"Pala" grupa Džonija sa Vračara: Uhapšeno 17 zbog ubistva i pokušaja likvidacija! Planirali napade na državne funkcionere

11.11.2022

10:35 >> 13:20

0

Autor: 24sedam

Izvršen je pretres na preko 50 lokacija

"Pala" grupa Džonija sa Vračara: Uhapšeno 17 zbog ubistva i pokušaja likvidacija! Planirali napade na državne funkcionere
Nikola Vušović - Copyright Ptrintscreen/MUP

U Beogradu je danas uhapšeno 17 osoba pripadnika kriminalne grupe "Vračarci", koji su deo ekipe koju je formirao vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer.

Njima se na teret stavljaju tri ubistva i pet teških ubistava u pokušaju. Delovali su po nalogu kavčana, a neki od pripadnika "Vračaraca" uhapšeni su u inostranstvu u prethodnom periodu. Grupom "Vračarci" rukovode Nikola Vušović poznatiji kao Džoni sa Vračara, Uroš Piperski i Mario Đorđević.

Radoje Zvicer/MUP
 

 

U saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal stoji da su u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, SBPOK, UKP – PU za Grad Beograd, SAJ, Žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uz saradnju sa EUROPOL, danas je u ranim jutarnjim časovima uhapšeni pripadnici organizovane kriminalne grupe tzv. Vračarci koju predvode N.V. i U.P, i to: L.C, I.B, D.M, N.B, V.M, N.M, S. M, A.M, N.K, N.T, M.T, J.B, Đ. K, N. J, A.N, N.V. i D.N, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela i više krivičnih dela teško ubistvo.

U toku je pretres na preko 50 lokacija uključujući i više putničkih motornih vozila. Oduzeto je više komada vatrenog oružja, veća količina novca, nekoliko luksuznih putničkih vozila i kriptovanih telefona.

Njih 11 u bekstvu

Čak 11 članova kriminalne grupe "Vračarci" među kojima je i vođa Nikola Vušović Džoni nalaze se u bekstvu u Dominikani i Španiji. Najbliži Vušovićevi saradnici Uroš Piperski i Dario Đorđević, nalaze se u zatvorima u Portugalu, odnosno Beču, preneo je Blic.

Pored Vušovića u bekstvu su Nikola Mileković , Nikola Filipović (sin Bože Crnogorca), Miloš Pavlović, Radivoje Jovanović, Rašo Ban, Ivan Biletić, Jovica Sovilj, Miloš Andrijević, Rajko Topić kao i Petar Jevtić.

Ova organizovana kriminalna grupa je vršila krivična dela na teritoriji Beograda kao poseban deo organizovane kriminalne grupe tzv. Kavači na čijem čelu su R.Z. i S.K.Organizovana kriminalna grupa tzv, Vračarci je delovala po nalozima OKG „Kavači“ u Srbiji i inostranstvu, navodi se u saopštenju.

U prethodnom periodu je nekoliko pripadnika ove OKG uhapšeno u inostranstvu. Ova OKG je finansirana od strane OKG „Kavači“ i bila je predviđena za izvršenje najtežih krivičnih dela u Republici Srbiji, između ostalog i za napad na najviše državne funkcionere Republike Srbije.

Tužilaštvo je saoopštilo da je svim licima lišenim slobode određeno policijsko zadržavanje i da će uz krivičnu prijavu biti sprovedena Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Ko je Nikola Vušović?

Nikola Vušović je stupce crne hronike punio još 2010, kada je uhapšen zajedno sa vođom navijača Partizana Aleksandrom Stankovićem, koji je likvidiran 13. oktobra 2016. u Bačvanskoj ulici u Beogradu.

Takođe, sumnja se da je upravo Vušević učestvovao u likvidaciji Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini.

Ekipa Džonija s Vračara navodno je odgovorna i za postavljanje eksploziva pod automobil Lazara Vukićevića, navijača Crvene zvezde, kog je, kako se sumnja, ubio klan Veljka Belivuka. Bomba postavljena pod njegov “porše” eksplodirala je 2019. godine na Vračaru, a Vukićević je tada pukom srećom izbegao smrt.

MUP
 

Vušović je u martu prošle godine uhapšen po poternici Srbije u Dominikanskoj Republici. Međutim, ubrzo je pušten iz ekstradicionog pritvora, kako je predsednik Aleksandar Vučić rekao, intervencijom jedne strane obaveštajne službe.

Mediji su tada preneli da postoje informacije da je grupa kojom rukovodi Nikola Vušović Džoni umešana u ubistvo predsednika Haitija Žovenela Moiza.

Za njega se navodilo i da je navodno trebalo da preuzme poslove Veljka Belivuka.

Prinstcreen/Youtube
 

U medijima su se pre oko pola godine pojavile i informacije da su FBI i DEA došli do poruka koje je, navodno, preko aplikacije "Skaj" slao Nikola Vušović zajedno sa D. J., zvanim Giba, a koji su planirali atentat na načelnika beogradske policije Veselina Milića.

Uhapšen i Luka Cerović

U današnjoj akciji uhapšen je i Luka Cerović, Vušovićeva desna ruka, koji se sumnjičio za iznudu od 15.000 evra, a koji je nedavno pušten iz zatvora u kućni pritvor sa nanogicom.

On se 5. septembra ove godine, posle tri godine skrivanja, predao nakon što je za njim raspisana poternica zbog postupka pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, a kojim se tereti da je sa Markom T. (23), Ivom B. (24) i Jovanom B. (25) od M. M. pokušao da silom i pretnjama iznudi 15.000 evra u oktobru 2019. godine.

I Cerović se navodno dovodio u vezu sa likvidacijom škaljaraca Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike