Sačekuša za velikog Srbina: Smrt specijalca koja je izrodila klan Darka Eleza i Veljka Belivuka

08.08.2023

08:00

1

Autor: 24sedam

I danas, pri pomenu njegovog imena Srbi ustaju iz poštovanja...

Sačekuša za velikog Srbina: Smrt specijalca koja je izrodila klan Darka Eleza i Veljka Belivuka
Vojska Republike Srpske - Copyright Privatna arhiva

Bio je veliki borac za srpstvo, a po prestanku ratnih dejstava beskrupulozni zaštitnik pravde i čovek koji se borio protiv kriminala. Njegova smrt bila je samo početak krvavog lanca smrti i uklanjanja komandanata Vojske Republike Srpske... Posle njegove/njihove smrti na scenu stupaju kriminalni klanovi Đorđa Ždrala i Darka Eleza.

Ovo je priča o prvom "vuku", vođi specijalaca sa Pala, policajcu koji je hapsio visoke funkcionere vladajuće Srpske demokratske stranke... Dovoljno je samo reći: Srđan Knežević.

Srđan Knežević, prvi Srbin sa Ordenom srpskog viteza, ubijen je u sačekuši 8. avgusta 1998. godine na Palama, ispred zgrade u kojoj je stanovao sa suprugom i dvojicom sinova. U trenutku smrti bio je zamenik načelnika Centra javne bezbednosti Istočno Sarajevo.

Ratni put

Prekaljeni borac rođen je 1958. godine. Raspad nekadašnje zajedničke države dočekao je u JNA, tačnije u Šestoj ličkoj brigadi na Plitvicama. U proleće 1992. godine priključuje se MUP Republike Srpske.

Radovan Karadžić/Profimedia
Osumnjičeni za ubistvo čuvali Radovana Karadžića

U februaru 1993. godine postaje komandant Jahorinskog bataljona u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS. Ubrzo postaje prvi i jedini komandant jurišno-izviđačkog odreda "Beli vukovi". Do kraja rata ranjen je jedanput, a i danas se prepričava njihova zimska borba na Bjelašnici, borba prsa u prsa sa 17.000 muslimana, osvajanje neosvojivih kota oko Sarajeva...

Sa oreolom ratnog heroja, koji je odbranio ogromne srpske teritorije, uleteo je u policiju. I odmah u frontalnu borbu sa kriminalom. Istraga o njegovoj smrti išla je u dva pravca.

Mauzer i dva pravca

Prvi je bio na tragu naručiocima ubistva njegovog saborca Ljubiše Savića Mauzera, komandanta "Pantera". U ovom pokušaju dvojica bombaša su poginula dok su postavljali eksploziv pod njegov automobil.

Printscreen/YouTube/smijehlijeci
Đorđe Ždrale ubio Mauzera

Drugi smer išao je ka političkim linijama. Dva dana pred ubistvo Knežević je uhapsio nedodirljive članove moćnog SDS-a. Stavio je lisice na ruke Milovanu Cicku Bjelicu, tadašnjem direktoru Direkcije SDS-a, Draganu Bartuli i Veljku Borovini. Ali, pod pritiscima iz SDS-a, Kneževićevi šefovi su morali da ih puste, bez istrage.

Istragu je lično vodio Mauzer, načelnik Uprave policije RS. Uhapšena je šestočlana grupa "Tron", koja je navodno bila zadužena za čuvanje Radovana Karadžića. Ipak, brzo je oslobođena, i to odlukom Vrhovnog suda RS. I zatim je Mauzer ubijen. U njega je pucao Đorđe Ždrale, kum Darka Eleza.

Nestali dokazi

Predmet je posle prosleđen Tužilaštvu BiH. Nestali su ključni dokazi i ubice i njihovi nalogodavci nikada nisu videlli zatvor. Porodica i saborci i danas traže pravdu. Ali, uzalud. Rešavanje slučaja nije ni na vidiku.

Printscreen/YouTube/FTV
Darko Elez

Posle znamo šta je bilo. Očišćen je teren za stvaranje kriminalnih grupa koje su kasnije vršljale i po Srbiji. O povezanosti tih grupa govori i podatak o saradnji Darka Eleza i Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike