Oglasio se mladić kog je brutalno pretukao Kontić: "Presuda je sramna, neka im je na obraz, ako obraza imaju"

13.04.2023

16:00

0

Autor: M. B.

Tužilaštvo je najavilo žalbu na presudu

Oglasio se mladić kog je brutalno pretukao Kontić: "Presuda je sramna, neka im je na obraz, ako obraza imaju"
Copyright Foto: Printscreen Youtube

Miljan Mandić, kojeg je u avgustu 2020. godine brutalno pretukao Ivan Kontić u Novom Sadu, obratio se javnosti nakon što je danas doneta prvostepena presuda. Mandić je naveo da je sudija donela sramnu presudu.

Kontić je u Višem sudu u Novom Sadu osuđen na četiri godine zatvora za nanošenje teških telesnih povreda, a u kaznu mu se računa i vreme provedeno u pritvoru, odnosno od 11. oktobra 2020. Njemu je ukinut pritvor, a zamenjen je kućnim pritvorom sa nanogvicom.

MUP
Hapšenje Ivana Kontića

Mandić je istakao da neverovatnom deluje činjenica da se kao pokušaj ubistva ne karakteriše to što mu je desetine udaraca u glavu, dok je bio bez svesti, naneo reprezentativac u borilačkom sportu.

- Šta je bio cilj udaranja čoveka koji je bez svesti u glavu, ako ne to?! Još neverovatnije deluje činjenica da su pomagači od kojih me je jedan više puta s leđa udario pesnicom u glavu i pomogao da me obore, a kasnije i nekoliko puta šutnuo u glavu, a drugi mu pomogao da pobegne - oslobođeni. Četiri godine koje je glavni okrivljeni dobio kao kaznu, zapravo će primenom pravila o puštanju na slobodu nakon odležane dve trećine kazne u realnosti biti 32 meseci kazne, što je već tu - napisao je Mandić.

On je dodao da se ovom presudom daje vetar u leđa takvom ponašanju.

MUP
Hapšenje Ivana Kontića

- Mojoj porodici i meni je poručeno da nikakvu zaštitu od strane države, koju u ovom slučaju predstavlja sudija, ne možemo da očekujemo mi mali, obični ljudi, koji živimo u toj državi. Država koja daje vetar u leđa ovakvim vidovima ponašanja i takve stvari ne kažnjava, ne može u budućnosti očekivati nikakav pozitivan razvoj, već samo dalje propadanje i na kraju sopstvenu propast - dodao je oštećeni Miljan Mandić.

On se zahvalio, kako je rekao, časnim medijima koji su pratili suđenje, ali i građanima Srbije koji su mu pružali podršku.

- Ovo pišem zbog svih nas, koji smo zaslužili pošteniju državu i institucije koje se vode interesima države i njenih građana. Onima koji su odgovorni za ovakav epilog poručujem: "Neka im je na obraz, ako obraza imaju". Nadam se da će veće Apelacionog suda pažljivo pročitati čitav predmet, pogledati sve dokaze, i pravično preinačiti ovu sramnu presudu - zaključio je Mandić u saopštenju.

Istom presudom su Ognjen Leđanac, kojem se sudilo za učestvovanje u tuči i Luka Vukajlović, kojem se sudilo za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, oslobođeni su od optužbi.

Tužilaštvo će uložiti žalbu

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu je saopštilo da će uložiti žalbu na ovu presudu. 

- Ovo tužilaštvo će, nezadovoljno donetom odlukom suda, u zakonskom roku od 15 dana od dana prijema pismenog otpravka presude izjaviti žalbu drugostepenom sudu, i to u odnosu na odluku za sve optužene, pre svega u odnosu na optuženog Kontića, u odnosu na kog je sud izvršio izmenu optužnice i našao da je isti izvršio krivično delo teška telesna povreda, a ne krivično delo pokušaj ubistva, za šta ga je teretila javna optužba. Takođe, nasuprot nalaženju prvostepenog suda ovo tužilaštvo smatra da je izvedenim dokazima nesumnjivo utvrđeno da su optuženi Leđanac i Vukalović izvršili krivična dela za koja su optuženi - navedeno je u saopštenju VJT Novi Sad.

Tužilaštvo će ujedno, kako se navodi u saopštenju, izjaviti žalbu i protiv odluke suda kojom je optuženom Kontiću ukinut pritvor i određena blaža mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, s obzirom da se po nalaženju ovog tužilaštva samo pritvorom može postići svrha zbog koje je optuženom pritvor bio određen i produžavan tokom postupka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike