Brat Arkanovog telohranitelja likvidiran greškom: Prava meta bio Zvonko, a egzekutor bivša "crvena beretka" pucao i na policiju!

06.02.2023

07:00

0

Željko Simeunović kasnije pokušao da pobegne iz "marice" i osuđen na 15 godina zatvora za ubistvo mlađeg Mateovića

Brat Arkanovog telohranitelja likvidiran greškom: Prava meta bio Zvonko, a egzekutor bivša "crvena beretka" pucao i na policiju!
Ubistvo Dalibora Mateovića - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Dalibor Mateović, brat Arkanovog telohranitelja Zvonka, ubijen je na današnji dan pre 19 godina, u bašti kafića "Vizard" u Sremskoj ulici u centru Beograda. Odmah je bilo jasno da je Dalibor likvidiran greškom i da je prava meta bio Zvonko, jedini koji je preživeo ubistvo Željka Ražnatoviča i dvojice njegovih prijatelja u hotelu "Interkontinental" u januaru 2000. godine, i koji je pucao i ranio jednog od atentatora. Za ubistvo Mateovića pravosnažno je osuđen Željko Simeunović, nekadašnji pripadnik Jedinice za specijalne operacije.

Veče pre nego što će Zvonko, pred sudskim većem, svedočiti o svojim neposrednim saznanjima na suđenju Arkanovim ubicama, trebalo ga je u tome sprečiti. Tada je umesto njega, likvidiran njegov brat.

Mlađi Mateović ubijen je samo dan posle izručenja drugooptuženog za Arkanovo ubistvo Dragana Nikolića Gagija iz zatvora u Austriji. Još tada se nagađalo i da je Dalibor Mateović ubijen grubom greškom, odnosno da ga je ubica zamenio sa bratom Zvonkom, zbog njihove izuzetne fizičke sličnosti.

U pucnjavi na terasi kafića “Vizard”, na prvom spratu u Sremskoj ulici u najstrožem centru Beograda, 6. februara 2004  godine, oko 18.10 sati, ubijen je Dalibor Mateović, a teško ranjen Slaviša Tomić.

O počiniocu se ništa nije znalo sve do pljačke 11 miliona dinara iz menjačnice "Pariz" u Novoma Beogradu 2012 gpdine. Tada je uhapšen Željko Simeunović, bivši pripadnik "crvenih beretki", za koga će se ispostaviti da se sa jednim od atentatora na Arkana, Dobrosavom Gavrićem, koji je mnogo godina kasnije uhapšen u Južnoafričkoj Republici, i još čeka izručenje Srbiji, bio cimer u policijskoj školi u Sremskoj Kamenici, kao i da mu je pomagao da uoči izricanja presude za Arkana, pobegne iz zemlje.

Crvena jakna i crveni kačket

Ubica je, prema opisu očevidaca bio obučen u crvenu jaknu i nosio je crveni kačket, koji je kasnije pronađen u ulici Maršala Birjuzova. Biološki tragovi nađeni na izgubljenom crvenom kačketu odbeglog ubice iz Sremske i pljačke menjačnice su se poklopili.

Presudu čuo vezan i sa sedmoricom stražara

Prvostepena pesuda Željku Simeunoviću, zbog bezbednosti, umesto u Višem sudu izrečena je u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici, a lanci sa nogu okrivljenog nisu skidani. Oko njega je sve vreme bilo pet zatvorskih i dvojica sudskih stražara. U sudnici je bio i Zvonko Mateović, brat ubijenog, koji je bio ključni svedok u ovom slučaju, kao i u Arkanovom ubistvu.

Dalibor Mateović sedeo je za stolom u društvu Slaviše Tomića, kada mu je prišao bivši pripadnik JSO Željko Simeunović i sa udaljenosti od samo nekoliko metara pucao direktno u glavu, a potom se dao u beg. Iz ulice Carice Milice skrenuo je prema Tanjugu, gde su ga ugledali policajci, koji su opis napadača dobili preko radio veze.

Jedan od njih izašao je iz vozila i krenuo prema Simeunoviću uz povike: “Stoj policija,“ aii je begunac zapucao, a policajac se bacio između parkiranih vozila, uzvraćajući vatru. Drugi policajac, videvši kolegu kako pada između parkiranih vozila, puca u Simeunovića, koji u tom trenutku posrće i pada na kolovoz, dok mu iz ruku izleće pištolj. Odmah se pridigao, dohvatio oružje i zapucao i u tog policajca bežeći prema ulici Maršala Birjuzova, gde je u trku ponovo zapucao na policajca, koji je pokušavao da ga uhvati. Tada mu je sa glave pao crveni kačket kojim je bio maskiran.

Dalibor Matović i Željko Ražnatović Arkan Foto: Printscreen Youtube/Rudar7
Dalibor Mateović i mesto ubistva

Simeunović je dobar prijatelj sa Dobrosavom Gavrićem, koji je i osuđen za Arkanovo ubistvo.

- Istražujemo da li je trebalo da ubije Zvonka za novac ili je to uradio iz prijateljstva. Ipak, napravio je kobnu grešku. Ubio je njegovog brata - rekao je izvor iz policije tada za medije.

Gavrić i Simeunović upoznali su se još 1995. godine u Sremskoj Kamenici, gde su zajedno bili na policijskoj obuci. Simeunović je kasnije pristupio JSO, ali je posle nekoliko godina morao da napusti ovu jedinicu i MUP Srbije. Od tog trenutka počinje njegova kriminalna karijera.

Pokušaj bekstva iz "marice"

Simeunoviću je dva puta izricana prvostepena presuda, a pravosnažno je osuđen tek u januaru prošle godine. Za vreme dok je trajalo suđenje, 14. jula 2017. godine, on je pokušao filmsko bekstvo iz "marice" kojom je dovožen u sud na suđenje za likvidaciju Dalibora Mateovića.

Simeunović je iskoristio to što je iz jednog od najobezbeđenijih srpskih zatvora, Nove Padinske skele, "maricom" transportovan do Višeg suda u Katanićevoj ulici. Prilikom izlaska iz vozila, on je odgurnuo jednog stražara, udario drugog i potrčao prema ogradi u nameri da je preskoči.

ATAImages/Antonio Ahel MUP Printscreen/Youtube/Rudar 7
Dalibor Mateović i Željko Simeunović i pokušaj bekstva: Ilustracija

Zahvaljujući prisebnosti stražara koji su ga vodili i koji su u svakom momentu bili svesni činjenice da je reč o bivšem specijalcu, Simeunović je uhvaćen i savladan u poslednjem momentu. Čak i kada je oboren na zemlju, pokušao je da se otme. Desetak stražara borilo se sa njim, dok mu konačno "lisice" nisu stavljene i na ruke i na noge, a potom je nekadašnji pripadnik "crvenih beretki" prebačen u pritvor.

Spektakularnu akciju Željko Simeunović je navodno pažljivo planirao, a istražitelji nisu isključili mogućnost da je imao saučesnike, koji su ga čekali negde u blizini Hrama Svetog Save u centru Beograda.

O tome da mu bekstvo nije palo na pamet kada je transport krenuo i da ga je planirao, svedočila je i činjenica da je kod sebe imao originalne ključeve za "lisice" kojima je uspeo da otključa bukagije na nogama još dok je bio u "marici". Otključao je i "lisice" na rukama, ali ih je ostavio da bi stvorio privid stražarima da ih ima. Čim su otvorili vrata vozila ispred suda, Željko se dao u beg. Ključeve od "lisica" sakrio je u pakovanju labela za usne.

Pre ovog incidenta Simeunović je bio uzoran zatvorenik koji nije pravio nikakve probleme. Mere bezbednosti za njega su i ranije bile pojačane, a uvek ga je sprovodio veći broj zatvorskih stražara, dok su mu noge, kao i ruke, uvek bile vezane. Tada je izdržavao kaznu za razbojništvo, a sudilo mu se za ubistvo Mateovića.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike