Kako je jedan papirić spasao Luku Bojovića od optužbe za ubistvo: Grafolozi utvrdili da je njegov rukopis!

02.11.2022

13:54

0

Bojović je u Srbiji oslobođen optužbi za dva ubistva i četiri pokušaja ubistva zbog nedostatka dokaza

Kako je jedan papirić spasao Luku Bojovića od optužbe za ubistvo: Grafolozi utvrdili da je njegov rukopis!
Luka Bojović - Copyright Profimedia

Luka Bojović, čije se izručenje iz španskog zatvora u Srbiju očekuje do kraja ovog meseca, našao se pre skoro deceniju na optužnici našeg Suda za organizovani kriminal, i to za dva ubistva i četiri pokušaja ubistva, ali je oslobođen usled nedostatka dokaza.

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal je Bojovića i ostale teretilo za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, kao i za ubistvo njihovih telohranitelja Dejana Živančevića i Milutina Jovičića, koji su nastradali prilikom pokušaja ubistava.

Bojoviću se sudilo u odsustvu, jer je već bio u špasnkog zatvoru, a pred beogradskim sudom branile su ga advokatske “aždaje” Borivoje Borović i Miša Ognjanović, koji je, na žalost, pre tri godine likvidiran ispreed zgrade u kojoj je živeo, a ubica do danas nije uhvaćen.

Ubica “zemunskog klana” Sretko Kalinić, koji je na dugogodišnjoj robiji, osuđen je na 35 godina zatvora zbog ubistva Jeftovića, Živančevića i Jovičića, kao i pokušaja ubistva Draškovića i Nedovića, a Simović, takođe “zemunac” osuđen zbog učešća u atentatu na premijera Srbije, dobio je 30 godina zatvora zbog ubistva Jovičića i pokušaja ubistva Nedovića.

Za jedno od pomenuta dva ubistva, Kalinić je tvrdio da se pored njega nalazio Bojović, a ovaj iskaz osporen je dokazom koji je obezbedila odbrana. U pitanju je bio slip, odnosno potvrda o plaćanju računa karticom, na kome se nalazio potpis. Ustanovljeno je da je u vreme kada je izvršeno ubistvo za koje se teretio Bojović, on nalazio u Španiji, te da je tada i platio karticom jedan račun u restoranu koji je potpisao. Grafološkim veštačenjem utvrđeno je da je to zaista Lukin potpis, čime je utvrđeno da u isto vreme nije mogao biti na dva mesta.

Sud je Bojovića oslobodio optužbi zbog nedostatka dokaza kojima bi se potvrdilo da je organizovao kriminalnu grupu koja bi preuzela ulogu zemunskog klana.

Kalinić hteo da ga namesti

Na početku suđenja u oktobru 2010. godine, Kalinić je priznao krivicu za ubistvo Jeftovića i optužio Bojovića za krivična dela koja mu se stavljaju na teret, kao i drugim ubistvima koja nisu opisana u optužinici.

Bojović je krajem 2014. u glavnom gradu Španije oslobođen optužbi za ubistvo Milana Jurišića Jureta u Madridu u 2009. godine, za koje ga je svojim iskazom pred španskim istražnim organima optužio Kalinić.

Bojovića je španski sud osudio na 18 godina zatvora zbog držanja arsenala oružja i falsifikovanja dokumenata. Bojović i Milisavljević su uhapšeni u Valensiji po srpskoj poternici 9. februara 2012. godine.

Veza sa Budalom

Prema optužnici srpskog tužilaštva za organizovani kriminal, Luka Bojović je u martu 2003. godine nakon ubistva Dušana Spasojevića preuzeo rukovođenje „zemunskim klanom“, a odbeglim “zemuncima” pomagao pri skrivanju, obezbeđivao im novac, lažna dokumenta i mesta stanovanja, a oni su zauzvrat izvršavali njegove naloge, među kojima je i niz ubistava.

Milisavljević je u odsustvu osuđen na 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića, dok je za krivična dela koja je izvršio kao pripadnik „zemunskog klana“ dobio 40 godina zatvora.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike