Zadužen za političke likvidacije u inostranstvu, štitio ga DB: Bokser, kockar i Arkanov prijatelj ubijen dok je gledao utakmicu!

30.06.2022

08:30

0

Darko Ašanin nije išao sa obezbeđenjem, a nosio je jedino srebrni revolver

Zadužen za političke likvidacije u inostranstvu, štitio ga DB: Bokser, kockar i Arkanov prijatelj ubijen dok je gledao utakmicu!
darko asanin ubistvo copy - Copyright Profimedia/Pixabay/Facebook/puls asfalta

Beograđanin crnogorskog porekla, bokser i profesionalni kockar, kako je sebe Darko Ašanin voleo da zove, ubijen je pre tačno 24 godine godine u svom kafiću "Koloseum" na beogradskom Dedinju. Slovio je za prvog pravog mafijaškog bosa u Srbiji. Za njega su mnogi govorili da je poslednji Titov vojnik, koji je ostao veran nekadašnjem komunističkom predsedniku. Ašanin to nije ni krio, imao je na zidu Titov portret i na to je bio ponosan. Nije krio ni da je radio za tadašnju tajnu službu na eliminaciji političkih protivnika režima. Do smrti se izjašnjavao kao Jugosloven.

Ubica i naručilac zločina nikad nisu nađeni, ali odmah je bilo jasno da je Ašanina ubio profesionalac. Istraga ove likvidacije, kako su mnogi tvrdili, nije ozbiljno ni vođena. Čovek koji je mnogo znao i radio za tadašnju SFRJ, očigledno je mnogima smetao i morao je da nestane i bude zaboravljen.

Printscreen/Facebook/Legende90
 

Darko Ašanin je često isticao kako neprijatelji Željka Ražnatovića Arkana mogu da krenu na njega zbog poznastva i prijateljstva sa Ražnatovićem, za koga je govorio da je gazda Beograda, ali i zbog kockarskih poslova.

Mada je bio svestan da predstavlja metu, nikada nije preterano vodio računa, nije se kretao sa obezbeđenjem, a nosio je jedino srebrni revolver.

Tog 30. juna 1998. godine Ašanin je gledao prenos fudbalske utakmice Holandija - Argentina. Ubica skriven u žbunju ispalio je iz snajpera nekoliko hitaca u Darkovu glavu. Pričalo se da je Ašanin usmrćen dok je, navodno, čekao da se susretne sa dvojicom visokih državnih funkcionera, a o čemu je trebalo da razgovaraju, ostalo je nepoznato do danas.

Diplomirani pedagog

Darko je rođen je 1958. godine u Jajcu, a kao i mnogi od "žestokih momaka" tog doba, bio je dete iz vojne porodice. Ašanin je bio bokser u beogradskom Novom kolektivu, a završio je čak i Pedagošku akademiju iako se nikada nije oprobao kao profesor.

Šala sa Ljubom Zemuncem

Darko Ašanin je bio poznat kao šaljivdžija, pa je tako jednom otišao u kafić u kome se skupljala ekipa Ljubomira Magaša - Ljube Zemunca.

- Imam ispred "mercedes" za tebe, ali da znaš, nije na poklon. Platićeš mi ga u tri rate. Prvu ratu daćeš mi odmah, drugu kad popijem piće, a treću kad krenem iz lokala - rekao je Ljubi gotovo sa vrata.

Narednih nekoliko trenutaka, svi su očekivali Ljubinu reakciju, a on je samo prišao Ašaninu sa kojim se izgrlio. Darko nije imao nameru da mu proda automobil već samo da se šali, a "mercedes" je na kraju Magaš dobio kao poklon.

Sreću je, poput mnogih, potražio u Nemačkoj u koju je otišao sedamdesetih godina, gde je postao šampion u velter kategoriji nemačke pokrajine Vestfalije. Ipak, kao jak momak, ubrzo se našao u ulozi izbacivača po klubovima i diskotekama u Nemačkoj.

Rad na obezbeđenju lokala omogućio mu je poznanstva sa viđenijim kriminalcima tog vremena, a zahvaljujući poznanstvima ubrzo je počeo da organizuje ilegalne kockarnice. Upravo tako se, prema mnogim pričama, upoznao sa Arkanom, sa kojim se kasnije uortačio u mnogobrojnim poslovima.

Ime Darka Ašanina u srpskim medijima prvi put je pominjano posle pucnjave u kultnom klubu "Nana" 24. marta 1990. godine. Tada je ubijen bokser Andrija Lakonić, koji je sa Ašaninom i Veselinom Veskom Vukotićem sedeo u separeu. Posle verbalnog sukoba koji je nastao između Vukotića i Lakonića čuli su se pucnji, nakon kojih je Lakonić ostao mrtav. Za ovo ubistvo direktno je osuđen Ašanin, ali nedugo zatim je i oslobođen.

Ubistvo u Belgiji

Zbog Ašanina se iste godine velika prašina digla i posle sumnje da je u Belgiji navodno učestvovao u likvidaciji Envera Hadrijua, predsednika Pokreta za zaštitu ljudskih prava, organizacije koja je prikupljala podatke o navodnim zlostavljanjima Albanaca na Kosovu.

Prinstcreen/Facebook/Legende90
Andrija Lakonić i Darko Ašanin

Ubistvo albanskog nacionaliste koje se odigralo u Belgiji, pratilo je Ašanina kroz život i često mu stvaralo probleme. Prema jednoj verziji, Ašanin je sa Arkanom učestvovao u likvidaciji Albanca dok su prema drugoj, pored Ašanina, akteri ovog događaja bili Vukotić i Lakonić. Belgija je više puta tražila izručenje Ašanina tim povodom, ali do njega nikad nije došlo.

Četiri godine kasnije, Darko Ašanin se našao u zatvoru u Grčkoj, u kome je mogao i da nastrada.

- Jedne noći u zatvoru je izbila pobuna. Da li je sve unapred bilo isplanirano ili ne, ne znam, tek u ćeliju u kojoj sam bio, upala su dva zatvorenika. Jedan od njih mi je prileteo i ubo me nekim kratkim, ali vrlo oštrim predmetom! Odmah su nasrnuli i počeli da me udaraju. Iako uboden, nekako sam uspeo da se priberem i da ostanem na nogama, pa i da uzvratim napad. Ali, u tom trenutku mi je priskočio u pomoć jedan zatvorenik, Rus. Kad su videli da ne mogu da me ubiju, uspeli su u tom metežu da pobegnu. Ne znam ko su, ali je vrlo moguće da su Albanci kojih je u tom zatvoru bilo dosta - ispričao je svojevremeno Ašanin u jednom intervjuu.

"Rad" za tajnu službu

Opšte je poznato da je devedesetih godina Državna bezbednost sarađivala sa kriminalcima, pružajući im zaštitu za njihove poslove, ali zauzvrat tražili su da završavaju "državne poslove" u inostranstvu, koji su se najčešće svodili na likvidacije.

Printscreen/Facebook/Legende90
 

Saradnja DB sa kriminalcima počela je upravo od Ašanina koji je prvi nalazio kriminalce za "rad“ u inostranstvu. Ostali su, kako su svojevremeno govorili inspektori o Ašaninu, bili podizvođači.

Interesantno je da je Ašaninov blizak rođak, koji mu je diskretno čuvao leđa, bio ministar vojni Pavle Bulatović, koji je ubijen 7. februara 2000. godine. Pavla Bulatovića je izrešetao nepoznati napadač dok je sedeo u restoranu fudbalskog kluba Rad sa direktorom „YU garant banke“ penzionisanim general-majorom Vukom Obradovićem i vlasnikom restorana Markom Kneževićem.

Policijski inspektor iz tog perioda tvrdio je da istraga Ašaninovog ubistva uopšte nije ni vođena. Iz vrha policije nisu stizali zahtevi da se na slučaju intenzivno radi, tako da se sve što je učinjeno zapravo svelo na konstatovanje materijalnih činjenica pronađenih na mestu zločina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike