Isti recept, 19 godina kasnije! Ko je javio policiji na zadatku da se povuče tik pred ubistva Ćuruvije i Ognjanovića?

30.07.2022

18:45 >> 19:00

0

Operativna saznanja o ubistvu Ognjanovića isplivala četiri godine posle ubistva

Isti recept, 19 godina kasnije! Ko je javio policiji na zadatku da se povuče tik pred ubistva Ćuruvije i Ognjanovića?
slavko curuvija misa ognjanovic copy - Copyright Profimedia/Printscreen/Youtube/Aljazeera/

Dragoslav Miša Ognjanović, poznati beogradski advokat, ubijen je 28. jula 2018. godine ispred zgrade u kojoj je živeo na Novom Beogradu. Ni posle četiri godine od njegove likvidacije istražni organi ne mogu da reše misteriju. Ko je u Ognjanovića sasuo šest metaka, dok je bio pod budnim okom srpske policije?

Miša Ognjanović bio je ugledni advokat koji je branio neke od najpoznatijih srpskih kriminalaca, Luku Bojovića i Filipa Koraća. U periodu njegovog ubistva nekoliko Lukinih ljudi izgibilo je živote, pa se smatra da je Miša, kao njegov branilac, zbog toga stavljen na mere srpske policije koja je pratila svaki njegov korak.

Očigledno su to uradili i organizatori njegovog ubistva. Dok je policija mesecima slušala i gledala Ognjanovića, neprijatelji su za samo nekoliko dana saznali gde se kreće, sa kim se nalazi i koje su mu navike.  Ne postoje operativna saznanja o tome da li su imali svoju "krticu" u MUP-u ili su radili na svoju ruku, ali njihov posao obavljen je uspešno. Niko već četiri godine ne može, ili neće, da odgonetne ko je naručilac, a ko egzekutor čuvenog advokata.

Nekoliko imena se spominjalo u ovom slučaju. Uglavnom su to bili neprijatelji Luke Bojoviča, pa je Miša označen i kao žrtva "rata" između porodica Bojović i Šaranović. Ipak, "kavčani" i njihovi saradnici preuzeli su glavnu ulogu.

Na listi osumnjičenih u medijima našla se i bivša sekretarka u MUP-u Srbije Dijana Hrkalović koju su i povezivali sa ozloglašenim kotorskim klanom. Dejan Milenković, bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja, priznao je pred Specijalnim sudom da ga je Dijana Hrkalović zvala dok je bio van zemlje i zamolila ga da se iseku delovi o njoj u prisluškivanim razgovorima ubijenog advokata Miše Ognjanovića i kasnije ubijenog Dragoslava Miloradovića, koji su bili predmet obrade njenih operativaca.

Advokat i njegov klijent snimljeni su u aprilu 2018. godine u jednom lokalu u Beogradu i tom prilikom su spominjali državnu sekretarku MUP Dijanu Hrkalović i na vulgaran način navodno komentarisali njene eksplicitne fotografije i poruke. Ona je demantovala da ima bilo kakve veze sa ubistvima Ognjanovića, a kasnije i Miloradovića.

Nakon skandala sa Hrkalović, u javnost je procurila i informacija da je Radoje Zvicer, odbegli vođa kavačkog klana za kojim je i Srbija raspisala međunarodnu poternicu, naručio i platio ubistvo Miše Ognjanovića, a da je njegov izbor za ovaj posao bio prekodrinski kriminalac Darko Elez.

Kako se sumnja, on je angažovao  dvojicu izvršilaca, od kojih je jedan bio direktni egzekutor. Obojici je isplaćeno po 50.000 evra, a nije poznato koliko je Elez uzeo, ali se nagađa da je reč o nekoliko stotina hiljada evra.

Međutim, kobnog dana, u momentu kad se policijska ekipa, koja ga je pratila, povukla sa terena i kad se očekivao dolazak druge grupe, Ognjanović je ubijen. Ova druga ekipa, koja je trebalo da stigne ispred Ognjanovićeve zgrade i da preuzme sledeću smenu i prati ga, povučena je uz objašnjenje da ima drugi, preči zadatak. Neko je taj "preči zadatak" morao i da dojavi, baš kao što je pre 23 godine dojavljeno policajcima na specijalnom zadatku koji su pratili ubijenog novinara Slavka Ćuruviju, samo nekoliko minuta pre njegove likvidacije. Takođe ispred zdrade u kojoj je stanovao.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, pre 23 godine. Bio je vlasnik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina", a njegov rad, lik i delo smetali su mnogima. Njegov ubica i dalje je, prema drugi put izrečenoj prvostepenoj presudi Specijalnog suda, nepoznat. Likvidiran je po, kako je u optužnici navedeno, „nalogu N.N. lica iz najviših struktura vlasti“. To je učinjeno "iz niskih pobuda, zbog njegovog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti“.

Radomir Marković, bivši načelnik Resora državne bezbednosti osuđen je na 30 godina zatvora za podstrekavanje na ubistvo Ćuruvije, dok su Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu dobili 30, odnosno dva puta po 20 godina robije. Ovu presudu trebalo bi da potvrdi ili ponovo ukine Apelacioni sud u Beogradu.

U vreme ubistva, Ćuruvija je, isto kao i Ognjanović bio na merama srpske policije, a ubicama je put otvorilo to što je onima koji su ga nadgledali smena završena. Niko ih nije zamenio, a odobrenje da mogu da se sklone ili da imaju drugi specijalni zadatak od nekoga je moralo da stigne.

Ni 19 godina razlike, nije sprečilo ubistvo po istom receptu. Ugledni novinar i ugledni advokat likvidirani su na isti način, a to su uradili nepoznati egzekutori i nepoznati nalogodavci.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike