Ko su vođe uhapšenih "Vračaraca": Džoni dovođen u vezu sa više likvidacija, Piperski pljačkao banke

11.11.2022

12:56

0

Autor: 24sedam

Uhapšeno je 17 osoba

Ko su vođe uhapšenih "Vračaraca": Džoni dovođen u vezu sa više likvidacija, Piperski pljačkao banke
Piperski i Vušović - Copyright MUP

U Beogradu je danas uhapšeno 17 osoba, pripadnika kriminalne grupe "vračarci" koja je sarađivala sa kavačkim klanom na čijem čelu je Radoje Zvicer, a koju su predvodili Uroš Piperski i Nikola Vušović zvani Džoni sa Vračara.

Piperski je, kako se navodi u medijima, direktna upustva dobijao od Vuševića.

U saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal navodi se je 17 osoba uhapšeno zbog sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela i više krivičnih dela teško ubistvo. Navodi se da su krivična dela vršili na teritoriji Beograda kao poseban deo "kavčana", kao i da su delovali po nalozima "kavčana" u Srbiji i inostranstvu.

- U prethodnom periodu je nekoliko pripadnika ove OKG uhapšeno u inostranstvu. Ova OKG je finansirana od strane OKG „Kavači“ i bila je predviđena za izvršenje najtežih krivičnih dela u Republici Srbiji, između ostalog i za napad na najviše državne funkcionere Republike Srbije - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Prema pisanju Novosti oni su, kako se sumnja, organizovali ubistvo Aleksandra Šarca, ali i napad na advokata na Bežaniji, Arsenija Stefanovića prošle godine.

Ubicu Aleksandra Šarca snimile kamere Printscreen
 

Podsetimo, advokat Arsenije Stefanović upucan je u nogu 1. februara prošle godine u Ulici Milana Vujaklija kod broja 8.

Aleksandar Šarac (35), "Pink panter" i blizak saradnik "škaljarskog klana" teško je ranjen 17. oktobra 2020. u sačekuši u tržnom centru "Ušće" u Novom Beogradu, a posle devet dana preminuo je u beogradskom Urgentnom centru. Osumnjičeni za likvidaciju Šarca je Lazar Ilić (24) iz Kraljeva.

Ko je Nikola Vušović?

Ptrintscreen/MUP
 

Nikolu Vušovića je nedavno na suđenju klanu Veljka Belivuka svedok saradnik Srđan Lalić direktno povezao sa ubistvom Aleksandra Šarca.

- Postavili smo kameru ispred kuće Aleksandra Šarca, znali smo da je dobio blindu od škaljarskog klana i pet kilograma kokaina. Bio je jako oprezan, nosio je pancir. U tom je učestvovao i njegov kum. Razmatralo se da se prvo on likvidira. Mislim da je Milanče na kraju bio Salvatore. Šarac je ubijen pošto ga je u tržni centar namamio Kačarević, a izvršioca je angažovao Nikola Vušović i obećao 50.000 evra. To znam jer se Zvicer žalio da mu Vušović traži pare jer nema da isplati pucača - ispričao je Lalić.

Belivuk i Srđan Lalić/Pink/Printscreen
 

Vušović je u martu prošle godine uhapšen po poternici Srbije u Dominikanskoj Republici. Međutim, ubrzo je pušten iz ekstradicionog pritvora, kako je predsednik Aleksandar Vučić rekao, intervencijom jedne strane obaveštajne službe.

Mediji su tada preneli da postoje informacije da je grupa kojom rukovodi Nikola Vušović Džoni umešana u ubistvo predsednika Haitija Žovenela Moiza.

Za njega se navodilo i da je navodno trebalo da preuzme poslove Veljka Belivuka.

U medijima su se pre oko pola godine pojavile i informacije da su FBI i DEA došli do poruka koje je, navodno, preko aplikacije "Skaj" slao Nikola Vušović zajedno sa D. J., zvanim Giba, a koji su planirali atentat na načelnika beogradske policije Veselina Milića.

Takođe, sumnja se da je upravo Vušević učestvovao u likvidaciji Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini.

MUP
 

Ekipa Džonija s Vračara navodno je odgovorna i za postavljanje eksploziva pod automobil Lazara Vukićevića, navijača Crvene zvezde, kog je, kako se sumnja, ubio klan Veljka Belivuka. Bomba postavljena pod njegov “porše” eksplodirala je 2019. godine na Vračaru, a Vukićević je tada pukom srećom izbegao smrt.

Takođe, navodilo se i da su pripadnici kriminalne grupe sa Vračara koju je predvodio Vušović učestovali u pokušaju ubistva šefa "škaljarskog klana" Jovana Vukotića dok je bio u zatvoru u Beogradu, na taj način što su pokušali da mu podmetnu cijanid u hranu.

Foto: MUP
 

Vušović je stupce crne hronike punio još 2010, kada je uhapšen zajedno sa vođom navijača Partizana Aleksandrom Stankovićem, koji je likvidiran 13. oktobra 2016. u Bačvanskoj ulici u Beogradu.

Uroš Piperski hapšen zbog pljački

MUP
 

Uroš Piperski, blizak saradnik Vušovića, uhapšen je dva puta tokom 2009. godine.

Uhapšen je sa Draganom Đorićem i Dejanom Dojčinovićem, jer su iz nekoliko banaka izneli više od 50.000 evra u različitim valutama.

Iz filijale "Vojvođanske banke" u Bulevaru Zorana Đinđića odneto je 300.000 dinara, 20.000 evra i 50 dolara, dok je iz ekspoziture ove banke u Ulici vojvode Stepe ukrali 150.000 dinara, a iz "Srpske banke" 16.300 evra, 10.000 dolara, 2.300 švajcarskih franaka i 600.000 dinara.

Ukradeni novac, mladići su potrošili na putovanja i provod.

Piperski je međutim hapšen i samo mesec dana pre tog hapšenja, odmah posle pljačke "Prokredit banke" na Novom Beogradu. On i još dve osobe ušli su u prostorije banke kroz poluotvoren prozor sa zadnje strane objekta i maskirani uz pretnju oružjem, od radnika ekspoziture oduzeli 3.535 evra, 150 dolara i 6.500 dinara, nakon čega su pokušali da pobegnu. Međutim, policija je uhapsila osumnjičene i kod njih pronašla dve replike pištolja, celokupan iznos novca, dukserice sa kapuljačama, „fantomke“ i rukavice, koje su korišćene prilikom izvršenja ovog krivičnog dela.

Piperski se dovodio u vezu i sa „zemunskom grupom“ koja je 2012. pljačkala pošte, banke i zlatare po Sloveniji.

U Sloveniju su dolazili u malim, nasumično organizovanim grupama, izvodili po jednu do dve pljačke uz pretnju pištoljem ili nožem i odmah kretali nazad u Srbiju, računajući na činjenicu da Srbija nema sa Slovenijom potpisan sporazum o međusobnom izručenju sopstvenih državljana, pisali su tada mediji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike