Ubica sa crvenim kačketom „overio“ pukovnika policije: Simić ubijen kad je saslušao vođu „duvanske mafije“?

08.07.2021

10:00 >> 14:17

0

Autor: Lj. Keković

Dragan Simić i Milorad Vlahović vodili su opasnu istragu ubistva generala Badže

Ubica sa crvenim kačketom „overio“ pukovnika policije: Simić ubijen kad je saslušao vođu „duvanske mafije“?
Copyright Profimedia

Tog sparnog jutra 8. jula 1999. godine trebalo je da počne još jedan uobičajeni radni dan za policijskog pukovnika i načelnika Odeljenja unutrašnjih poslova Savskog venca.

Bilo je oko 7.30 kada se Dragan Simić, u blizini Kalenić pijace na Vračaru, rukovao sa dvojicom kolega koje su došle da odvezu njegovu suprugu, šeficu Odseka za suzbijanje prevara i falsifikata beogradske policije, na posao.

Pročitajte još

Potom je krenuo ka parkingu, stavio ključ u bravu svog belog „juga florida“, otvorio vrata, i u trenutku kada je hteo da sedne u vozilo, likvidiran je.

Poslednji pozdrav

Na Simića su iz „heklera“ pucala dvojica nemaskiranih mladića, koja su nakon izvršenog zločina pobegla automobilom koji ih je čekao u Mlatišuminoj ulici.

Ubijeni pukovnik Dragan SImić MUP Srbije

Prema navodima očevidaca, dok je išao prema svom vozilu, Simić se susreo i pozdravio sa prosedim čovekom, koji je u ruci držao torbu.

U tom trenutku, iz pravca raskrsnice Save Kovačevića i Maksima Gorkog odjeknuo je jedan hitac, a potom još dva hica.

Pukovnik Simić pao je pokošen na asfalt, a čovek sa kojim se pozdravio našao je zaklon iza drveta. Usledio je rafal iz „heklera“. Sedokosi prijatelj pobegao je ka Simićevoj zgradi, a jedan od mladića, sa crvenim kačketom, prišao je beživotnom telu koje je ležalo na asfaltu da bi još jednim hicem u glavu „overio“ visokog funkcionera srpske policije.

Inspektor Dragan Simić ubijen je samo četiri meseca nakon likvidacije njegovog kolege i prijatelja, savetnika u UKP MUP Srbije i bivšeg načelnik gradske Uprave kriminalističke policije, Milorada Vlahovića.

Trag do smrti

U medijima su se pominjali razni motivi, a najubedljiviji vezan je za istragu ubistva policijskog generala Radovana Stojičića Badže, likvidiranog 11. aprila 1997. godine u piceriji „Mama mia“ u centru Beograda.

Simić i Vlahović vodili su istragu Badžinog ubistva, i kako se veruje, ušli su u trag osobi koja je naredila da se ubije general policije.

Navodno, bili su na tragu da raskrinkaju nalogodavca Badžinog ubistva iz redova „duvanske mafije“.

Radovan Stojičić Badža Facebook

Pouzdano se zna da su, u okviru ove istrage, saslušali jednog od šefova iz duvanskog kartela, koji je nakon informativnog razgovora sa Simićem i Vlahovićem pobegao iz zemlje.

Nekoliko godina kasnije, septembra 2001, motiv ubistva Milorada Vlahovića izneo je svedok pod pseudonimom „Srećko“.

Osveta za Voju Amerikanca?

On je navodno ispričao da su general Stojičić i pukovnik Vlahović ubijeni kako bi kriminalna ekipa koja je htela da osveti ubistvo Vojislava Raičevića Voje Amerikanca lakše smakla Bojana Petrovića, organizatora te likvidacije.

Na pitanje zašto je osveti Bojanu Petroviću morala da prethodi likvidacija Stojičića i Vlahovića, „Srećko“ je odgovorio da je Petrović bio dobar s njima i da su ga oni štitili .

Pre Badže, Simića i Vlahovića, februara 1996. godine na Karaburmi je ubijen inspektor Dragan Radišić.

Ubica mu je sasuo kišu metaka u glavu iz „škorpiona“.

Pročitajte još

Tri meseca kasnije, na stepeništu „Merkatora“ na Novom Beogradu, usred dana, likvidiran je bivši načelnik Odeljenja za maloletničku delinkvenciju i privatni detektiv Miroslav Bižić Biža.

Nijedno od ovih ubistava do danas nije rešeno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike