Čeljusti sa Legijine majice su se otvarale i zatvarale dok je okrenut ka meni disao navežbanim mišićima! Ispovest sudije Nate Mesarović

02.02.2022

08:00

0

Čeljusti sa Legijine majice su se otvarale i zatvarale dok je okrenut ka meni disao navežbanim mišićima! Ispovest sudije Nate Mesarović
Youtube/Dokumentarne Emisije Balkan/Al Jazeera Balkans

Pre samo desetak godina smatrana je jednom od najmoćnijih ličnosti u Srbiji, dok je bila predsednica Visokog saveta sudstva i dok je bila predsednica Vrhovnog kasacionog suda. Ali pre svega, njena moć proistekla je iz činjenice da je predsedavala većem koje je osudilo optužene za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

A njena moć urušila se kad je u javnosti optužena za propalu reformu srpskog pravosuđa, zbog čega kasnije, nakon penzionisanja, nije primljena u advokatsku komoru pod obrazloženjem da je – nedostojna.

Dugogodišnje ćutanje prekinula je gostovnjem na Al Džaziri, gde je, između ostalog, rekla pod kakvim je pritiscima donela osuđujuću presudu komandnom vrhu Jedinice za specijalne operacije na čijem je čelu bio Milorad Ulemek Legija.

Ispričala je kako je izgledala neverbalna komunikacija između sudskog veća i Legije, koji je svoju završnu reč na suđenju dao obučen u majicu na kojoj se nalazio zaštitini znak JSO – glava vuka sa ispisanom porukom “terorizam je bolest, pozovite doktora”.

-To je bilo negde pred sam kraj sudskog procesa, posle tužiočevog davanja završnih reči. Legija je došao u majici, sa navežbanim mišićima, okrenut direktno prema predsedniku veća, odnosno meni. Stajao je, iznosio svoju završnu reč, a one čeljusti vuka sa majice su se sklapale i rasklapale dok je govoro. I to doživljavate kao neku vrstu pritiska, privida pretnje – opisala je bivša sudija Specijalnog suda za organizovani kriminal nezaboravni detalj sa ovog suđenja.

Ipak, kako je navela, pre misli da je Legijina poruka bila upućena specijalnom tužiocu nego njoj, jer je nekoliko dana pre toga tužilac izneo završne reči.

Printscreen/Youtube/ Al Jazeera Balkans
Sudija Nata Mesarović

Kako je navela, tokom sudskog postupka nekadašnji pripadnici JSO dolazili su na suđenja sa majicama koju je i Legija imao u sudnici, međutim, mnogo veći pritisci da se ovaj sudski proces nikada ne okonča stizali su i z iz tadašnje vlasti, ali i iz dela opozicije, navodeći izjavu tadašnjem ministra prave Zorana Stojkovića da Specijalni sud treba ukinuti, ali i svakodnevno pominjanje njenog imena u medijima u negativnom kontekstu.

-Nije bilo lako sve to preživeti. Ja sam tada iza sebe imala 25 godina radnog staža,  možda i više, i do tada niko nije imao primedbu na moj rad, a onda vas odjednom stavljaju u grupu nekakvih osoba koje su kriminalizovane, rekla je Mesarović navodeći da joj je bilo bitno da žrtva, porodica ali i građani Srbije imaju pravo da znaju šta se desilo, nakon čega je usledilo fantastično pitanje novinarke Ivane Momčilović Odobašić “da li znamo šta se tog dana desilo”?

Youtube/Dokumentarne Emisije Balkan
Milorad Ulemek Legija u sudnici

- Taj politički deo, znamo i iz presude kad ste pročitali, te reči su najviše zazvučale kada ste rekli da taj politički deo ubistva ostavljamo istoriji i naravno, sudovima i tužilaštvima da raspletu taj politički momenat - pitala je novinarka, a Mesarović odgovorila:

-Svi su očekivali da se na glavnom pretresu vodi istraga o navodonoj političkoj pozadini ubistva premijera. Ja mislim, ako je to trebalo da se radi, trebalo je uraditi odmah nakon ubistva. Veće je utvrđivalo pozadinu toga, ali mi smo bili vezani optužnim aktom. Jeste punomoćnik oštećenih advokat Srđa Popović podnosio predlog tužiocu za proširenje optužice, i to za pobunu JSO, jer je smatrao da je to prva tačka odakle treba početi sa istraživanjem političke pozadine. Međutim, meni je žao što javnost nije upoznata sa sadržinom tog zahteva za proširenje optužice jer je napravljen utisak da je on tu izneo nekakve nove dokaze i nekakve nove činjenice, koje do tada nisu postojale. To prosto nije istina i to javnost treba da zna, jer se njegov zahtev za proširenje istrage zasnivao na saslušanju svedoka Gorana Petrovića, bivšeg načelnika RDB-a, Čedomira Jovanovića i Bebe Popovića, dodala je Mesarović.

Međutim, nikada nismo čuli njeno obrazloženje zašto nije urađena rekonstrukcija ubistva premijera Zorana Đinđića.

BONUS VIDEO

192_rs

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti