Ko je Darku Šariću doturio mobilni telefon u pritvorsku ćeliju? Policija ćuti, zahtev poslat BIA!

03.07.2023

20:45

0

Narko-bos u pritvoru u zgradi Specijalnog suda pričao kad god je i s kim hteo, sve otkrio Europol

Ko je Darku Šariću doturio mobilni telefon u pritvorsku ćeliju? Policija ćuti, zahtev poslat BIA!
Ispituje se odakle Darku Šariću kriptovani telefoni u pritvoru - Copyright Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images

Tužilaštvo za organizovani kriminal, kako 24sedam nezvanično saznaje, poslalo je dopis Bezbednosno-informativnoj agenciji u kome traži njihovu pomoć u rasvetljavanju svih okolnosti pod kojima je Darku Šariću doturen mobilni telefon, kao i da se utvrdi kako ga je koristio u pritvorskoj jedinici zgrade Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici.

Ranije je, da podsetimo, isto Tužilaštvo poslalo dopis MUP Srbije u kome zahtevaju da se prikupe informacije o tome kako je Šariću dotturen telefon i kako ga je koristio u pritvoru. Od tog zahteva prošlo je više od godinu dana, ali nikakav odgovor iz policije nije stigao. Zbog toga je poslat isti zahtev BIA.

Protiv Darka Šarića, da podsetimo, vodi se nekoliko postupaka i on se i ranije, kao i danas, nalazi u pritvoru Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu. U javnost su isplivali novi dokazi o tome kako je Šarić komunicirao sa članovima svoje kriminalne grupe, kao i sa nekim osobama koje su tada radile u vrhu crnogorskog MUP.

U postupku koji se vodi protiv bivšeg pripadnika službe bezbednosti Crne Gore, Petra Lazovića, kome se na teret takođe stavlja šverc kokaina za "kavački klan", isplivale su nove poruke koje je osumnjičeni Lazović razmenjivao preko"Skaj" aplikacije sa Šarićem. Dokazi su stigle preko Europola, a u pitanju je veliki broj poruka u kojima Lazović obaveštava Šarića ne samo o tome šta rade članovi njegove grupe i kako im uhapšeni bezbednjak pomaže, već i neke potpuno privatne informacije o članovima Šarićeve porodice.

Šarić je već optužen i u Beogradu zbog diskreditovanja i pokušaja ubistva svedoka saradnika Nebojše Joksovića Jokse, koji je već svedočio ranije protiv njega, a dokazi za taj slučaj stigli su takođe iz Europola dešifrovanjem "Skaj" aplikacije. Ponovo je uhapšen 14. aprila prošle godine.

Nije se odvajao od telefona

Zahvaljujući tim dokazima prvi put je i otkriveno da je Šarić, dok je bio u pritvoru 2020. godine svakodnevno i u različito doba dana komunicirao telefonom sa kim i kada je hteo. I iz predmeta koji se protiv Šarića vodi u Srbiji može da se zaključi da se nije odvajao od telefona, pa se postavlja pitanje kako je to promaklo stražarima u pritvorskoj jedinici u Ustaničkoj ulici.

Prema navodima tužilaštva, Šarić je u svojoj ćeliji koristio mobilni sa skrivenom "Skaj" aplikacijom, preko kog je komunicirao sa ostalim pripadnicima kriminalne grupe i navodno im davao naloge.

Tanjug/Jadranka Ilić/Profimedia
Darko Šarić

Sumnja se da je on na "Skaju" imao nadimak Korona i da je telefon koristio u pritvorskoj ćeliji. Istražitelji pokušavaju da utvrde ko mu je i na koji način doturio telefon, naročito kada se zna da su pretresi i kontrola prilikom ulaska u pritvor u zgradi Specijalnog suda veoma strogi.

Šarić je u pritvoru u Ustaničkoj ulici boravio od kada se predao srpskom pravosuđu u martu 2014. do decembra prošle godine, kada je prebačen u kućni pritvor sa nanogicom.

Sumnja se da je kriminalnu grupu organizovao 2020, u vreme dok je boravio u pritvoru. On je u ćeliji boravio sam, nije imao cimere, a u posetu su mogli da mu dolaze advokati i najbliži srodnici i to isključivo uz dozvolu suda. Dakle, telefon je mogao da mu doturi ili neko ko je dolazio u posetu ili neko od zaposlenih u pritvoru i upravo je to predmet istrage.

Opstrukcija postupaka

Za Darka Šarića se, da podsetimo, čulo posle međunarodne policijske akcije „Balkanski ratnik“ i „Loptice“, davne 2010. godine, kada su obelodanjeni detalji istrage koja je trajala godinama o aktivnostima narko klana koji je švercovao kokain iz Južne Amerike u Evropu.

Mreža Darka Šarića je razbijena, ali je on uspeo da pobegne i za njim se godinama tragalo sve dok se nije predao 2014. godine, izjaviviši da "veruje u srpsko pravosuđe“. Osim za trgovinu drogom, njemu se na teret stavljalo i pranje novca, ali se suđenje odužilo i još traje, jer su prvostepene presude ukinute.

Višegodišnje procese protiv Darka Šarića obeležile su mnogobrojne opstrukcije. Postupci protiv njega su odlagani, a odbrana je nebrojano puta tražila izuzeće članova sudskog veća zbog čega je bilo nemoguće nesmetano vođenje sudskih postupaka.

Nedavno je promenjen i sudija Dejan Terzić, kojem je dodeljen predmet Šarić, iako je tražio da mu se produži mandat u Specijalnom sudu u Beogradu. Simptomatično je da je Terziću prekinut mandat u Specijalnom sudu nakon niza odluka koje su bile protiv volje odbrane Šarićeve grupe. Upravo zbog toga je odbrana tri puta tražila njegovo izuzeće.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike