Važno upozorenje policije: I u Srbiju stigla droga smrtonosnija od heroina

04.07.2023

12:45

0

Fentanil, koji se dovodi u vezu sa Amerikom, a koji obolelima od karcinoma ublažava teške bolove, u zloupotrebi je jači i od heroina

Važno upozorenje policije: I u Srbiju stigla droga smrtonosnija od heroina
AP Photo - Copyright AP Photo/Jae C. Hong

Direktor Kancelarije za borbu protiv droga Milan Pekić izjavio je danas da Srbiju najviše ugrožava heroin koji dolazi sa područja Avganistana, zemlje koja je najveći svetski proizvođač te droge.

Kako je objasnio za Tanjug, Srbija se nalazi na centralnoj balkanskoj ruti koja se proteže duž cele njene teritorije, dodajući da Srbiju ugrožava heroin s područja Avganistana, najvećeg svetskog proizvođača te droge. 

Čak 86 procenata heroina dolazi iz Avganistana, i on preko Turske, Bugarske i Severne Makedonije ulazi na teritoriju Srbije, odakle se jedan deo te droge odvaja za KiM, drugi odlazi prema zemljama zapadne Evrope, a treći deo ostaje kod nas.

Alameda County Sheriff's Office via AP
 

Kaže da je marihuana vrsta narkotika koji je najrasprostranjeniji i najviše korišćen u celom svetu. Ona se uzgaja na dva načina - u ilegalnim laboratorijama i u prirodnim uslovima, a krijumčari se na područje Albanije preko Crne Gore, do Srbije.

Zaplenjene 2,3 tone

- Ono što je bitno reći jeste to da MUP, ali i ostale agencije kada je Srbija u pitanju, rade zaista izuzetno dobar i težak posao. Oni su zasada zaplenili oko 2,3 tone raznih vrsta narkotika, što pokazuje da je njihova aktivnost plodna - navodi Milan Pekić.

Pekić je naglasio da je fentanil, koji se dovodi u vezu sa Amerikom, a koji obolelima od karcinoma ublažava teške bolove, u zloupotrebi jači i od heroina.

- Izveštaji govore da je od jula 2021. do jula 2022. godine samo na teritoriji Amerike od fentanila preminulo 107.000 ljudi. On je izuzetno opasan po zdravlje, jer ugrožava život onog koji ga konzumira. Prema istim tim izveštajima, meksički karteli su se s krijumčarenja kokaina preorijentisali na krijumčarenje fentanila jer imaju veću zaradu, pošto je njegova proizvodnja lakša - zaključio je on, i dodao da su SAD na svojoj teritoriji u prošloj godini zaplenile oko četiri i po tone i 50 miliona ampula fentanila.

Ističe da je droga ne samo zdravstveni već i ekonomski i finansijski problem celog sveta i celog društva jer ga ugrožava u celini.

AP Photo/Jae C. Hong
 

- Ono što mi treba da radimo jeste da istrajemo u tome. Radimo na formiranju multidisciplinarnih timova lokalnih samouprava koje pokušavamo do organizujemo, i do sada to ide jako dobro. Zasada imamo formiranih sedam timova na sedam lokalnih samouprava teritorije Srbije koji će na teritorijama tih lokalnih zajednica na najbolji način pokazati šta im je potrebno da se problemi s drogom i svim onim što proizilazi iz nje reše u pozitivnom smislu - objasnio je Pekić.

Napominje da je neophodno posvetiti se javnom zdravlju i agencijama za sprovođenje zakona, odnosno MUP-u i svim drugim agencijama koje rade na suzbijanju segmenta smanjenja ponude, pronalaženju ilegalnih laboratorija, sklanjanju sa ulice i hapšenju krijumčara i organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem narkotika.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike