Oni su ubili generala Buhu! Zemunski egzekutor Zver izbacio nove karte na sto, pa spomenuo i Luku Bojovića

18.12.2022

12:47

0

Autor: 24sedam

Simovići uspeli da ubede čak i Milorada Ulemeka Legiju da iza Buhinog ubistva stoji takozvana Makina grupa

Oni su ubili generala Buhu! Zemunski egzekutor Zver izbacio nove karte na sto, pa spomenuo i Luku Bojovića
Sretko Kalinić - Copyright Tanjug

Policijskog generala Boška Buhu (42) ubili su braća Miloš i Aleksandar Simović! Oni su zatim oteli Dragana Ilića Limara i mučili ga sve dok mu nisu iznudili priznanje da su on i Željko Maksimović Maka likvidirali generala - ovo je u svojoj novoj knjizi "Zemunski klan - ko je ko" napisao najsurorivji egzekutor klana Sretko Kalinić, koji služi 40-godišnju robiju u zatvoru Zabela. On baca novo svetlo na surovu likvidaciju visokog policijskog funkcionera, posle dve decenije misterije i skretanja pažnje.

Simovići su posle ubistva uspeli da ubede čak i Milorada Ulemeka Legiju da iza Buhinog ubistva stoji takozvana Makina grupa, jer je Ulemek voleo Buhu i sigurno bi se osvetio Milošu i Aleksandru da je znao da oni stoje iza zločina.

- Simovići su posle zaje*ali i Legiju da su Maka i Limar ubili Buhu, napominje Kalinić.

U knjizi se direktno obraća bivšem prijatelju Luki Bojoviću, nazivajući ga "Amigo", pa ga je, između ostalog, podsetio na neke doživljaje i zločine u koje su, prema Sretkovim tvrdnjama, umešani Simovići.

Kalinić u knjizi Miloša naziva Simović, a Aleksandra - Aca Spadalo.

- Simović i njegov brat Aca Spadalo ubili su generala policije Boška Buhu... Ubili su oni posle još dva poznata i cenjena policajca, Nenada Batočanina iz Beograda i Željka Škrbu iz Republike Srpske. Simović je osuđen za ovu dvojicu, dok Aca Spadalo nije jer je bio u pratnji ili u automobilu s bratom, zaboravio sam. A sada ću da vam dočaram kako je izgledalo hapšenje Dragana Ilića Limara - piše Kalinić, i dodaje:

- Hapsili su ga Simović, njegov brat Aca i još neki članovi "zemunskog klana", uz pomoć saobraćajne policije, koja je blokirala sporedne ulice da Limar ne može da pobegne. Simović je zatim mučio Limara zajedno sa bratom Acom i terao ga da ponavlja za njima ono što mu kažu, između ostalog da prizna da je Željko Maksimović Maka ubio generala Buhu. To su snimali diktafonom, ako se dobro sećam, a Limara su posle predali policiji, koja ga je odvela u stanicu "29. novembar". Simovići su posle zaje*ali i Legiju da su Maka i Limar ubili Buhu...

Inače, Buha je ubijen 10. juna 2002. ispred hotela "Jugoslavija" na Novom Beogradu. U istrazi ovog zločina tada je saslušano više od sto osoba, da bi za ubistvo generala na kraju bila osumnjičena grupa na čijem je čelu bio kontroverzni Željko Maksimović Maka, pripadnik klana "Amerika". Kao direktni ubica označen je Nikola Maljković, a kao saučesnici Dragan Jakšić Karlos, Dragan Ilić Limar i Dragan Alijević.

'Brdo' para u "Makinoj grupi"

Prilikom hapšenja pripadnika "Makine grupe" pronađeni su arsenal oružja i velika količina novca. Kako je tada saopštio MUP, zaplenjeni su ručni raketni bacači, zolje, oprema za prisluškivanje, kao i više od 68.000 dolara i 160.000 maraka.

Slučaj "Makine grupe" bilo je prvo suđenje u Specijalnom sudu u Beogradu, ali na optuženičkoj klupi nije bilo odbeglog Maksimovića. Suđenje je počelo u septembru 2003, da bi im u novembru naredne godine sudsko veće izreklo oslobađajuću presudu jer "nije bilo uverljivih dokaza da su oni ubili Buhu i planirali terorističke napade na predstavnike najviših državnih organa".

Nepunih godinu dana kasnije Vrhovni sud je ukinuo tu presudu i naložio novo suđenje. Iako je od tada prošlo 17 godina, novi postupak nije ni počeo jer su, osim Maksimovića, u međuvremenu pobegli i Maljković i Jakšić. Za Makom je svih ovih godina na snazi crvena Interpolova poternica.

Podsetimo, samo pet meseci posle Buhinog ubistva, 26. novembra 2002, na Dedinju su likvidirani i policajci Nenad Batočanin i Željko Škrba. Posle ovog zločina, tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović izjavio je da je likvidacija dva policajca "osveta za rasvetljavanje Buhinog ubistva". Ispostavilo se, međutim, da nije bilo dokaza da je "Makina grupa" ubila Buhu, a Miloš Simović je kasnije pravosnažno osuđen za ubistva Batočanina i Škrbe.

(Kurir)

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike