Smrt sa društvenih mreža: Mlade navlače šarenim pilulama i uz emodžije

05.07.2023

20:45

0

Dileri na društvenim mrežama navlače konzumenta šarenim pilulama čija je upotreba smrtonosna. Kobna doza iznosi samo dva miligrama

Smrt sa društvenih mreža: Mlade navlače šarenim pilulama i uz emodžije
fentanil - Copyright Alameda County Sheriff's Office via AP

Ovo je kratak opis najsmrtonosnije droge fentanil. Zbog ovog narkotika i srpski zvaničnici su nedavno izdali upozorenje jer se munjevito pojavila i u našoj zemlji.

Proizvodnja fentanila počela je pre dve godine. "Pioniri" proizvodnje su bili članovi meksičkih kartela, a sve su organizovali jer su sastojci ovog narkotika - jeftini.

Upozorenje

Srpske vlasti su juče upozorile građane o ovom narkotiku. O svemu je detaljno pričao direktor Kancelarije za borbu protiv droga Milan Pekić.

- Prema podacima američkih policijskih agencija, fentanil se jeftino proizvodi od hemikalija koje uglavnom dolaze iz Kine i u SAD se krijumčare kroz Meksiko. Narko karteli ne vide ništa loše u prodaji fentanil pilula koje bi mogle da usmrte njihove klijente, jer je veličina tržišta koje mogu da dosegnu na društvenim mrežama toliko velika da se taj rizik isplati - objasnio je Džejkob Gelvan, specijalni agent Agencije za borbu protiv droge u Sijetlu.

Gelvan je objasnio da se neke lažne tablete prave tako da izgledaju kao prave. Druge su obojene u dugine boje da bi ih učinili privlačnijim za mlađe mušterije koje se pronalaze na društvenim mrežama.

Oštećenje mozga

Efekti koje fentanil ima na otkucaje srca i disanje kod korisnika, može prouzrokovati veliki rizik od smrti ili trajnog oštećenja. Čak i ako korisnik preživi predoziranje fentanilom, ovi efekti mogu da ostave trajne posledice na korisnikov organizam i zdravlje. Može prouzrokovati i trajno oštećenje mozga kod pojedinca.

- Koriste emodžije kao različite šifre. Ne moraš da vodiš normalan razgovor ni sa kim. Razgovor može da bude samo niz emodžija o tome šta želite, koliko to košta, gde se sastati - kaže Gelvan.

O jačini ovog narkotika, koji se zvanično koristi za ublažavanje bolovo kod teških bolsnika, govore i medicinski parametri. Fentanil je oko 100 puta potentniji od morfina, a 100 mikrograma je aproksimativno ekvivalentno sa 10 miligrama morfina ili 75 mg petidina (meperidina).

Osoba koja se predozirala fentanilom može imati neke od sledećih znakova i simptoma:

  • Slabi mišići;
  • Vrtoglavica;
  • Zbunjenost;
  • Ekstremna pospanost;
  • Gubitak svesti;
  • Duboko usporen rad srca;
  • Vrlo nizak krvni pritisak;
  • Usporeno ili zaustavljeno disanje;
  • Plavkasta boja na noktima i usnama.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike