Slučaj Ane Volš (ne)će uticati na korišćenje Gugla: Jezive Brajanove pretrage pokrenule lavinu, evo šta kažu stručnjaci!

23.01.2023

21:42

0

U teoriji, pretraživači kao Gugl mogli bi da označe potencijalne uznemirujuće fraze za pretrage, ali se u praksi to ne radi

Slučaj Ane Volš (ne)će uticati na korišćenje Gugla: Jezive Brajanove pretrage pokrenule lavinu, evo šta kažu stručnjaci!
Ana i Brajan Volš - Copyright Foto: Printskrin/Fejsbuk/Ana Ljubicic

Jezive pretrage Brajana Volša u Gugl pretraživaču u kojima je tražio odogovore na pitanja poput "kako raskomadati telo", "kako ukloniti telo žene teške 52 kilograma", "kako očistiti krv", "da li može da se sudi ako nema tela" i slično probudile su pitanje zašto Gugl ne reaguje na takve pretrage, kao i da li će Gugl ubuduće upozoravati policiju ako se tako nešto dogodi i kad neko pretražuje takve stvari.

Američki mediji zapitali su se da li će zbog Brajana Volša, optuženog  za ubistvo supruge Ane Volš, koja je nestala u novogodišnjoj noći iz njihove kuće u Kohasetu kod Bostona, biti izmenjena pravila korišćenja pretraživača. Volšova pretraga, kako podseća Boston Globe, ključni je dokaz protiv njega.

 

 

Zašto onda Gugl ne uradi nešto po tom pitanju? Kao i druge Internet kompanije, Gugl rutinski čuva i analizira svaku interakciju sa svojim korisnicima, da bi generisao tačnije rezultate pretrage i više profita za svoj marketing.

U teoriji, pretraživači kao Gugl mogli bi da označe potencijalne uznemirujuće fraze za pretrage, isto kao i društvene mreže Fejsbuk i Tviter, koje označavaju pretnje nasiljem. Ali, u praksi, to se ipak ne radi, delimično i zbog pravnih pitanja i politike privatnosti.

Policija je razivla praksu da od kompanija koje drže pretraživače zahtevaju izveštaje i informacije o osobama koje obavljaju pretrage po ključnim rečima koje policija doturi Internet kompanijama, koje poseduju pretraživače.

Neki kriminalni slučajevi su i rešeni i podignute su optužnice protiv osoba zahvaljujući upravo rezultatima Gugl pretrage koju su obavili okrivljeni.

Prema statističkim podacima, jedna od najkorišćenijih fraza ukucavana u Gugl pretraživač je: "Kako se osloboditi tela?“. Problem je što to može biti ubica, ali može da bude i neki pisac.

- Ljudi su ponekad samo morbidno radoznali - kaže Stiven Koci, profesor kriminalistike na univerzitetu Safolk.

Ukollko se od kompanija koje poseduju Internet pretraživače bude tražilo da prijave sumnjive fraze i ponašanje, to će imati posledice i po privatnost korisnika.

Profesor sa univerziteta Safolk, dodao je da čak i kada bi policija dobila upozorenje od Gugla, dokazi tako pribavljeni bili bi suviše slabi za krivično gonjenje.

- Oni (policajci) bi mogli da mu priđu i pričaju sa njim. Ali, ja mislim, da je malo verovatno da bi bilo koji sudija u Americi izdao nalog za pretres zasnovan na dokazima o Gugl pretrazi - izjavio je profesor Kodi.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike