Dešifrovanjem aplikacije Skaj isplivale nove informacije: Radoje Zvicer plaćao Mila Đukanovića 300.000 evra mesečno od šverca cigareta!

03.07.2023

15:55

0

Istražni organi nisu precizirali kada je počela saradnja između Đukanovića i Zvicera, ali se pretpostavlja da je trajala decenijama i da je bila intenzivnija dok je Đukanović imao predsedničku stolicu

Dešifrovanjem aplikacije Skaj isplivale nove informacije: Radoje Zvicer plaćao Mila Đukanovića 300.000 evra mesečno od šverca cigareta!
Milo Đukanović - Copyright Profimedia

Nakon što je Evropol dešifrovanjem kriptovane aplikacije Skaj otkrio da je vođa kavačkog klana Radoje Zvicer bivšeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića plaćao 300.000 evra mesečno od šverca cigareta, postavlja se pitanje koliko je zapravo bila duga saradnja između njih, kao i koliko je nekadašnji šef komšijske države zaradio od poslova s mafijom. Sumnja se da nije reč o milionima, već o milijardama evra.

Novi dokaz o saradnji Đukanovića i Zvicera otkriven je pre dva dana, kada je u javnosti isplivala tajna komunikacija između trojice iz vrha kavačkog klana - samog Zvicera, zatim bivšeg pripadnika Agencije za nacionalnu bezbednost Petra Lazovića i odbeglog policajca Ljube Milovića.

Lazović je, podsetimo, u poruci naveo:

- Ne pominji magacin 25. I ne pominji da radimo 30 godina i da dajemo pare Milu lično na ruke. Nemoj kazati da Milu nosimo pare. Milu Đukanoviću lično na svakih mesec dana 300.000 na ruke da nosi moj striko - jedna je od ključnih Lazovićevih poruka. 

Istražni organi nisu precizirali kada je počela saradnja između Đukanovića i Zvicera, ali se pretpostavlja da je trajala decenijama i da je bila intenzivnija dok je Đukanović imao predsedničku stolicu.

Foto: Youtube/Ukrajinska policija
Radoje Zvicer

U porukama koje je otkrio Evropol vidi se da je Lazović pomenuo Đukanovića u avgustu 2020. godine. Samo od tada do danas Đukanović je zaradio najmanje 10 miliona evra.

- Sumnja se da je bivši predsednik Crne Gore više od 30 godina umešan u šverc cigarata s kriminalcima i da je za to vreme zaradio enormnih milijardu evra, koje je ulagao u kupovinu nekretnina širom Evrope, automobila, kompanija... - navodi izvor.

O tome je govorio i Duško Knežević, prvi čovek „Atlas grupe“, koji je Đukanovića optužio da raspolaže bogatstvom od  - milijardu evra. Knežević je tvrdio da mu se Đukanović lično poverio da se novac nalazi na računima u Švajcarskoj na ime njegovih prijatelja Duška Bana i Željka Mihailovića. 

Podatak da je Đukanović umešan u prljave poslove s kriminalcima potvrđuje i činjenica da je 1991. godine politički uspon započeo upravo švercom cigareta. Ne postoji zvanična presuda kojom bi on bio osuđen jer je uspevao da sebi obezbedi diplomatski imunitet, ali je činjenica da je italijansko tužilaštvo vodilo istragu protiv njega zbog mafijaškog udruživanja s ciljem međunarodnog šverca cigareta.

Đukanović je tada bio osumnjičen i da je bio šef te organizacije. Nije poznato koliki je bio deo njegovog kolača, ali je italijanska policija procenila da je godišnja neto zarada od šverca u tome vreme bila oko 450 milina evra.

Đukanović negirao saradnju s mafijom

Milo Đukanović juče je negirao da je od šefa kavačkog klana Radoja Zvicera uzimao novac od šverca cigareta.

- Sa indignacijom odbacujem još jednu u nizu konstrukcija kojima se pokušava izvršiti konačan obračuna sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i sa mnom. Pozivam nadležne državne organe da preduzmu sve istražne radnje i ustanove istinu - objavio je Đukanović na Tviteru.

Jakov Milatović tražio od tužilaštva da hitno ispita slučaj

Aktuelni predsednik Crne Gore Jakov Milatović i pojedine političke patrije zatražile su od tužilaštva da hitno ispita navode da li je Đukanović dobijao novac od šverca cigara.

- Prethodno kreirana realnost Crne Gore, kao države stavljene u funkciju organizovanih kriminalnih grupa, mora se menjati u cilju evropske budućnosti - naveo je Milatović na Tviteru.

Lazović obaveštavao Šarića da mu ćerka izlazi sa škaljarcima

Uhapšeni bivši pripadnik Agencije za nacionalnu bezbednost Petar Lazović, koji je pomenuo Đukanovića na Skaju, konstantno je obaveštavao narko-bosa iz Pljevalja Darka Šarića o svim dešavanjima, pa čak ga i savetovao s kim njegova ćerka ne treba da se viđa.

- Brate, ne znam znači li ti, ali ti moram reći, onaj mali Stanković, što je momak, kako mi kažu, sa tvojom kćerkom. Bio je u Tre Canne sa Minjom Šakovićem i Draganom Pečuricom, najboljim drugom Kožarevim - piše Lazović Pljevljaku 20. jula 2020. godine.

Nakon Šarićevog odgovora, piše mu: 

- Ok, ti si moj brat, a moram ti reć. Inače ne zaslužuje ni drug da bude sa nekim tvojim, eto iskreno... Sjedi sa Minjom, Dabom, Ćoćom, Pečom, uglavnom bitno mi da znaš to - napisao je Lazović na Skaju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Alo.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike