Bivši "škorpion", koji je robijao zbog ratnih zločina, uhapšen u Atini kao vođa narko-kartela! Saša Cvjetan iz zatvora izašao pre 4 godine

15.12.2022

14:12

0

“Škorpionima” je suđeno jer su marta 1999. godine streljali u Podujevu sedmoro dece uzrasta od dve do 15 godina i sedam žena

Bivši "škorpion", koji je robijao zbog ratnih zločina, uhapšen u Atini kao vođa narko-kartela! Saša Cvjetan iz zatvora izašao pre 4 godine
Paravojna formacija "Škorpioni" - Copyright Printscreen/YouTube/Veteran-studio

Grčka policija, u saradnji sa američkom DEA, razbila je u Atini srpsko-hrvatski narko-kartel, a prema nekim informacijama, "pao" je i vođa grupe, pripadnik paravojne formacije “Škorpioni” Saša Cvjetan, koji je pred sudom za ratne zločine u Srbiji bio osuđen za streljanje albanskih civila.

Cvjetan je u martu 2018. godine izašao na uslovnu slobodu, nakon izdržane više od dve trećine kazne od 20 godina zatvora, na koju je osuđen zbog ratnog zločina, ubistva 14 albanskih civila, žena i dece u Podujevu u martu 1999. godine.

“Škorpionima” je suđeno jer su 28. marta 1999. godine, u dvorištu porodice Gaši u Podujevu, streljali 14 albanskih civila – sedmoro dece uzrasta od dve do 15 godina i sedam žena. Streljanje je, sa teškim povredama, preživelo petoro dece.

Za ovaj zločin je 2005. godine pred Okružnim sudom u Beogradu osuđen Saša Cvjetan, dok su 2010. godine osuđeni i drugi optuženi – Dragan Borojević, Miodrag Šolaja i Dragan Medić, a 2011. godine, nakon ponavljanja postupka, osuđen je i Željko Đukić.

Saša Cvjetan je u dva kazneno-popravna zavoda, u Sremskoj Mitrovici i u Beogradu, proveo ukupno 16 godina i četiri meseca.

Na slobodu je pušten 22. marta 2018, više od tri i po godine pre isteka kazne, nakon što je uvažen njegov zahtev za uslovni otpust.

Iz Mitrovice na odmor i u grad

Dok je boravio u KPZ Sremska Mitrovica, Cvjetan je, kako se navodi u izveštaju KPZ Sremska Mitrovica koji je predstavljao osnov Višem sudu za donošenje odluke o puštanju na uslovni otpust, bio radno angažovan kao predradnik u radnoj brigadi, a od 2017. godine se nalazio u poluotvorenom odeljenju KPZ-a, što je podrazumevalo korišćenje pogodnosti izlaska u grad jedanput u dva meseca, vikend-odsustvo svakog meseca u trajanju od tri dana, kao i odlazak na godišnji odmor. Za vreme trajanja izvršavanja kazne Cvjetan je „radne obaveze izvršavao bez primedaba".

Grčka veza za drogu

Tokom trajanja suđenja nikada nije izrazio kajanje, već je negirao krivicu, tvrdeći da postupak ima „političku pozadinu“ i da on lično „nikada nije pucao u civile i decu“. Žaljenje za patnje žrtava izražavao je samo deklarativno, u sklopu pokušaja da umanji sopstvenu odgovornost.

Članovi kriminalne bande uhapšeni su u saradnji sa američkom DEA, koja je policiji dostavila informacije o osumnjičenima. U akciji je uhapšeno 11 osoba - čak njih šestoro poreklom iz Srbije i Hrvatske, trojica Grka i dve Grkinje. Grčka policija otkrila je ovu kriminalnu grupu preko dvojice grčkih nastavnika koji su njihovu drogu, navodno, prodavali u osnovnoj školi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike