Isti scenario, snajper i samo 300 metara udaljenosti: Planirani atentat na predsednika Vučića podseća na ubistvo premijera Đinđića!

14.11.2022

19:45

0

"Vračarci" imali obezbeđenu pušku, a predsednika trebalo da likvidiraju na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji

Isti scenario, snajper i samo 300 metara udaljenosti: Planirani atentat na predsednika Vučića podseća na ubistvo premijera Đinđića!
Copyright Instagram/Printscreen/buducnsotsrbijeav Profimedia Printscreen Google Maps

Plan atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, za koji je osumnjičena "vračarska grupa", prema do sada dostupnim podacima, trebalo je da bude sproveden po gotovo identičnom scenariju ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine. "Vračarci" su imali obezbeđen snajper i ekipe iz Srbije i inostranstva, a predsednika je trebalo da likvidiraju na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji, koji je na samo 300 metara udaljen od ulaza broj 5 u zgradu Vlade Srbije ispred koga je, hicima iz snajpera, ubijen Đinđić.

Hici na Zorana Đinđića ispaljeni su iz snajperske puške “Hekler&Koh G3“, sa prozora drugog sprata zgrade u ulici Admirala Geprata broj 14, udaljenog oko 130 metara vazdušnom linijom. O tome gde je planirano snajpersko gnezdo za ubistvo predsednika Vučića za sada može samo da se nagađa, ali je jasno da bi za to bila određena neka od okolnih zgrada, koje su pozicionirane tako da bi Vučić bio jasna meta, uprkos okupljenoj masi ljudi.

Profimedia Youtube Printscreen
 

Đinđić je, kad se začuo hitac, pao pogođen u grudi, a članovi njegovog obezbeđenja teško ranjenog premijera uneli su u kola i odvezli u Urgentni centar. Jednim metkom u donji deo leđa ranjen je tom prilikom i Đinđićev telohranitelj Milan Veruović.

Za ubistvo premijera na 40 godina zatvora osuđeni su Milorad Ulemek Legija, nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije koji je organizovao atentat i Zvezdan Jovanović, potpukovnik u JSO, koji je ispalio smrtonosni hitac. Ostali optuženi, iz redova "crvenih beretki", kao i "zemunskog klana" za učestvovanje u zločinu osuđeni su ukupno na 268 godina zatvora.

Ovom atentatu prethodila su tri neuspela pokušaja ubistva, utvrđeno je istragom.

Vučić najveća pretnja

Načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ninoslav Cmolić izjavo je da je kriminalna grupa "vračarci" predsednika Vučića videla kao najveću pretnju. Dvoumili su se da li da ga ubiju javno, ili da mu nanesu duševnu bol, tako što bi mu ubili jedno ili drugo dete.

Cmolić je potvrdio da je namera bila atentat na Vučića prilikom otvaranja spomenik Stefanu Nemanji, da je bio obezbeđen snajper i ekipe iz Srbije i inostranstva. Njegova služba, kako je rekao, ne može do određenih kriminalaca i potrebna im je pomoć iz inostranstva i građana.

"Vračarci" su blisko sarađivali sa "kavačkim klanom" Radoja Zvicera, a trenutno se terete za tri ubistva i pet pokušaja zločina.

- Zvicer je na vrhu. Iz prepiski se vidi da se pripremala eliminacija predsednika Vučića što im je bio prioritet. Od hapšenja Belivukove grupe imali smo sve više pisanih tragova o pripremanju ubistva, te da su mete bile i Vučićev brat, i deca - naveo je načelnik SBPOK.

Mup
 

Kriminalna grupa okupljena oko Nikole Vušovića, zvanog Džobni sa Vračara, poznata kao "vračarska grupa" ili "vračarci", švercovala je kokain iz Južne Amerike do Evrope, a tako zarađenim novcem pripremali su i sprovodili likvidacije. Osim predsednika Srbije, planirali su da ubiju i Veselina Veska Milića, načelnika Policijske uprave za grad Beograd, ali i druge osobe koje su im se našle na putu.

Velike količine kokaina iz Južne Amerike "vračarci" su prevozili do Beča i Barselone, a odatle ka zemljama EU i Srbije. Deo novca je išao u pripremu i realizacije ubistava, a drugi u izgradnju nekretnina, uvek na tuđe ime, da oni ne bi bili sumnjivi.

Komunicirali su isključivo putem kriptovanih telefona sa ugrađenom aplikacijom "Skaj", kojima su dogovarali sastanke u nekom parku na Vračaru, jer park ne može da se ozvuči. Na sastanak nisu nosili nikakve telefone, a u parkovima su uvek bili njihovi ljudi u slučaju da naiđe policija ili neko iz suparničkog klana. Kada bi dogovorili to šta imaju, rastajali bi se i nakon toga ponovo ugovarali susrete.

Prema dostupnim podacima, "vračarci" su i po nekoliko meseci pratili svoje potencijalne žrtve: kretanje, navike, a potom su spremali logistiku - nabavku oružja i vozila. Svaku pripremnu radnju radila je druga ekipa kako ne bi bili otkriveni.

Pod istragom 38 osoba

Tužilaštvo za organizovani kriminal, da podsetimo, donelo je naredbu o sprovođenju i proširenju istrage kojom je obuhvaćeno 38 osoba, u slučaju organizovane kriminalne grupe "vračarci".

"Saslušano je 16 lica, nakon ćega je TOK predložio sudiji da se za svih 32 lica odredi pritvor i to: Nikoli Vušoviću, koji je i dalje u bekstvu i za kojim je raspisana međunarodna poternica, Urošu Piperskom, koji je uhapšen u Portugalu, Nedeljku Todoroviću, Dariu Đorđeviću, koji se nalazi u privoru u Austriji, Luki Ceroviću, Aleksandru Miloševiću, Aleksandru Naumovskom, Vladanu Miketiću, Darku Maletiću, Rašo Banu, koji je u bekstvu, Đorđu Kneževiću, Ivi Bukljašu, Jovanu Bošnjaku, Jovici Sovilju, koji je takođe u bekstvu, Nikoli Kačareviću, Lazaru Iliću, koji se nalazi u pritvoru u Crnoj Gori, Marku Taciću, Milošu Pavloviću, koji je u bekstvu, Nikoli Božiloviću, Nikoli Milekoviću, koji je u bekstvu, kao i Nikoli Filipoviću, Petru Jevtiću, Radivoju Jovanoviću koji su u bekstvu, Rajku Topiću, Stevanu Mandariću, Strahinji Saviću, koji je u pritvoru u Crnoj Gori, Ivanu Biletiću, Vojinu Stuparu, Milošu Andrejeviću i Aleksandru Ostojiću - sva četvorica su u bekstvu, Drašku Nikoliću i Nikoli Vukojeviću", navodi se u saopštenju.

Ostalih šest osoba koje su obuhvaćene naredbom se već nalaze u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora u Srbiji, zbog drugih krivičnih dela. Reč je Milošu Miljanoviću, Vladimiru Kovačeviću, Vuku Ursulovu, Marku Drakuli, Milošu Raičeviću i Filipu Grujiću.

TOK sprovodi istragu zbog osnovane sumnje da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe čiji su organizatori Nikola Vušović zvani Džoni i Uroš Piperski, u periodu od početka 2019. do 11. novembra ove godine iz koristoljublja i drugih niskih pobuda na podmukao način likvidirali Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina i Dragana Ristića, a pokušali da ubiju Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andriju Zarića, Arsenija Stefanovića i Lazara Vukićevića, koga je kasnije likvidirala grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike