Fenomen bogate belkinje: Zašto je Ana Volš digla na noge i Ameriku i Srbiju? Stručnjaci kažu – krimi ljubavna priča i okrnjen američki san

26.01.2023

19:45

0

To privlači ljude, nešto što pokazuje da stvarnost može da bude i jeste drugačija od površinske, udobne, sigurne priče koju izgrađujemo, kaže sociolog Dragan Popadić

Fenomen bogate belkinje: Zašto je Ana Volš digla na noge i Ameriku i Srbiju? Stručnjaci kažu – krimi ljubavna priča i okrnjen američki san
Ana i Brajan na venčanju - Copyright Foto: Printskrin/Fejsbuk/Ana Ljubicic

Ana Volš. Ime već dobro poznat srpskoj, ali i američkoj javnosti. Navršava se uskoro mesec dana od njenog nestanka, a u međuvremenu je priča poprimila bizarne i krajnje filmske razmere. Javnost, kako u Srbiji tako i u SAD, prati ovaj slučaj od prvog dana i čini se da interesovanje ne jenjava. Sociolozi kažu da je nekoliko razloga za to.

Nakon nestanka u novogodišnjoj noći i Aninog navodnog puta u Vašington, već 8. januara je uhapšen njen suprug Brajan Volš, a vrlo brzo su na površinu isplivale mrlje iz njegove prošlosti - prevara sa slikama Endija Vorhola, život sa nanogvicom u bogatom Kohasetu, ali i detalji iz detinjstva koji govore o poremećenom odnosu u porodici, psihijatrijskom lečenju.

Greg Derr/The Patriot Ledger via AP
 

 

Priča poprima još misterioznije obrise jer je policija u međuvremenu našla sijaset dokaza koji ukazuju na to da je Brajan ubio svoju suprugu, kao i da je telo raskomadao i spalio. Optužnica protiv njega podignuta je 17. januara i on se trenutno nalazi u pritvoru.

Prinstcreen /Facebook/anawalshe
 

Gotovo da nema dana da u tamošnjim i domaćim medijima ne isplivaju novi detalji o ovom slučaju. Gotovo u isto vreme, u SAD je nestala i Ana Kosta. Međutim, vest o njenom nestanku, a potom i saznanje da ju je dečko ubio, slabo je propraćena u medijima.

Foto: Printskrin/Fejsbuk
 

Takođe, početkom januara u masakru u Kaliforniji ubijeni su Brazilka Alisa Paraz (16) i njen šestomesečni sin. Dete je pronađeno u majčinom naručju u jami nedaleko od porodične kuće,  a slučaj je navodno povezan za narko-kartelom. Ni ovim tragičnim događajem mediji se nisu mnogo bavili. Ni jedna ni druga nisi bile iz visokog društva, s tim što je Alisa jedna od mnogih Brazilki koje su došle u SAD u potrazi za boljim životom. 

Facebook/Alissa Parraz
 

Sve podseća na ljubavnu krimi priču

YouTube
 

Činjenica je, kažu sociolozi, da je slučaj Ane Volš posebno intrigantan jer podseća na ljubavnu krimi priču. Belkinja iz bogatog dela SAD i sumnjivi muž su sasvim dovoljni da slučaj postane misterija.

- Ljude uglavnom interesuju misterije, nerazjašnjeni slučajevi sami po sebi, a pogotovo kada je to povezano sa tom nekom tamnom, mračnom stranom ljudskog bića. I takvi filmski žanrovi i romani su omiljeni, a kamoli stvarne situacije u životu. To privlači ljude, nešto što pokazuje da stvarnost može da bude i jeste drugačija od površinske, udobne, sigurne priče koju izgrađujemo. Mislim da to ljude nekako fascinira, plaši i privlači. Ovaj slučaj je jedan tipičan takav slučaj, uz dodatak da je i misterija i zagonetka – kaže za 24sedam sociolog Dragan Popadić.

Njegov kolega Ratko Božović ističe da je ipak ova ljubavna priča nametnuta, da je neadekvatna i prejudicirana.

- Čitava priča je ispričana pre nego što smo saznali istinu. Ne znamo šta je sve tu bilo, a svi imamo subjektivno mišljenje. Dramatično je što se ljudi ubijaju svakodnevno, tako da mislim da smo preterali za priču koja je nametnuta, i da je izgubila meru. Na stranu koliko je sve to tragično, jer je pojedinačni život u pitanju.

On ističe da je jasno zašto je u Srbiji interesovanje toliko veliko.

- Jedino imam razumevanja za veliko interesovanje javnosti kod nas, jer je naše čeljade stradalo u velikom svetu.

Prinstcreen /Instagram/anawalshe
 

On smatra da je priča zanimljiva američkoj javnosti pre svega jer je motiv ubistva veoma čudan i nesvakidašnji.

YouTube
 

- U Americi ima razloga za tu priču i pažnju, jer je motiv vrlo čudan. On jeste patološki intoniran, ali ima i pozadinu. Motiv ubistva, način ubistva, sve je to na neki način vrlo komplikovano i liči na neku kriminalnu storiju koja je vrlo favorizovana u javnom polju i medijima. To je već samo po sebi sa više tih polipa, sa više elemenata, razloga: Ona je uspešna, bogata, bila je sobarica, pa postala važna i vredna, kupila kuću u Americi, htela da se preseli u drugi grad... I onda ovaj čovek koji je od svoje porodice bio malo kastigovan i označen kao crna ovca i čovek koji nije imao baš neku zdravstvenu kartu koja bi ga preporučivala za normalnu komunikaciju – precizira naš sagovornik.

On naglašava da je to svojevrsna rupa u američkom stilu življenja i takozvanom američkom snu.

- U slučaju Ane Volš ima više tih elemenata za tu crnu hroniku (storiju) jer je priča iščupana iz američkog načina života, dok se ova druga dva zločina posmatraju kao "svakodnevni" i uobičajeni.

- Ovde je američki način života doveden u pitanje ekstremnom situacijom i ponašanjem. Postoji i tajna tog ubistva, jer da je to ubistvo prepoznato kao nešto što je jasno i nedvosmisleno (kao u slučaju majke i bebe koje su ubijene), drugačije bi izgledala ta priča. Ovako ima drugu dimenziju, kao da pravite roman strave i užasa, i zato je toliko propraćeno.

Kohaset - grad bogatih menadžera i sa izuzetno niskom stopom ubistava

Printscreen/YouTube/CBS Boston
 

Inače, grad Kohaset u kojem je Ana Volš živela sa suprugom i njihovo troje dece je grad bogatih menadžera i službenika, a čak 94 odsto su belci. Tamošnje kuće koštaju po 875.000 dolara i među najskupljima su u Masačusetsu. Prosečni prihodi domaćinstva su 156.689 dolara.

U ovom gradu živi oko 8.400 stanovnika, a 2012. godine je bilo čak 129 milionera. Sada je brojka možda i veća.

Zanimljivo je i da veliki broj stanovnika radi od kuće i uglavnom je reč o matemetičarima, ajtijevcima i menadžerima.

Stopa kriminala je 7,4 puta niža od američkog proseka i nije bilo prijavljenih ubistava tokom protekle decenije.

Dakle, i ovi podaci govore u prilog tome da je priča o Ani Volš „anomalija“, što je čini „vrednom vesti“.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike