Mužu Ane Volš mogu da sude i ako njeno telo ne bude pronađeno: Američki stručnjaci tvrde da je digitalni otisak veoma jak dokaz!

20.01.2023

07:00

0

"Kombinacija pretresa i forenzičkih dokaza nadoknađuje gubitak tela", rekao je penzionisani agent FBI Ken Grej

Mužu Ane Volš mogu da sude i ako njeno telo ne bude pronađeno: Američki stručnjaci tvrde da je digitalni otisak veoma jak dokaz!
Brajan Volš - Copyright Greg Derr/The Patriot Ledger via AP

Mogu li tužioci pokrenuti slučaj protiv Brajana Volša i ako ne bude pronađeno telo njegove supruge Ane? Američki mediji pozabavili su se ovom temom i pitali njihove stručnjake o tome, naravno, u skladu sa njihovim zakonima. Gotovo svi su rekli da digitalni otisak može da bude veoma jak dokaz.

Kada se Brajan Volš pojavio na sudu u sredu da bi bio optužen za navodno ubistvo svoje žene, državni tužioci su izneli do sada detalje optužnice i prikupljene dokaze u slučaju, uključujući DNK i istoriju pretrage.

Otprilike u vreme kada je Ana Volš poslednji put viđena, Brajan je navodno napravio mnogobrojne Gugl pretrage na iPadu svog sina, uključujući: „Koliko dugo vremena je potrebno pre nego što telo počne da se oseća?“ i "Rasparčavanje i najbolji načini za odlaganje tela“.

U međuvremenu, na papučama, "Tivekovom" odelu i maramici izvučenim iz smeća pronađen je DNK koji pripada jednom ili oboje Volšovih, saopštili su tužioci. 

- To je veoma loše za Brajana Volša u ovom slučaju. A razlog zašto oni mogu da nastave sa ovim suđenjem za ubistvo jeste to što kombinacija pretresa i forenzičkih dokaza koje su pronašli nadoknađuje to što telo nije pronađeno - rekao je penzionisani agent FBI Ken Grej.

Tri optužbe

Profesorka krivičnog prava na Univerzitetu Lasel dr Keli Volas saglasila se da se niz prikupljenih tragova zaista može iskoristiti.

- Mislim da ljudi zaboravljaju da ostavljamo digitalne otiske svuda kud idemo a da i ne znamo da to činimo. Tako da su određene istorije pretrage, snimci nadzornih kamera, stubovi mobilnih telefona koji vas pinguju neki od dokaza koji su dugoročno prilično značajni - kaže dr Volas.

Brajan Volš, da podsetimo, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj od tri optužbe s kojima se suočava u ovom slučaju. On je najpre optužen za ometanje istrage nestanka svoje supruge Ane Volš i za laganje o svom kretanju. Potom je u utorak optužen za ubistvo u tom slučaju, iako tužioci nisu precizirali koji su dokazi podstakli novu optužbu, a u utorak uveče optužen je i za nepropisno rukovanje i transport ljudskih ostataka.

U sudnicu je Brajan uveden sa lisicama na rukama, praznog pogleda na licu koji je, kako prenose američki mediji, imao tokom čitavog postupka. U sredu je bilo njegovo drugo suđenje u slučaju nestanka njegove supruge. Zadržan je bez kaucije. 

Samo rekao: "Da"

Volšov advokat se nije obratio sudu. Jedina reč koju je izrekao Brajan bila je: "Da", kada je sudiji odgovorio da razume optužbe sa kojima se suočava.

U sredu je saopšteno da je pretresom 10 kesa za smeće koje su bačene u Svampskotu, i potom završile u stanici za preradu u Pibodiju, pronađeno više predmeta, uključujući peškire, prostirke, papuče, traku, "Tivekovo" odelo, rukavice, testeru za nož, deo ogrlice koju je Ana nosila kada se fotografisala, "Pradinu" tašnu, "Hunterove" čizme i karticu vakcinacije protiv COVID-19 na njeno ime. Mnogi predmeti imali su mrlje koje su izgledale kao krv.

Trejsi Majner, koja predstavlja Brajana Volša, izjavila je da neće davati nikakve medijske intervjue ili komentare i da je lako nekog optužiti za zločin, ali da je teško to i dokazati.

- Nameravam da dobijem ovaj slučaj na sudu, a ne u medijima, koji su već sudili gospodinu Volšu i osudili ga - rekla je ona.

Očekuje se da se Volš ponovo pojavi na sudu u februaru.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike