Tužilaštvo nastavlja rad na slučaju zapuštene devojčice sa Zvezdare: Proverava se i da li je bilo propusta u Centru za socijani rad?

02.04.2023

18:35

0

Autor: J. J.

Biće preduzete dokazne radnje kako bi se utvrdilo da li je na štetu oštećene I. L, emotivne partnerke osumnjičenog učinjeno krivično delo Nasilje u porodici, krivično delo Zlostavljanje i mučenje i krivično delo Protivpravno lišenje slobode

Tužilaštvo nastavlja rad na slučaju zapuštene devojčice sa Zvezdare: Proverava se i da li je bilo propusta u Centru za socijani rad?
Stan u kome se desilo stravično nasilje - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu najavilo je da će nastaviti provere u slučaju devojčice koja je pronađena zapuštena na Zvezdari, te ispitati da li ima propusta u Centru za socijalni rad, u službi zaduženoj za obrazovanje deteta kao i da li je neko pomagao tokom bekstva Urošu P, koji se sumnjiči da je držao zatočenu ćerku (8).

Osumnjičeni je uhapšen i njemu je određen pritvor, dok tužilaštvo nastavlja da preko policije i drugih državnih organa proverava sve što bi eventualno dovelo do novih postupaka protiv osoba u čijem stanu je uhapšen Uroš P, odnosno da li postoji sumnja da su počinili krivično delo pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnig dela.

Kako je saopštilo tužilaštvo, proverava se i da li ima propusta u Centru za socijani rad u periodu od donošenja presude do pronalaska deteta u stanu. Takođe, proveravaju i da li ima propusta u službi zaduženoj za obrazovanje deteta, odnosno polazak u školu, zatim onih koji je trebalo da evidentiraju devojčicu za vakcine, vrtić, predškolsko.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Za neke od tih propusta ministarstva i zastitnik građana sprovode provere i nadzor, a tužilaštvo će takođe zatražiti izveštaj, nakon čega će dokumentaciju dostaviti na ocenu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, radi procene da li ima krivičnog dela iz nadleznosti Višeg suda pred kojim postupa.

Naredbom o sprovođenju istrage osumnjičenom je stavljeno na teret da je u vremenskom periodu dužem od dve godine bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet svoje ćerke, maloletne L. P. čime bi učinio krivično delo Nasilje u porodici.

U toku postupka biće preduzete dokazne radnje u cilju utvrđivanja da li se u radnjama osumnjičenog U. P. stiču obeležja i krivičnih dela Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i Kršenje porodičnih obaveza na štetu maloletne oštećene L. P.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Takođe, biće preduzete dokazne radnje kako bi se utvrdilo da li je na štetu oštećene I. L, emotivne partnerke osumnjičenog učinjeno krivično delo Nasilje u porodici, krivično delo Zlostavljanje i mučenje i krivično delo Protivpravno lišenje slobode.

Naime, nakon što je 24. marta izvršen pretres stana na Zvezdari u kojem je pronađena maloletna oštećena, dežurni zamenik javnog tužioca je naložio policijskim službenicima da raspišu potragu za osumnjičenim koji se dao u bekstvo. Uroš P. je pronađen 28. marta kada mu je određeno zadržavanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike