Zoran Marjanović našao se prvi put u sudnici zbog ubistva supruge Jelene pre tačno tri godine: Odluku Apelacionog suda čeka u CZ

05.11.2022

07:10

0

Autor: M. B.

Jelena Marjanović ubijena je 2. aprila 2016. godine na nasipu u Borči

Zoran Marjanović našao se prvi put u sudnici zbog ubistva supruge Jelene pre tačno tri godine: Odluku Apelacionog suda čeka u CZ
Jelena i Zoran Marjanović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović/Facebook

Suđenje Zoranu Marjanoviću za ubistvo supruge pevačice Jelene Marjanović, počelo je pre tačno tri godine, 5. novembra 2019. godine. Proces, koji je izazvao veliko interesovanje javnosti, završio se 22. jula ove godine kada je Marjanović osuđen na 40 godina zatvora.

Da li će na toliko biti pravosnažno osuđen, da li će mu se suditi opet ili možda kazna biti smanjena - neizvesno je, jer se čeka odluka Apelacionog suda u Beogradu. Marjanović odluku čeka u Centralnom zatvoru.

Nestanak

Printscreen/Facebook
 

Tog 2. aprila 2016. godine raširila se vest da je pevačica "Granda" Jelena Marjanović, nestala. Zoran Marjanović ispričao je tada medijima da su on i ćerkica polako hodali za Jelenom na nasipu pored Dunava u Borči dok je ona trčala ispred njih, te da se udaljila daleko i da je više nisu videli.

Na desetine policajaca tražilo je Jelenu po nasipu, a njeno telo pronađeno je sutradan, u kanalu. Na njenom telu bile su vidljive povrede nanete tupim predmetom, te je odmah postalo jasno da je reč o ubistvu.

Odmah po pronalasku Jeleninog tela Zoran Marjanović je priveden. Proveo je 48 sati u policiji, gde je saslušan, poligrafski ispitan, nakon čega je pušten na slobodu.

Tada je krenula istraga - policija je isušila kanal, iznete su stvari iz Marjanovićeve kuće, a u samo tri meseca saslušano je preko 500 meštana.

Marjanović je, u periodu koji je usledio, često davao izjave za medije.

Rijaliti, pa pritvor

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Oko godinu i po dana nakon smrti supruge, u septembru 2017., Marjanović je ušao u jedan rijaliti. Tada je naveo da "želi da pokaže svoje pravo lice" i da ga publika "upozna u pravom svetlu", jer je bio nezadovoljan zbog insinuacija da ima veze sa ubistvom supruge.

Međutim, posle nekih nedelju dana izlazi iz rijalitija, nakon čega ga je policija uhapsila u njegovoj kući u Borči. Centar za socijalni rad oduzeo mu je starateljstvo nad detetom, a ono mu je vraćeno nakon godinu i po dana.

U pritvoru je bio sve do jula naredne godine, 11 meseci, nakon čega je pušten na slobodu. Za vreme dok je bio u pritvoru optužnica protiv njega dizana je u tri navrata - dva puta je vraćana na dopunu, da bi u leto 2019. bila potvrđena.

Suđenje

M.M./ATAImages
 

Suđenje Zoranu Marjanoviću počelo je nekoliko meseci nakon podizanja optužnice, pre tačno tri godine. Na samom početku suđenja Marjanović je negirao da je ubio svoju suprugu.

- Dok god hodam ovom zemljom, želim da pomognem da se pronađe ubica moje supruge i eventualni saučesnici - rekao je Marjanović, detaljno izlažući svoju odbranu.

Tokom suđenja saslušani su članovi porodice Zorana i Jelene, Jelenine prijateljice koje su govorile o njihovom odnosu i svedoci sa nasipa, zatim i veštaci koji su govorili o povredama koje je Jelena zadobila, o lokaciji Marjanovićevih telefona u vreme ubistva, o blatu na Zoranovoj odeći...Pogledan je i snimak sa nasipa sa kamere sa kuće u blizini, fotografije jednog medija koje su nastale u noći nestanka pevačice.

Osuđen je 22. jula ove godine na 40 godina zatvora. Nakon izricanja presude, sudija Jelena Škulić pročitala je obrazloženje presude i navela da ovo nije savršen zločin.

- Sud stoji pri čvrstom uverenju i sa svim činjeničnim dokazima da je Zoran Marjanović kriv i osuđujemo ga na 40 godina. Nesumnjivo je da je Zoran Marjanović na svirep i podmukao način ubio svoju suprugu pevačicu Jelenu Marjanović, pri čemu je bio svestan svog zločina. Optuženi i žrtva su u pratnji svoje maloletne ćerke došli na nasip kobnog dana kako bi Jelena rekreativno trčala na nasipu, a da su on i ćerka otišli da šetaju. Žrtva se popela na nasip i počela da trči, ali je Zoran ubrzo krenuo za njom i sustigao je. Tada joj je naneo brojne povrede u predelu glave tupim predmetom, dok je ona bežala i pokušala da se spasi. Bio je ovo isplaniran zločin jer Jelena nije osećala strah da joj preti opasnost jer je bila sa suprugom i detetom. Treba napomenuti da je Zoran svesno ugasio telefon pre nego što je izvršio krivično delo kako bazne stanice ne bi mogle da ga lociraju u trenutku zločina - navela je Škulić i dodala:

- Apsurdno je i to kako je tvrdila odbrana, da je Jelenu napao nepoznato lice, mučilo i ubilo a da Zoran koji ima dobar vid i još bolji sluh ne čuje svoju suprugu, pa se i ta tvrdnja odbacuje. Da je Zoran odmah nakon što je Jelena otišla da trči krenuo za njom potvrdio je i svedok koji je objasnio šta su kobnog dana imali optuženi i žrtve i gde su se nalazili. Takođe, ustanovljeno je da je Zoran krenuo odmah za Jelenom i da je u vreme ubistva isključio telefon. Sud smatra da je Zoranova reakcija nakon nestanka pevačice i preplašenost, kao i sada prijava policiji i potraga za Jelenom prenaglašena i da je on taj koji je jedini uznemiren. Ono što je značajno jeste i to da potencijalnih ubica ili treća osoba koju su branioci iznosili kao da je ona počinila zločin, nije mogla da zna da su oni prvo krenuli na Labudovo jezero kako bi Jelena trčala, ali da je ona odustala zbog gužve koja je tu bila i otišla na pomenuti nasip. Tako da se logično navodi da niko sem optuženog nije ni znao da oni idu na taj nasip gde se dogodio zločin.

Zločin je prema veštacima počinio neko ko je imao jake emocije prema žrtvi.

- Računajući intenzitet povreda, lokalizaciju i ove povrede koje su žrtvi nanesene može samo neko ko je emotivan sa njom i da je njihov odnos bio veoma ličan što i jeste optuženog i žrtve. Odbrana je tvrdila da je neki migrant vrebao sa metalnom šipkom i tako ubio zverski Jelenu što je potpuno nerealno i nemoguće. Sam optuženi je naveo da nije video nikog sumnjivog na tom potezu gde se dogodio zločin. Zoran je jedini blatnjav koji je bio nakon zločina, iako je tvrdio da su sa njim u potrazi učestvovali i otac i brat. Takođe, nemoguće je da je blato dospelo na tim delovima pantalona na kojima je on imao tragove a da nije počinio zločin. Sam Zoran je ispričao da je on silazio do kanala kako bi je tražio, ali nije dao objašnjenje odakle mu blato na tim delovima pantalona kao da se trljao od zemlju.

- Jelena se grčevito borila sa ubicom, pa je tako ostavila i svoje krvave tragove i na grani, a što se tiče leve patike ona je bačena na drugu stranu kako bi se zavarao trag i kako bi kasnije moglo da se kaže da je ubica pobegao na tu stranu što nije tačno. Nelogična je i teza odbrane da je nepoznati ubica išao iza sebe i kao čistač kupio stvari za sobom - navodi se u obrazloženju presude koju je pročitala sudija Jelena Škulić.

Marjanoviću je uručeno rešenje o određivanju pritvora, koje je takođe dostavljeno policijskom odeljenju za potrage, koje će ga uhapsiti na kućnoj adresi.

Zatvor

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Zoran Marjanović je uhapšen u svojoj kući u Borči posle izricanja presude da je kriv za ubistvo supruge Jelene Marjanović, nakon čega je prebačen u Centralni zatvor, gde čeka odluku Apelacionog suda.

Po njega su tada došla dva džipa Interventne jedinice. Dok su ga odvojili sin je viknuo:" Drži se tata", dok je Marjanovićeva devojka Zorica Mitrović uzviknula: "Idemo do kraja". Na to im je vidno neraspoložen Zoran rekao: "Dobro, bre, polako".

Mediji su nedavno preneli da je uputio molbu sudu da mu se odobri da koristi telefonsku govornicu u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu. Molbu, koju je u njegovo ime podneo advokat, Viši sud u Beogradu nije prihvatio i Marjanoviću nije dozvoljeno da koristi telefonsku govornicu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike