Bekstvo iz "srpskog Šošenka": Serdar u odelu išetao iz CZ-a, Milovanović i Kalinić isekli rešetke u pritvoru Specijalnog suda!

11.12.2022

19:45

0

Slaviša Stanisavljević iz Brusa i D. S. iz Kruševca koji su se slobode domogli uz pomoć kašika, još u bekstvu

Bekstvo iz "srpskog Šošenka": Serdar u odelu išetao iz CZ-a, Milovanović i Kalinić isekli rešetke u pritvoru Specijalnog suda!
Filmska bekstva iz srpskih zatvora: Ilustracija - Copyright Printscreen/MUP Tanjug Printscreen Twitter/Zoran Rašković

Filmsko bekstvo iz zatvora u Kruševcu koje su pre tačno godinu i po dana izveli Slaviša Stanisavljević (42) iz Brusa i D. S. (38) iz Kruševca nije jedino koje se može nazvati spektakularnim u Srbiji, ali jeste posebno, jer odbegli do danas nisu uhapšeni. Mnogo je onih koji su pokušali ono što je njima pošlo za rukom, a među njima su i oni koji su se iza rešetaka našli po predmetima iz organizovanog kriminala.

Stanisavlević, koji je osmislio plan, oglasio se posle bekstva za medije i tada je objasnio kako su pobegli tog 24. aprila prošle godine.

- Počeo sam da sa još jednim zatvorenikom pravim rupu. Rupa je vodila na tavan, bile su tu neke letvice, daske i mreža. Sve smo to probili sa dve kašike koje smo uzeli iz kuhinje, pa sam onda ispomerao crepove i preko krova prekršajnog odeljenja i kasarne pobegao sa drugim zatvorenikom. Ovo sam uradio iz revolta i mogu već sutra da se vratim u zatvor - ispričao je Stanisaljević.

Naveo je tada da nikada nije švercovao drogu i da je osuđen na osnovu izjave samo jednog svedoka. On je, da podsetimo, osuđen na tri i po godina robije.

- Ta me je presuda povredila i iz revolta sam odlučio da pobegnem. Uhapšen sam 2019. godine na granici sa Albanijom po srpskoj poternici, a sudilo mi se zbog šverca šest kilograma marihuane. Drogu nikada nisam švercovao - tvrdio je Stanisavljević.

Suspendovani čuvari

Za obojicom se i dalje traga. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija suspendovala je sa posla četiri pripadnika Službe za obezbeđenje u Okružnom zatvoru u Kruševcu nakon ustanovljenih propusta za koje se sumnja da su doveli do bekstva dvojice pritvorenika.

U noći između 17. i 18. jula ove godine, iz zrenjaninskog zatvora pokušala su da pobegnu trojica zatvorenika, od kojih je samo jedan, okrivljen zbog kafanske tuče, uspeo u toj nameri i za njim se traga. Drugi begunac u pokušaju je osumnjičen za teško ubistvo i njegovo bekstvo je sprečeno, a treći je "ležao" za napad na službeno lice.

24sedam/Goran Sivački
Novi zatvor u Kragujevcu

Sva trojica su bila smeštena u istoj ćeliji, a najbizarniji deo ovog bekstva je to što je odbegli muškarac iz zatvora trebalo da izađe za samo dve nedelje.

Mladić M. R. je u septembru prošle godine pobegao iz Okružnog zatvora u Smederevu, a samo nekoliko dana kasnije identifikovan je u Bačkom Petrovcu, gde je ukrao automobil i krenuo u jurnjavu od Novog Sada ka Beogradu.

U Staroj Pazovi je, bežeći od patrole novosadske policije, udario u vozilo "audi A4", koje je dolazilo iz suprotnog smera. Zakačio je potom i policijsko vozilo koje ga je pratilo i zabio se u kanal. Hitna pomoć je tada na licu mesta pomogla M. R., nakon čega je on priveden i vraćen u zatvor.

Bonsekom isekli rešetke

S. P. (32), iz Tutina, pokušao je da pobegne iz Kazneno-popravnog zavoda u Nišu. Pronađen je, međutim, istog dana u Brzeću, u opštini Brus, u automobilu svoga brata. On je odmah sproveden u Kazneno–popravni zavod u Nišu radi daljeg izdržavanja zatvorske kazne.

Lokalni mediji su tada preneli da je begunac stariji brat Sameta Pepića (25) iz Tutina, koji je nastradao u masovnoj tuči na groblju posle sahrane u kojoj su, navodno, učestvovale dve porodice koje su godinama u zavadi. Na osnovu toga, pretpostavljalo se da je ubistvo brata bilo razlog za njegovo bekstvo.

Tanjug
Sretko Kalinić

Željko Milovanović je pet puta bežao iz zatvora, a najpoznatiji je pokušaj koji je izveo sa Sretkom Kalinićem, ubicom "zemunskog klana" 2012. godine kada su pobegli iz pritvora u Specijalnom sudu, pošto su bonsekom isekli rešetke na prozorima, ali su uhvaćeni.

Printscreen /MUP
Željko Milovanović

Milovanović je, inače, jedan od najpoznatijih srpskih begunaca, bežao je čak četiri puta, i to uspešno. On je 2008. skočio u reku Bosnu da bi pobegao od policije.

Zoran Rašković Serdar izveo je spektakularno bekstavo iz zatvora. Njegov plan je i najbolji i najjednostavniji.

Printscreen Twitter/zoran Raskovic
Zoran Rašković Serdar

Rašković je usred bela dana, kad je njegov tim advokata došao da ga poseti, preobučen u odelo mirno izašao i odšetao kroz glavnu kapiju Centralnog zatvora. Uhvaćen je Švajcarskoj tek nakon nekoliko meseci i vraćen je u Srbiju.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike