Ko je Jovan Jovanović kog su "kavčani" planirali da ubiju: Polio Igora Božovića vrelim uljem, pobegao iz pritvora, pucao sa Vukotićima

25.10.2022

08:48

0

Autor: M. B.

Policija je juče sprečila ubistvo "škaljarca"

Ko je Jovan Jovanović kog su "kavčani" planirali da ubiju: Polio Igora Božovića vrelim uljem, pobegao iz pritvora, pucao sa Vukotićima
Ilustracija - Copyright Profimedia

Pripadnici „kavačkog klana” Milutin Knežević, Miloš Jovanović, Milutin Čotar i Dejan Rutović uhapšeni su juče u Kotoru zbog sumnje da su se sa šefovima tog klana Radojem Zvicerom i Milanom Vujotićem dogovarali o ubistvu „škaljarca” Jovana Jovanovića. Jovanovića je policija označila kao jednog od vođa „škaljarskog klana”. Postao je „poznat" po incidentu u diskoteci „Madam Koko”, kada je pucao zajedno sa Jovicom i Igorom Vukotićem, a u žižu javnosti dospeo je i kada je pobegao iz pritvora, a i kada je napao „kavčana” Igora Božovića u zatvoru.

Radoje Zvicer/MUP
 

Zvicer je, podsetimo, u bekstvu, nedavno se čak pojavila lažna informacija da je ubijen u Panami, dok je Vujotić nedavno uhapšen u Istanbulu pod sumnjom da je učestvovao u organizaciji ubistva vođe "škaljaraca" Jovana Vukotića.

Turska policija
 

Iz SDT-a saopštili su juče da su krivične prijave podneli i protiv Igora Božovića i Vladimira Vučkovića, koji su zbog drugih krivičnih dela u zatvoru u Spužu. Inače, Jovanović je Božovića pre nekoliko godina teško povredio u zatvoru.

Polio Igora Božovića vrelim uljem, "zaradio" samicu

Jovanović je dospeo u žižu javnosti kada je u julu 2016. godine u zatvoru u Spužu polio vrelim uljem Kotoranina Igora Božovića.

Jovanović je, kako su tada pisali crnogorski mediji, u prostoriji u kojoj zatvorenici imaju mogućnost da koriste kuhinju u kojoj sebi spremaju obroke, na Božovića prosuo dva litra vrelog ulja. Dvojica Kotorana inače pripadaju dvema suprotstavljenim stranama u kriminalnim krugovima.

Božović je uspeo da okrene glavu na drugu stranu i zaštiti oči, ali je po telu, ipak, zadobio opekotine višeg stepena, zbog kojih je zadržan na lečenju u Kliničkom centru Crne Gore.

Tamošnji mediji preneli su da je Jovanović, koji je tada robijao zbog iznude, po kazni prebačen u samicu i da mu je pretila najteža disciplinska kazna od 10 do 14 dana boravka u izolaciji.

Pobegao iz pritvora

Krajem iste godine, opet dospeva u žižu javnosti, kada je pobegao iz prostorija Odjeljenja bezbednosti Kotor, gde je bio pritvoren zbog sumnje da je vlasnik oružja koje je zaplenjeno u kući Kotoranina Veselina Vukotića.

Tamošnji mediji pisali su da je Jovanović izveo bekstvo tako što je tražio od policajca Milije Bujišića da ga odvede do toaleta. Tom prilikom je iskoristio njegovu nesmotrenost, odgurnuo ga i pobegao. Tadašnji direktor policije Slavko Stojanović je odmah nakon toga smenio komandira Stanice policije Kotor Marka Miškovića, dok je policajcu koji je čuvao Jovanovića naređeno da razduži službeni pištolj i značku.

Zbog njegovog bekstva policija je tada blokirala celi Kotor, ali se Jovanoviću izgubio svaki trag u naselju Muo. Nakon dva meseca uhapšen je u Nemačkoj.

Robijao zbog pucnjave u diskoteci

Foto: MUP
 

Jovanovićevo ime pominjalo se i nakon pucnjave koja se 2012. dogodila u diskoteci „Madam Koko” u Tivtu, kada je ranjen radnik obezbeđenja Dejan Deković. Zbog pucnjave se sudilo Igoru i Jovanu Vukotiću i Jovanoviću za krivično delo ubistvo u pokušaju.

Budući da tokom prvog postupka nije bilo dokaza da su oni počinili to krivično delo, tužilac ga je prekvalifikovao u krivično delo izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Igor Vukotić osuđen je na osam meseci, dok je Jovanoviću izrečena kazna u trajanju od 14 meseci.

Jovanović je iz zatvora izašao u aprilu 2019. godine.

Mediji su pisali i da se Jovan Vukotić nije pojavio na nekoliko ročišta, a sud je preko advokata obavestio da ne može doći iz bezbednosnih razloga, pa mu je sudija 21. oktobra 2016. odredio pritvor i za njim je tada raspisana poternica. Braća Vukotić i Jovanović su u prvostepenom postupku bili oslobođeni odgovornosti za pucnjavu u tivatskoj diskoteci, a tu presudu je ukinuo Viši sud.

Jovan Vukotić je ubijen je 8. septembra u Istanbulu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike