Gordana vs Vinka: Obe sudile ratnim zločincima, a sada su zbog Belivuka na različitim stranama!

07.07.2022

06:30

0

Predsednik veća Vinka Beraha Nikićević i advokat Gordana Božilović Petrović bile sudije Posebnog odeljenja za ratne zločine

Gordana vs Vinka: Obe sudile ratnim zločincima, a sada su zbog Belivuka na različitim stranama!
belivuk miljković božilović - Copyright 24sedam/D. A.

Obe su delile pravdu na suđenjima za ratne zločine i obe su sada u sudnici Specijalnog suda u Beogradu i to na različitim stranama u postupku protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i njihove organizovane kriminalne grupe. Jedna je predsednik veća, a druga brani dvojicu prvooptuženih.

Reč je o Vinki Beraha Nikićević i Gordani Božilović Petrović. Vinka je suđenja za ratne zločine zamenila procesima protiv okrivljenih za organizovani kriminal, dok je Gordana sudijsku funkciju zamenila advokaturom.

I jedna i druga su, kako kažu njihove kolege, odlični pravnici što je važno u složenom postpuku kakav je onaj protiv Belivuka i njihovih vojnika, bez obzira na kojoj strani bile.

Vinki Beraha Nikićević dodeljen je zadatak da sudi kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koja se tereti za više ubistava počinjenih na najgrozomorniji mogući način, kao i otmice, silovanje i nedozvoljeno držanje droge i oružja.

Sudija je već 26 godina u beogradskim sudovima. Bila je među prvim sudijama koje su sudile u predmetima ratnih zločina, čak i pre nego što je pri Okružnom sudu u Beogradu 2003. formirano posebno odeljenje koje se bavi ovom osetljivom temom.

Presudila "Osvetnicima"

Javnosti je postala poznata nakon što je osudila Milana Lukića i druge članove paramilitarne formacije „Osvetnici” za otmice, mučenje i ubistva muslimana iz sela Sjeverin kod Priboja.

Vinka je predsedavala većem i u slučaju "Tuzlanska kolona" i osudila Iliju Jurišića, bivšeg policajca BiH koji je preneo naređenje o granatiranju kolone vojnika JNA koja se povlačila iz Tuzle. Osudila je i četvoricu srpskih policajaca zbog ubistva albanskih civila u mestu Suva Reka na Kosmetu.

Beraha Nikićević bila je i članica veća na suđenju za ratne zločine u Ovčari u Hrvatskoj koje je okončano posle 14 godina, kao i na suđenju "gnjilanskoj grupi" za zločine nad civilima na Kosovu i Metohiji.

Ona sudi i u postupcima organizovanog kriminala. Članica je veća koje je prvostepeno osudilo Draginju Bajić, suprugu saradnika narko-bosa Darka Šarića, za pranje novca, kao i u postupku koji se vodi protiv takozvane valjevske grupe.

Oterali je pritisci

Advokat Gordana Božilović Petrović je sudijsku funkciju napustila zbog pritisaka. Bila je sudija u Veću za ratne zločine, ali je preraspoređena posle presude pripadnicima paravojne jedinice “Škorpioni” za streljanje šestorice srebreničkih muslimana kod Trnova 1995. godine.

24sedam/D. A.
 

- Donela sam presudu koja je bila urađena u skladu sa činjenicama i zakonima - ne samo ja, već veće od trojice sudija. Počele su reakcije od raznih NVO, pre svega Nataše Kandić. Smatrali su da to nije u redu, da je država Srbija kriva za streljanje u Trnovu, u BiH. Takvih dokaza nije bilo, tražili smo ih i iz Haga, ali nije ih bilo. Tako da je takva presuda bila jedina moguća, i potvrdio je tadašnji Vrhovni sud - navela je gostujući u jednoj emisiji Božilović Petrović.

Posle te presude, koju je potvrdio i Apelacioni sud, nju je pozvao predsednik tadašnjeg Okružnog suda Siniša Važić i bez obrazloženja rekao da je iz Posebnog odeljenja za ratne zločine vraćena u Okružni sud. Iz revolta je napustila sudijsku funkciju i počela advokatsku praksu.

- Sudije moraju da budu nezavisne, da individualno donose odluke, bez pritisaka, recimo od predsednika suda - izjavila je kasnije advokat Gordana Božilović Petrović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike