Vojin Stupar na slobodi: Sumnjiči se da je pomogao ubici Aleksandra Šarca da pobegne u CG, sudija odlučila da nema osnova za pritvor

23.11.2022

08:40

0

Autor: 24sedam

Stuparov advokat demantovao je da je on uhapšen

Vojin Stupar na slobodi: Sumnjiči se da je pomogao ubici Aleksandra Šarca da pobegne u CG, sudija odlučila da nema osnova za pritvor
Hapšenje "vračaraca" - Copyright Mup

Vojin Stupar, za kojim je raspisana poternica jer se sumnjiči da je kao pripadnik kriminalne grupe "Vračaraci", pomogao Lazaru Ilću, osumnjičenom za ubistvo Aleksandra Šarca, da pobegne nakon zločina u Crnu Goru, juče je nakon saslušanja u Višem sudu u Podgorici pušten na slobodu.

Stupar je saslušan juče po zahtevu srpskih vlasti da se pritvori zbog sumnje da je pripadnik vračarskog klana, a nakon saslušanja je pušten na slobodu, potvrdio je za Pobjedu njegov advokat Marko Radović. Na slobodu je pušten odlukom sudije za istragu Suzane Mugoše.

Podsetimo, pre dva dana Tužilaštvo za organizovani kriminal je sapštilo da je dobilo obaveštenje od Interpola Podgorica da je tog dana, po međunarodnoj poternici uhapšen Vojin Stupar (41) po naredbi Višeg suda u Beogradu, radi krivičnog gonjenja zbog krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pomoć pri izvršenju teškog ubistva.

Stupara TOK sumnjiči da je zajedno sa Ivanom Biletićem pomogao Lazaru Iliću, osumnjičenom za ubistvo Aleksandra Šarca, da se posle zločina prebaci u Crnu Goru i da ga je tamo skrivao.

Printscreen/Facebook
Aleksandar Šarac

Takođe se oglasila i crnogorska policija.

- On je lišen slobode po međunarodnoj poternici raspisanoj od strane NCB Interpol Beograd, a na osnovu koje se potražuje radi obezbeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se vidi protiv njega u Srbiji zbog krivičnog dela kriminalno udruživanje i krivičnog dela teško ubistvo putem pomaganja. On će u zakonskom roku biti priveden sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici na dalju nadležnost - naveli su iz Uprave policije. 

Advokat demantovao hapšenje

Advokat Radović je demantovao da je Stupar tog dana uhapšen pojašnjavajući da se uredno javio policiji u Kotoru shodno ranijoj meri koju mu je izrekao Viši sud u predmetu Jadran.

“Stupar je u ponedeljak kao i svakog ponedjeljka pošao da se uredno javi kotorskoj policijia za potrebe postupka koji se od ranije protiv njega vodi pred Višim sudom. On je u međuvremenu saznao da je Srbija protiv njega pokrenula krivični podstupak i verovatno raspisala poternicu. Bez obzira na to saznanje, Stupar se javio policiji i apsolutno nije bilo nikakvog hapšenja, kako su to mnogi mediji u Crnoj Gori objavili - kazao je advokat Radović za Pobjedu.

On je naveo da je Stupar juče sproveden kod sudije za istragu Suzane Mugoše koja je našla da nema osnova za određivanje pritvora.

Radović je kazao da je Republici Srbiji prethodno dostavio ključne dokaze koji ukazuju da  Stupar nema veze sa izvršenjem dela za koje se sumnjiči u Srbiji.

- Stupar je u vreme navodnog izvršenja krivičnog dela za koje ga sumnjiče srpske vlasti bio pritvoren u Crnoj Gori a nakon toga pod merama nadzora zabrane napuštanja mesta boravišta u Kotoru - naveo je advokat.

Ko je Stupar?

Stupar je, da podsetimo, 2019. godine bio hapšen u Crnoj Gori i mediji iz te države tada su ga označili kao jednog od vođa "kavačkog klana". Sumnjičio se za stvaranje kriminalne organizacije, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja.

Stupar je takođe optužen da je član kriminalne organizacije koja je pokušala školskim brodom „Jadran“ da iz Tivta u u Tursku, u Istanbul prošvercuje 56 kilograma kokaina. U decembru 2020. godine posle godinu i po provedenih u pritvoru uz jemstvo od 84.000 evra pušten da se brani sa slobode od ovih optužbi.

On je prilikom iznošenja odbrane u podgoričkom Višem sudu negirao svaku vezu sa pošiljkom koja je pored droge sadržala i oružje.

Pojasnio je da su njegovi DNK tragovi nađeni na pištolju ,,zbrojevka“ koji je na brodu pronađen zajedno sa drogom, jer je to oružje prethodno prodao izvesnoj osobi sa imenom Laki.

Vojin Stupar je, kako su pisali crnogorski mediji, zet Igora Božovića, koji važi za jednog od vođa "kavčana". 

Foto: MUP
Jovan Vukotić

Javnosti je postao poznat, pošto se vođa "škaljarskog kana", koji je ubijen u Istanbulu Jovan Vukotić sumnjičio da je pokušao da ga ubije 2016. godine. Međutim, posle izručenja Vukotića iz Srbije u Crnu Goru, Stupar je na saslušanju izjavio da ne zna ko je pucao na njega i Vukotić je pušten iz pritvora a postupak protiv njega je obustavljen.

Kriminalna grupa "vračarci", da podsetimo, sumnjiči se za više krivičnih dela, uključujući tri ubistva i pet pokušaja ubistava. Krivičnom prijavom na 1.300 strana obuhvaćeno je 39 osoba. Njih 18 je uhapšeno, 10 se nalazi u bekstvu, dok je 11 u zatvorima u Srbiji i inostranstvu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike