Ana Volš pokušala da zataška opasnu bolest u zgradi koju je vodila: Snimljena kako se svađa sa stanarima nekoliko dana pre nestanka!

21.01.2023

19:45

0

Voda u hidromasažnoj kadi bila je pozitivna na bakteriju legionelum, a dva stanara zgrade završila su u bolnici

Ana Volš pokušala da zataška opasnu bolest u zgradi koju je vodila: Snimljena kako se svađa sa stanarima nekoliko dana pre nestanka!
Ana Volš - Copyright Instagram_Drew Karedes @DrewKaredes

Ana Volš, koja je nestala u prvim satima 1. januara iz kuće u Kohasetu kod Bostona, nekoliko nedelja pre nego što joj se izgubio svaki trag, snimljena je kako se svađa sa stanarima luksuzne zgrade u Vašingtonu kojom je upravljala. Govorila im je da lepljenje flajera koji upozoravaju na izbijanje legionarske bolesti nije potrebno. Ona je, inače sa njima bila u sukobu, jer kao menadžer zgrade nije htela da im da informacije o dvojici lažnih federalnih agenata, koji su uhapšeni u tom objektu.

Tri snimka od kraja oktobra i početka novembra, objavljrna u američkim medijima, kako se pretpostavlja, poslednji su audio-zapisi rođene Beograđanke. Uprkos tome što se veruje da Anin nestank i, po svemu sudeći ubistvo, nemaju veze sa poslom kojim se bavila, stanari zgrade koju je vodila tvrde da se ponašala veoma čudno.

Iz zgrade su pozvani zvaničnici vlade Vašingtona i poslat im je mejl u kome se kaže da je jedan stanar zgrade oboleo od legionarske bolesti pošto je često posećivao spa centar u zgradi, a obaveštenje je stiglo u maju. Voda u hidromasažnoj kadi bila je pozitivna na bakteriju legionelu, krajem oktobra prošle godine i to više od pet meseci posle prijave prve bolesti. Firma Tišman Spajer za koju je Ana Volš radila, tek 15. novembra otkrila je rezultate testa vladi Vašingtona i to kad je još jedan korisnik završo u bolnici.

Spa je zatvoren 20. oktobra. Četiri dana ranije, udruženje stanara luksuzne zgrade poslalo je mejl menadžmentu zgrade na čijem čelu je bila Ana Volš, sa obaveštenjem da su saznali da je jedan čovek hospitalizovan zbog potvrđenog slučaja legionarske bolesti, a naveli su  i da lekari sumnjaju da su đakuzi i sauna najverovatniji izvor infekcije. Stanari su zamolili upravu  da odmah zatvori spa radi testiranja i čišćenja.

Oni su se, potom, međusobno organizovali da postavljaju letke centara za kontrolu i prevenciju bolesti, koji upozoravaju komšije na izloženost bakterijama koje izazivaju bolesti. Upravo to je dovelo do sukoba sa Anom Volš.

Flajeri nepotrebni

Na objavljenim snimcima može se čuti Ana Volš kako govori stanarima o plakatima od 26. oktobra: "Oni su bačeni, tačno. Ovo nije bilo nešto što smo mi ovlastili". "Takođe i Ministarstvo zdravlja, daju preporuke da se građanima dostavi informativni list. Oni to ne zahtevaju. Dakle, nećemo to objavljivati po celoj zgradi jer je jednostavno nepotrebno." "Zašto je nepotrebno?" čuje se stanar kako pita Volšovu.

 

 

"Nepotrebno je. To je preporuka koja je data. To nije zahtev, to nije obavezna stvar", odgovara ona na snimku. U odvojenom susretu istog dana, Volšova je snimljena kako je rekla da će obaveštenje biti "uznemirujuće" za stanare. "Svakako možete da objavite sve što ima veze sa sastancima udruženja stanara ili bilo koju informaciju koja se odnosi na to u određenim oblastima", kaže ona. "Bilo koje druge oznake, ovo ne možemo da podržimo jer mi zapravo ne znamo šta je to još uvek."

Istog dana, pravo zgrade da ima vodene objekte otvorene za stanare suspendovano je nakon inspekcije zdravstvenog odeljenja DC. Zvanični dokument su potpisali Volšova i inspektor koji je napisao da su alge pronađene unutar bazena na krovu zgrade i da zgrada nije odmah prijavila poznatu bolest i da je trebalo da podeli informacije sa stanovnicima.

Legionarska bolest i Pontiak groznica

Čanovi udruženja stanara su 8. novembra obišli zgradu sa inspekcijom zdravlja. Ana Volš je tad insistirala da stanari ne budu tu, a oni su rekli da se plaše da uprava zgrade pokušava da sakrije informacije. "Ne želimo ništa da sakrijemo", kaže Volšova, pre nego što je dodala da "stanari nisu uključeni u unutrašnje obilaske kao takve, tako da je ovo čvrsto na strani Tišman Spajera."

Na snimku se čuje kako Volš kaže "nećemo moći da vodimo ostatak sastanka danas" ako se stanarima dozvoli da ostanu. Džulija Rouz, epidemiolog iz vlade Vašingtona, napisala je u mejlu osoblju zgrade od 13. maja da je jedan stanar bio pozitivan na legionelu i tokom perioda izloženosti često su posećivali velnes centar (đakuzi, bazen i sauna) gde je mogao da dobije legionelu. Rouz je pozvala zgradu da sprovede dubinsko čišćenje spa centra, obavesti stanovnike o njihovoj mogućoj izloženosti i rutinski uzorkuje vodu za testiranje.

Legionarska bolest prenosi se u loše održavanim vrućim kadama, fontanama i krovnim rashladnim tornjevima i može izazvati upalu pluća opasnu po život. Ista bakterija uzrokuje manje tešku bolest nalik gripu koja se zove Pontiak groznica. Na kraju, Ministarstvo zdravlja Vašingtona je utvrdilo da postoje 2 potvrđena slučaja legionarske bolesti, 6 verovatnih slučajeva legionarske bolesti i 30 verovatnih slučajeva Pontiac groznice povezanih sa ovom zgradom

Stanari su rekli da žale zbog mogućeg ubistva Ane Volš, ali da smatraju da zaslužuju odgovore o kontaminaciji. 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike