Ko su Risto Kapetan i Joka o čijim ubistvima je progovorio Belivukov pokajnik: Jedan ubijen u Španiji, drugi u Turskoj?

10.11.2022

12:07

0

Autor: 24sedam

Reč je, navodno, o Jovanu Jovanoviću i Risti Mijanoviću

Ko su Risto Kapetan i Joka o čijim ubistvima je progovorio Belivukov pokajnik: Jedan ubijen u Španiji, drugi u Turskoj?
Veljko Belivuk i Srđan Lalić - Copyright Printscreen/Pink

Svedok-saradnik protiv klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Srđan Lalić, u utorak je u sudu spomenuo i dva ubistva koja se ne nalaze u optužnici, a o kojima se u javnosti malo zna, a navodno reč je o Jovanu Jovanoviću i Risti Mijanoviću za koje se navodi da su bili pripadnici "škaljarskog klana".

Lalić je tokom svog višesatnog svedočenja o monstruoznim zločinima klana Belivuk-Miljković, čiji je član bio i sam, a koji je, kako se sumnja, bio produžena ruka kavačkog klana iz Kotora, pomenuo i ubistva u Španiji i Turskoj. Kako je rekao radi se o izvesnom Riletu Kapetanu i Joki.

Miljković i Belivuk Printscreen
 

- Rile Kapetan i Joka, pričaću sada o njihovim ubistvima. Veljko i ja smo se iz Istanbula vratili u Prištinu, odakle nas je prevezao jedan Albanac. Dok sam bio u Turskoj, Radoje mi je pisao jer su planirali namamljivanje Rista Kapetana i Joke, planirali su da nabavim replike pištolja i oznake policije. Plan je bio da Ristu Kapetana namame u restoran, da ga raskomadaju i bace u more. Nisam učestvovao u tome, ali bio sam u kući sa Veljkom i Markom dok su te akcije sprovođene. Video sam uživo slike Joke, kog su tri otmičara Zvicerova savladala u Španiji i ubili ga. Sećam se te fotografije gde je vezan za stolicu, krvav, vrat mu je bandažiran sivom lepljivom trakom - progovorio je o još dva ubistva Lalić.

Kurir navodi da je Joka o kom je govorio Lalić navodno Jovan Jovanović, koji je važio za pripadnika škaljarskog klana.

Jovan Jovanović

Jovanović je dospeo u žižu javnosti kada je u julu 2016. godine u zatvoru u Spužu polio vrelim uljem Kotoranina Igora Božovića, jednog od visokopozicioniranih pripadnika kavačkog klana.

Jovanović je, kako su tada pisali crnogorski mediji, u prostoriji u kojoj zatvorenici imaju mogućnost da koriste kuhinju u kojoj sebi spremaju obroke, na Božovića prosuo dva litra vrelog ulja. Dvojica Kotorana inače pripadaju dvema suprotstavljenim stranama u kriminalnim krugovima.

Božović je uspeo da okrene glavu na drugu stranu i zaštiti oči, ali je po telu, ipak, zadobio opekotine višeg stepena, zbog kojih je zadržan na lečenju u Kliničkom centru Crne Gore.

Braća Vukotić se posvađala zbog Jovanovića?

Dobro obavešteni izvor Kurira navodi da je Jovan Jovanović namamljen u Barselonu, u koju je pre smrti pošao kako bi zaradio novac za lečenje bolesne sestre. 

- Priča se da je Jovanović imao teško bolesnu sestru i trebale su mu pare za lečenje. Reč je o cifri od oko 35.000 evra. Navodno, on je od Jovana Vukotića tražio da mu pozajmi taj novac, ali Vukotić iz nekog razloga nije želeo. Potom je Jovanović, kako se priča, odlučio da prihvati da ode u Španiju i tamo "odradi jedan posao" za te pare - priča izvor upoznat u dešavanja u podzemlju. Prema njegovim rečima, čim je sleteo u Barselonu, Jovanovića su dočekala trojica pripadnika kavačkog klana, oteli su ga, mučili i zverski ubili.

- Slike njegovog mučenja potom su stigle i u Crnu Goru, ali i do njegove porodice. Sestra mu je posle toga ubrzo preminula, kao i roditelji. Cela porodica se ugasila - kaže sagovornik i dodaje da je zbog Jovana Jovanovića došlo do svađe među "škaljarcima".

- Ostali "škaljarci", pre svih Igor Vukotić i Milić Minja Šaković (u međuvremenu likividiran u Budvi), zamerili su Jovanu Vukotiću to što svo prijatelju nije dao pare za lečenje sestre. Mesecima nisu razgovarali s njim zbog toga, a pomirili su se u proleće 2022. godine - dodaje izvor, koji tvrdi da je dobro upućen u dešavanja u podzemlju.

Tamošnji mediji preneli su da je Jovanović, koji je tada robijao zbog iznude, po kazni prebačen u samicu i da mu je pretila najteža disciplinska kazna od 10 do 14 dana boravka u izolaciji.

Krajem iste godine, opet dospeva u žižu javnosti, kada je pobegao iz prostorija Odjeljenja bezbednosti Kotor, gde je bio pritvoren zbog sumnje da je vlasnik oružja koje je zaplenjeno u kući Kotoranina Veselina Vukotića.

Tamošnji mediji pisali su da je Jovanović izveo bekstvo tako što je tražio od policajca Milije Bujišića da ga odvede do toaleta. Tom prilikom je iskoristio njegovu nesmotrenost, odgurnuo ga i pobegao. Tadašnji direktor policije Slavko Stojanović je odmah nakon toga smenio komandira Stanice policije Kotor Marka Miškovića, dok je policajcu koji je čuvao Jovanovića naređeno da razduži službeni pištolj i značku.

Zbog njegovog bekstva policija je tada blokirala celi Kotor, ali se Jovanoviću izgubio svaki trag u naselju Muo. Nakon dva meseca uhapšen je u Nemačkoj.

Foto: MUP
 

Jovanovićevo ime pominjalo se i nakon pucnjave koja se 2012. dogodila u diskoteci „Madam Koko” u Tivtu, kada je ranjen radnik obezbeđenja Dejan Deković. Zbog pucnjave se sudilo Igoru i Jovanu Vukotiću i Jovanoviću za krivično delo ubistvo u pokušaju.

Budući da tokom prvog postupka nije bilo dokaza da su oni počinili to krivično delo, tužilac ga je prekvalifikovao u krivično delo izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Igor Vukotić osuđen je na osam meseci, dok je Jovanoviću izrečena kazna u trajanju od 14 meseci a Jovan Vukotić oslobođen optužbi.

Jovanović je iz zatvora izašao u aprilu 2019. godine.

 Inače, Jovan Jovanović se svaki trag izgubio 2020. godine, a Srđan Lalić je sada u Specijalnom sudu otkrio da on nije više živ. Lalić je rekao da je on namamljen i ubijen u Španiji, a da su slike njegovog mučenja slate njegovim saradnicima.

Na meti bio i u Crnoj Gori

Radoje Zvicer/MUP
 

Jovanović je bio na meti kavačkog klana i u Crnoj Gori, otkrili su istražitelji iz te države. Tako su sredinom oktobra u Crnoj Gori, u velikoj policijskoj akciji, uhapšeni pripadnici kavačkog klana zbog sumnje da su planirali njegovu likvidaciju, ali nisu uspeli da sprovedu plan u delo.

- Crnogorska policija uhapsila je u u Kotoru četvoricu pripadnika kavačkog klana i podnela krivičnu prijavu protiv organizatora te grupe koji je u bekstvu, Radoja Zvicera, zbog ubistva Jovana Jovanovića, visokopozicioniranog "škaljarca". Policija je u velikoj akciji tokom koje su vršeni pretresi na više lokacija lisice stavila Milutinu Kneževiću, Milošu Jovanoviću, Milutinu Čotaru i Dejanu Rutoviću, a za učešće se sumnjiče odbegli Zvicer i Srđan Jurišević, kao i Milan Vujotić, koji je posle ubistva Jovana Vukotića uhapšen u Istanbulu. Krivična prijava podneta je i protiv Igora Božovića i Vladimira Vučkovića, koji su zbog drugih krivičnih dela u Istražnom zatvoru Spuž - saopšteno je iz crnogorske policije ranije.

Risto Mijanović

YouTube/Rudar 7
 

Izvor Kurira otkriva da je drugi državljanin Crne Gore, o kom je govorio svedok-saradnik Srđan Lalić, zapravo Risto Mijanović.

Da je Mijanović najverovatnije mrtav saznalo se pre nekoliko dana kada je turska policija saopštila da je u Istanbulu uhapšen Željko Bojanić, koga su označili kao pripadnika kavačkog klana. Kako su naveli, oni su prekopavali dvorište njegove luksuzne vile u potrazi ta Mijanovićevim telom.

- Nestanak Mijanovića je krajem 2020. godine prijavio njegov advokat. Veruje se da je on mučen, ubijen, pa zakopan u Istanbulu - preneli su turski mediji.

Prema rečima sagovornika pomenutog portala, Mijanović je ubijen pošto je, navodno, otišao u Španiju da traži svog prijatelja i saradnika Jovana Jovanovića.

- Kada je do "škaljaraca" došla priča da je Jovanović ubijen u Španiji, Rista Mijanović, sa nadimkom Rile Kapetan, navodno je krenuo da ga pronađe, odnosno njegovo telo, kako bi ga sahranili u rodnom Kotoru. U Španiji je navodno dobio informaciju da je Jovanović u Turskoj,a za tu informaciju je dao i novac. Međutim, ispostavilo se da je to bila zamka za njega. On je takođe namaljen i ubijen - objašnjava izvor.

Foto:Printskrin/Tviter/@Bykhabercom
 

Podsetimo, Željko Bojanić (56) iz Kotora, za koga se pretpostavlja da je pripadnik "kavačkog klana", uhapšen je pre nekoliko dana u Istanbulu, zbog sumnje da je u svojoj luksuznoj vili ubio "škaljarca" Rista Mijanovića (33) i njegovo telo zakopao u dvorištu. Policija je prekopala baštu u potrazi za ostacima ubijenog Cetinjanina, međutim, nije uspela da pronađeno telo Riste.

On je pred sudijom u Istanbulu negirao da je član kavačkog klana, tvrdeći da u Crnoj Gori nije bio 12 godina, preneo je CNN Turk.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike