku. Posredstvom međunarodne pravne pomoći, Tužilaštvo za organizovani kriminal dobilo je i fotografije iz Skaj aplikacije na kojima se Mitić vidi živ, a potom i mrtav.

O otmici, Hrvatin je detaljno pričao u sudnici Specijalnog suda.

- Ugledali smo crnu "hondu". Pratili smo je, i onda su oni na Dedinju odradili otmicu Mitića i doveli ga u restoran na stadion. Tu sam mu postavio tri pitanja: što nas prati, za koga to radi i da li zna za Aleksandra Šarca. Odgovorio mi je da radi za Lazara Vukićevića, a da za Šarca ne zna. Tada je Miljković uzeo Mitićev telefon i krenuo da se dopisuje sa Lazarom. Vukićević je znao da razgovara sa Miljkovićem, koji mu je rekao da će pustiti Mitića. Tada mu je Lazar rekao da nema veze sa njihovim praćenjem, a kada mu je Miljković zapretio, kratko mu je odgovorio: "Jurićemo se..." - naveo je Hrvatin.

"Netfliks" filmovi

Nekoliko sati kasnije Mitić je prebačen u klanicu u Ritopeku i u tajnoj prostoriji brutalno ubijen. Hrvatin je pozvan da dođe do vikendice i, kako je objasnio, tada je prvi put ušao u "klanicu", da pomogne oko uklanjanja tela.

- Znao sam da postoji ta prostorija, jer mi je Miljković govorio da je kao iz "Netfliks" filmova. Delove tela smo uklanjali goli, samo u donjem vešu, sa rukavicama na rukama i čizmama na nogama, da ne ostanu tragovi. Posle bismo se istuširali u kući. Miloš Budimir mi je pokazivao na koji način da sečem delove tela. Ostaci bi bili upakovani u šest džakova i bacani u Dunav - dodao je svedok-okrivljeni.

Za ovaj posao je napravljena grupa u zaštićenoj aplikaciji "Skaj" preko koje su se, kako se sumnja, članovi kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića dogovarali oko otmice i ubistva Mitića. Zvala se "Sopranov posao", jer je Soprano bilo Belivukovo kodno ime na "Skaju", a ekipa je formirana jer se sumnjalo da suprotstavljena grupa, bliska "škaljarcima", hoće da ga ubije.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike