Knele likvidiran u sobi 331 hotela "Hajat": Tri decenije od ubistva legende beogradskog asfalta, njegova smrt ostaće zauvek misterija

28.10.2022

06:00

1

Kneletovo ubistvo proglašeno zastarelim slučajem i spaljeni svi spisi i dokazni materijali

Knele likvidiran u sobi 331 hotela "Hajat": Tri decenije od ubistva legende beogradskog asfalta, njegova smrt ostaće zauvek misterija
Copyright 24sedam

Nijedna likvidacija devedesetih nije izazavala toliko pažnje i pitanja i nijedna nije obavijena velom tajne kao ubistvo Aleksandra Kneževića Kneleta. Prošlo je tačno 30 godina od ubistva jednog od najpoznatijih "žestokih momaka" sa vrelog beogradskog asfalta, onog o kome se i danas ispredaju urbane legende.

Živeo je brzo, radio šta hoće, pucao kad god je hteo, a likvidiran je 28. oktobra 1992. godine u sobi 331 na trećem spratu elitnog novobeogradskog hotela "Hajat" kad je imao samo 21 godinu.

U momentu kad je ubijen kod sebe je imao 5.000 nemačkih maraka gotovine i na sebi zlata vrednog oko 80.000 maraka. Za njega je doslovce važila čuvena rečenica "Živi brzo, umri mlad i budi lep leš".

Bio je idol mladih beogradskih kriminalaca, poreklom iz naselja Braće Jerković na Voždovcu, član "voždovačkog klana", pripadnik Srpske garde  i veliki prijatelj Đorđa Božovića Giške

Knežević je likvidiran sa tri hica iz pištolja sa prigušivačem u apartmanu 331 hotela "Hajat". Tvorac čuvene dizel-generacije "žestokih momaka" ležao je na stomaku, a na ogledalu je krvlju bila ispisana poruka "broj 1". Ova poruka do danas nije dešifrovana.

Prvi sa spiska za odstrel

Bivši funkcioner beogradske policije, iz odeljenja za krvne delikte, izjavio je novinarima:

- Bio sam na uviđaju u sobi 331 hotela "Hajat" kada je Knele ubijen. Ležao je na stomaku, upucan s leđa. Mislimo da su u sobi bile dve osobe, jedna koja je očigledno imala nešto da mu saopšti i stajala je ispred njega, i druga, koja mu je stavila pištolj na potiljak i naterala ga da klekne na kolena. Na ogledalu je bio ispisan broj 1, što je možda bila poruka da je Knele prvi sa spiska za odstrel - objasnio je on.

Ljuba Milanović, tadašnji inspektor, mnogo godina posle ubistva otkrio je da je preko radio veze javljeno: "Idi u Hajat. Ubijen je Knele". To se, kako je Milanović ispričao, nikad nije radilo, već su se inspektori upućivali na mesta zločina bez informacija o akterima.

Ubistvo Aleksandra Kneževića Kneleta ostaće zauvek nerasvetljeno pošto je 2017. godine proglašeno zastarelim slučajem. Svi spisi i dokazni materijal su spaljeni, a to je najteže palo njegovom ocu, Dušanu Kneževiću, zvanom Buca Al Kapone.

On je posle smrti sina za medije tvrdio da je za to ubistvo urađena i generalna proba.

- Giški, Belom i mom sinu pretili su mnogo pre likvidacije. Deset dana pre ubistva imali su i generalnu probu, kad su im specijalci upali u sobu u "Hajatu" i naterali ih da legnu sa rukama na podu. Potom su im objasnili da proveravaju alarmne uređaje, ali sam siguran da su zapravo proveravali kako će Knele reagovati pred policijom - rekao je tada Dušan Knežević.

Poruka sa "motorole"

Tvrdio je da mu je jedan prijatelj iz tadašnjeg SUP rekao da je kobne večeri preko policijske "motorole" preneta poruka: "Knele ide sam".

Oni koji su bili bliski Kneletu, tvrdili su da nikada nije olako otvarao vrata hotelske sobe. Ipak, kobnog dana napadača je pustio u sobu, pa se pretpostavlja da iza zločina stoji neko koga je dobro poznavao i u koga je imao poverenja.

Svi morali u "Rols Rojs među manastirima"

Pored mnogih trendova koje je Knele postavio, bio je i onaj da svi tadašnji momci moraju da se slikaju ispred manastira Ostrog, koga su zvali "Rols Rojs među manastirima".

Ne zna se koliko je tačno puta on, najmlađa zvezda beogradskog podzemlja, posetio Ostrog, ali se zna da se i u ovoj svetinji pridržavao svojih pravila. Tako je i u manastir odlazio onako kako se inače kretao: sa oružjem, najčešće sakrivenim ispod trenerke.

- Darko Stanojević je kobne noći bio u hotelu "Hajat". Pokušavao sam da dođem do njega kasnije, da saznam šta se te večeri dešavalo, ali je i on ubijen u Nemačkoj - kazao je Dušan Knežević.

O Kneletovom ocu pričalo se da je pripadnik stare garde koja je sve rešavala na fer način. Nadimak je dobio jer je stalno išao u bioskop kako bi gledao gangsterske filmove i obožavao je Al Kaponea.

Čitulje posvećene Kneletu, kojih je te 1992. godine kada je ubijen u jednom broju Politike bilo 162, zasenile su ratne sukobe u Hrvatskoj i Bosni, domaću političku scenu, ekonomsku bedu... Na njegovu sahranu došlo je nekoliko hiljada ljudi. Ispraćen je uz zvuke pesme "Tiho noći". Pevač Džej je pred 35.000 ljudi na Sajmu rekao: "Evo jedna pesma za mog prijatelja Kneleta, koji nije večeras sa mnom..." Publika je skandirala Kneletovo ime.

O Kneletovom životu mogao bi se snimiti ozbiljno dobar film. Pošto se aktivno družio sa Giškom i Dugim Lainovićem, on se 1991. godine pridružio Srpskoj gardi i nije otišao na ratište zato što Giška nije dozvoljavao mlađim od 28 godina da idu na ratište u Borovo selo kraj Vukovara.

Učesnik demonstracija

Zajedno sa Giškom i Branislavom Matićem Belim bio je učesnik čuvenih demonstracija 9. marta. 1991. godine u Beogradu. Posle tog 9. marta, postaje zvanični telohranitelj Vuka Draškovića.

Iste godine, pošto je Knele želeo da ima udela u poslovima oko auto-otpada, dolazi u sukob sa poznatim velegradskim kockarom Zoranom Kovačevićem Kočom koga je posle kraće rasprave u prepunom klubu „Tifani“ mladi Knežević upucao u noge.

U maju 1992. godine ispred kafića „Freska“ u ulici Vuka Karadžića broj 12. posle žestoke svađe i vređanja na nacionalnoj osnovi Milan Janković, momak iz Bijelog Polja, ranio je Kneleta u preponu, pa je ubrzo prevezen u Klinički centar. Nakon ovog ranjavanja Knele je napadnut i u jednoj auto-mehaničarskoj radnji i samo je pukom srećom izbegao smrt.

Bio je akter mnogih pucnjava po Beogradu, učestvovao je u obračunu ispred restorana „Poslednja šansa“ i diskoteke „Luv“ na Voždovcu. Nedugo zatim ispred kluba „Nana“ na Senjaku, dve maskirane osobe, naoružane "kalašnjikovima", istrčale su ispred Kneletovog "poršea" i ispalile su više hitaca. I ovog puta Knele je imao sreću pošto se podvukao pod volan automobila, pa je prošao samo sa ogrebotinom, dok je auto oštećen na više mesta.

Izmešten grob

Nedugo posle svih ovih događaja, Knežević je jedne noći u prepunoj kockarnici hotela Jugoslavija, naočigled svih gostiju sa ruke jednog gosta uzeo skupoceni sat „Roleks“ i ključeve džipa „Krajsler Vrangler“. Čovek kome je Knele ukrao sat i džip zvao se Miodrag Cvijetinović, a bio je zet Radeta Ćaldovića Ćente.

Na Voždovcu je Knele bio omiljen momak iz kraja, odličan učenik, sportista, vatreni navijač Crvene Zvezde. Poznato je da nikada nije maltretirao "obične" građane. Krajem osamdesetih godina upoznao je Gišku, sa kojim postaje veliki prijatelj uprkos razlici u godinama.

Knele se najčešće družio sa ljudima poput Radovana Lagundžina Žapca, Romea Savića, zatim Mirka Tomića Bosanca, Gorana Marjanovića poznatijeg kao Goksi Bombaš, a bio je vrlo blizak sa ubicom Ljube Zemunca, Goranom Vukovićem zvanim Majmun, šefom "voždovačkog klana".

Knele je najpre bio sahranjen na istom delu Topčiderskog groblja kao i njegovi prijatelji Majmun, Romeo i drugi, ali je potom premešten na parcelu broj 24. Priča se da je njegov otac želeo bolju parcelu za svog sina i da je zbog toga njegov grob izmešten.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike