Cijanidom hteli da "posole" hranu vođe "škaljaraca": Počinje suđenje za pokušaj ubistva Jovana Vukotića!

23.12.2021

07:00

0

Marko Drakula, Marjan Dimitrijevski i Nemanja Milutinović terete se da su hteli da otruju Vukotića dok je bio u pritvoru

Cijanidom hteli da "posole" hranu vođe "škaljaraca": Počinje suđenje za pokušaj ubistva Jovana Vukotića!
Copyright Jovan Vukotić/Printscreen/YouTube

Marku Drakuli, Marjanu Dimitrijevskom i Nemanji Milutinoviću, optuženima da su u decembru prošle godine, pokušali da ubiju vođu "škaljarskog klana" Jovana Vukotića, počeće danas suđenje u Višem sudu u Beogradu. Oni se terete da su, predstavljajući se kao policajci, pokušali da stave cijanid u hranu koju je Vukotiću donosila nevenčana supruga dok je bio u pritvoru u Beogradu.

Početkom decembra prošle godine u Ulici gospodara Vučića u Beogradu, nedaleko od Cvetkove pijace, nekoliko muškaraca koji su se vozili „škodom fabijom“ mahali su taksisti da zaustavi svoj automobil, pokazujući mu policijsku značku.

Kad je taksista stao, iz „škode“ su izašli muškarci sa kačketima na kojima je pisalo „UKP“. To je skraćeni naziv Uprave kriminalističke policije. Jedan je prišao taksisti i tražio mu ličnu kartu, dok su dvojica razgovarala sa devojkom koja je sedela na zadnjem sedištu.

U taksiju je bila Dejana Živković, nevenčana supruga Jovana Vukotića, vođe "škaljarskog klana". Vukotić je u to vreme bio u ekstradicionom pritvoru i čekao izručenje Crnoj Gori zbog istrage pokušaja ubistva koja se tamo vodila protiv njega.

Dejana je bila na putu ka restoranu „Vule-vu“ da bi uzela ranije poručen ručak i odnela ga Vukotiću u pritvor. Vukotić, čiji je klan godinama u ratu sa "kavačkim klanom", plašio se za svoj život i nije želeo da jede hranu koja se sprema u pritvoru, pa mu je ručak donosila nevenčana supruga.

Rutinska kontrola

Tog dana Dejana je, kao i obično, nosila torbu sa plastičnim činijama u koje je trebalo da spakuje hranu. Muškarci iz „škode“ su joj rekli da je u pitanju rutinska kontrola i da izađe iz taksija. Tražili su joj ličnu kartu i preturali po stvarima.

- Otvorio je moju torbu, videla sam da je imao hirurške rukavice i da je pretraživao moju torbu - ispričala je Dejana Živković tužiocu oko mesec i po dana posle ovog događaja.

Saslušana manekenka

Manekenka Dejana Živković, koja je kao nevenčana supruga Jovanu Vukotiću svaki dan nosila hranu dok je bio u pritvoru u Beogradu, saslušana je kao svedok u istrazi koju je Više tužilaštvo vodilo protiv osumnjičenih za planiranje njegove likvidacije. Poznata manekenka prijavila je sumnjivi "pretres", koji su obavila četvorica muškaraca u policijskim uniformama.

Dejana Živković i Jovan Vukotić prekinuli su ljubavnu vezu dok je on bio u pritvoru. Ona je prethodno redovno odlazila u posete u zatvor i pratila postupke iz publike.

Poznata manekenka trebalo bi da bude saslušana kao svedok na predstojećem suđenju.

Kad je rekla da žuri, oni su joj rekli: "Znamo gde ideš i kome nosiš hranu, ne brini, stići ćeš“. Živković je ispričala i da su je muškarci pitali gde je hrana, a pošto im je odgovorila da tek treba da je uzme iz restorana, ponovili su da je reč o „rutinskoj kontroli“, vratili joj ličnu kartu i dozvolili da se vrati u taksi i nastavi vožnju.

- Uočila sam i da su moje kutije za hranu izvađene iz torbe - ispričala je kasnije tužiocu.

Dejana je ovaj događaj prepričala Vukotiću koji joj je rekao da sve ispriča policiji.

Slične stvari su se, kako je tvrdio Vukotić, dešavale i ranije. U januaru i februaru 2019. godine policija je pokušala da pretrese Maši stan bez sudskog naloga.

Ispostavilo se da osobe koje su zaustavile taksi nisu policajci.

I slanik u gepeku

Marko Drakula, Marjan Dimitrijevski i Nemanja Milutinović, kako se navodi u optužnici, lažno su se predstavljali kao policajci da bi u hranu, koju je Vukotiću nosila nevenčana supruga, stavili otrov. Osim za pokušaj ubistva, optuženi su i što su na „škodu“ stavili tablice koje pripadaju drugom automobilu, ali i nedozvoljeno nosili oružje. Optužen je i Nikola Jovanović koji se tereti samo za nelegalno nošenje oružja.

Vukotić i Živkovićeva Foto: Instagram/Dejana Živković
 

Policija je u „škodi“ našla kačkete i pancire sa natpisom „UKP“, policijsku značku, toki-voki, pištolje i rotaciono svetlo kakvo koristi policija. U gepeku "škode" nađen je i slanik u kome je bio cijanid, kojim su hteli da "posole" ručak Jovana Vukotića.

Vukotić nije otvoreno rekao koje kriminalne grupe ugrožavaju njegov život, ali je klan koji on vodi godinama u ratu sa "kavačkim klanom" i grupama okupljenim oko njega. Sukob je, da podsetimo, izbio posle svađe oko 200 kilograma kokaina u Španiji 2014. godine, a do sada je u ratu dva klana ubijeno više od 40 osoba.

Na meti i članovi porodica

Ubistva su se dešavala širom Evrope, a mete su bili vođe klanova, njihovi saradnici, čak i članovi porodica. Vukotićev najbliži saradnik sa kojim je vodio "škaljarski klan", Igor Dedović, ubijen je u restoranu u Atini početkom prošle godine, dok je sa porodicom bio na večeri.

Jedan od vođa suparničkog "kavačkog klana" Radoje Zvicer teško je ranjen u centru Kijeva. Napadači su ga presreli dok je džogirao i pogodili sa pet metaka. Ukrajinski mediji objavili su da je Zvicer sigurnu smrt izbegao zahvaljujući supruzi Tamari, koja je pucala na dvojicu muškaraca koji su pokušali da ga likvidiraju.

Drugi vođa "kavačkog klana" Slobodan Kašćelan je u Crnoj Gori, gde mu se sudi za organizovanje kriminalne grupe. Vukotićev otac Veselin ubijen je u Crnoj Gori, a pre toga je Zvicerova supruga Tamara bila meta napada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike