Članovi Belivukovog klana negirali krivicu: Govorili o silovanom mladiću i pominjali osuđenog bivšeg inspektora Stolića

20.10.2022

07:26 >> 12:41

0

U Specijalnom sudu do sada je odbranu iznelo 12 optuženih

Članovi Belivukovog klana negirali krivicu: Govorili o silovanom mladiću i pominjali osuđenog bivšeg inspektora Stolića
Marko Miljković i Veljko Belivuk - Copyright 24sedam/E-Stock Miloš Rafailović

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i još 30 optuženih za sedam ubistava i nedozvoljenu trgovinu narkoticima, posedovanje oružja, silovanje i otmice nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Optuženi su stigli oko 8.35 sati u Specijalni sud u Ustaničkoj ulici gde će im danas biti nastavljeno suđenje. Optuženi su dovezeni pod velikom pratnjom Žandarmerije naoružane dugim cevima. Suđenje je počelo u 9.30 sati.

24sedam/Dijana Antonijević
 

Svi okrivljeni i svedoci okrivljeni su prisutni na ročištu. Na samom početku su advokati tražili poverljiv razgovor sa klijentima što je sudija dozvolila. Potom je nastavljeno sa iznošenjem odbrane okrivljenih.

Georgijev: "Životi su nam uništeni"

Odbranu je izneo okrivljeni Vlade Georgijev, koji je promenio ime i ranije se zvao Dragan Sekulić. On je bivši policajac iz Loznice, bio je i menadžer repera Stefana Đurića Raste. Inače, njegova supruga, Slađana Sekulić jedina je žena optužena da je bila članica zloglasnog kriminalnog klana.

On se ranije branio ćutanjem.

- Sve što je navedeno u optužnici nije istina. Nisam član organizovane kriminalne grupe. Nisam stekao nikakvu finansijsku korist. Nisam član grupe Principi. Nisam držao drogu, niti je droga nađena kod mene. Ja nisam stavio na raspolaganje kuću u Tršću Belivuku, niti je on držao tamo oružje. Nisam ga obaveštavao o pristutvu policije u takozvanoj bazi. Nisam držao oružje i municiju, to nije istina - rekao je Georgijev.

On je dodao da se neće izjašnjavati u vezi sa oružjem koje mu se stavlja na teret i rekao da neće odgovarati na pitanja.

- Zaposlen sam od 20 godine, imam svoj posao. Radio sam dugi niz godina u državnoj službi, pa sam nakon toga sa suprugom otvorio privatnu firmu. Zbog pojedinih medija koji su iznosili laži o meni i mojoj porodici i oni su nacrtali metu na glavu meni i mojoj porodici. Moj maloletni sin mora na lečenje kod psihijatra. Deca mi ulaze u pubertet i treba im očinska figura, a ja dugi niz meseci nisam kraj njih. Nama su životi uništeni - rekao je on.

Vučeljić: "Kao član "Iz principa" bavio sam se prodajom karata"

Potom je svoju odbranu izneo Aleksandar Vučeljić.

- Ja ću krenuti redom da se izjašnjavam povodom optužnice. Povodom optužbe da sam član organizovane kriminalne grupe, to nije tačno. Belivuka poznajem preko deset godina. Po izlasku iz zatvora sam želeo da promenim svoj život i otvorio sam firmu na Partizanovom stadionu i tamo je bila registrovana. Tu kancelariju su navijači posedovali preko deset godina i oni su mi je dali. Prilikom otvaranja firme su mi pomogli moj pokojni otac i supruga. Otac je imao prodavnicu zdrave hrane, a pošto je bio pred penziju on je odlučio da sve to proda za 8.000 evra i meni da novac. Supruga ima godinama knjigovodstvenu agenciju i ima troje radnika. Supruga mi je pomogla oko otvaranja firme, papirologije. Mnogo sam vremena i truda uložio da bi sve to promenio. Drugovi su mi pomogli oko novca za kredit za učešće. Uzimam kola na lizing. Počinjem da radim, 2018. godine se ženim i za svadbu dobijam ukupno 8.000 evra. Deo para ulažem u poslovanje, a deo štedim - rekao je Vučeljić.

On je dodao da "od kada idem na utakmice uvek su bile podele među navijačima i uvek sam se zalagao da postoji jedinstvo".

- Jako mi je žao kada vidim da jug nije pun. Nova podela se desila napadom plaćenika na utakmici. To je neko prokletstvo, ne znam kako da vam objasnim. 2019. godine dolazi Velja i sa njim Marko Miljković. Velja dolazi na ideju da osnuje novu navijačku grupu "Iz principa". Uvidevši da se oni bore za jedinstvo i slogu na tribinama, postao sam član te grupe. Bio sam u "Zabranjenima" ranije i učestvovao sam u pomirenju između navijača. Kao član "Iz principa", bavio sam se navijačkim stvarima - karte, sezonske karte, utakmice, gostovanja, ja sam organizovao smeštaj i prevoz za navijače sve u saradnji sa upravama klubova - fudbalskim i košarkaškim. Bavio sam se i humanitarnim akcijama. skupljale su stvari za decu na kosovu, prikupljala se krv - rekao je Vučeljić i nastavio:

- Od kada sam otvorio firmu i počeo da radim na stadionu radio sam od 9 do 16h, išao sam po dete. Supruga je isto radila, išli smo u tržni centar, parkić, tako sam živeo četiri godine dok nisam uhapšen. Vikendom nisam radio, tada smo obilazili babe i dede.  Želim da kažem da nisam član kriminalne organizacije, ja sam član navijačke grupe. Belivuk je bio vođa naše navijačke grupe, ali i cele južne tribine koja je imala 1500 aktivnih navijača - rekao je Vučeljić.

On je dodao da "restoran Partizanovog stadiona nije bunker, to je bio nekada jedan od najlepših restorana".

- Današnja uprava je od najlepše bašte napravila leglo za komarce i zmije, navijači su to raščistili napravili kafić, igrao se stoni fudbal. Mi smo imali oficijalni sajt i instagram profil, tamo ste mogli da vidite klipove sa utakmice, pre utakmice, pred utakmice košarkaške, fudbalske navijači su se skupljali u tom restoranu. Iz tog restorana je izlazila reka ljudi, slavili rođendane. Humanitarna akcija davanja krvi se održavala u prostorijama tog restorana. Kada sam uhapšen, pošto sam doveden na stadion na pretres kancelarije, kada sam doveden imali ste snimak onih ljudi što su ležali, sa lisicama, niko od njih nije sada ovde. Igrom slučaja ja sam bio na stadionu većinu sam video. To su svi navijači, imali su žurku to veče. Kod nekih prisutnih navijača tada pronađeni su neki paketići droge. Čuo sam kada su našli - rekao je okrivljeni.

Dotakao se i štek stana.

- Vi sudija radite dugo ovaj posao. Meni je stavljeno da sam koristio štek stan. Nemam gde da živim, posedujem jedan stan u Vojvode Vlahovića gde su živeli otac, majka dijabetičar i brat koji ima šizofreniju. To je stan od 50 kvadrata. Ne znam da li neko od vaših ima šizofreniju, ako ima onda znate kako je teško. Žao mi je što nisam imao para da kupim sebi stan, nego sam bio podstanar. Pitaću vas, ko je policiju doveo u taj stan? Zamislite člana organizovane kriminalne grupe čija majka dovodi policiju u stan? Je l to onda štek stan? - rekao je Vučeljić.

Ponovo je pomenuo firmu i naveo da je "to dogovor između mene i Bojane Belivuk" (supruga Veljka Belivuka).

- Ona me je pitala kako ide posao, ona je imala želju da firma bude otvorena pola na moju suprugu i na nju. Išla je na otvaranje, radila je vizitkarte. Video sam da je bila srećna. Ona je rekla da će pozajmiti novac i da firma kada što pre zaradi novac, pa da taj novac vrati. Zamislite majka troje dece kuva pere sprema, bila je prijavljena na platu od 60 hiljada dinara. Bila je srećna kada je počela da radi - rekao je on.

O silovanom mladiću

On je pomenuo i I. S., kojeg su, prema optužnici, pripadnici Belivukovog klana oteli ispred Partizanovog stadiona, a zatim ga tri dana držali u svom bunkeru ispod južne tribine gde su ga najpre silovali bilijarskim štapom, da bi ga na kraju na seksualni odnos navodno primorao i optuženi konobar iz Vladičinog Hana Aleksa Šejić.

- Fotografije koje su mi pokazane, na jedno slici je Petar Alkatraz član "Alkatraza" jako dugo, što se tiče I. S. moj susret sa njim je sledeći: Pošto sam radio sa kartama navijači su morali da dođu kod mene da kupe karte. Ja zadužim karte, navijači dolaze kod mene, to je tada haos. I u toj gunguli primetio sam njega kako sa zgužvanim parama dolazi i da mi po 10 dinara zgužvanih 50. Prvih par puta sam uzimao pare nisam primećivao, pa sam mu davao na kraju besplatne. On je bio aktivan navijač, išao je na sve utakmice. Vrlo brzo posle besplatnih karata mi je tražio 200, 300 dinara da kupi da jede. Vidim ga posle nekog vremena iz pekare da jede. Video sam da nema para, bilo mi ga je žao. Počeo je da se druži sa svom decom, bio je u bunkeru sa njima, družio se sa decom - rekao je Vučeljić.

On je dodao da ga je sretao svakodnevno na stadionu.

- Igrao je stoni tenis, išao u prodavnicu, svi su ga čašćavali, svima je tražio pare, davali su mu 200,300 dinara. Hranili su ga, ode kupi nekome doručak, pa kupi nešto sebi. Jednom sam ušao u restoran i video ga kako trenira. Bilo mi je drago da ga vidim. Uvek je bio u istoj garderobi i rančić je vukao sa sobom. Prođe pored mene, osetio se jako na znoj. Pitao sam ga što se oseća tako, kaže nema gde da se kupa. Pitao sam ga: "Gde spavaš?". Kaže: "U rupi kod Franša". Organizovao sam garderobu da mu daju. Mislim da je čak za 1.000 dinara počeo da radi i čisti lišće. Povodom optužbi da sam učestvovao u otmici, i sam I. S. kaže ja kada sam krenuo kući meni je Sale dao naočare - dodao je Vučeljić.

Kaže da je primetio da je I. S. jednom imao masnicu na oku.

- Pitam ga: "Šta je bilo?", on mi nešto priča, spominje tu "Alkatraz". Ja odem do kancelarije dajem mu naočare koje su ostale od klijenata što su zaboravljali u rent a caru. Kada sam mu davao naočare kaže: Idem kući, neću dolaziti neko vreme. Pitam ga: "Kako ćeš kući?", kaže on: "Ići ću stopom". Dao sam mu 2.000 da ode kući pošto znam da nije iz Beograda. Posle saznajem da ga je vozila neka navijačka grupa koja ga je izbacila na naplatnoj rampi. Nisam imao nikakvo saznanje za silovanje, to mi je van svake pameti, Šejić je normalan koliko znam, nema neke homoseksualne sklonosti koliko znam - rekao je Vučeljić.

Dotakao se i para pronađenih u njegovoj kući.

- Što se tiče para koje su pronađene u mojoj kući, kada je policija došla u kuću, majka ih je dovela, oni su ušli sa fantomkama, puškama. Pitali su me je l imaš nešto nedozvoljeno, ja sam rekao da nemam ništa, imam pare, ali ako je to nedozvoljeno. Kao dobro, okej, sve je uredu. Sve u jednoj koverti stoji u spavaćoj sobi, to je bila ušteđevina porodična. Kažem, nemojte nemam više para. Uzeše kola i koja su na kredit, da piše da je banka vlasnik vozila. Bilo je oko 31 hiljada evra, 13 hiljada mi je majka dala koja je prodala splav u Ostružnici za taj novac, dao sam i dokaze za to, imam svedoke. Piše da nemam nekretninu na svoje ime, nasledio sam dve trećine stana, da je stan na moje ime ne mogu da prodam nemaju brat i majka da žive, na tu jednu trećinu pošto je brat bolestan stavila šapicu socijalna služba. Žena i ja smo skupljali pare da bi mogli da kupimo svoj stan, da imamo gde da živimo, hteli smo da dignemo kredite. 13 hiljada mi je majka dala, a naknadno mi je dala malo manje od 4.000 evra na taj način što moj brat kao invalidno dete pošto ima šizofreniju ima očevu penziju. Dok je ceo taj proces trajao, dok se završilo prošlo je godinu dana pa su dobili sve to na gomili. Majka mi je dala novac da mogu da dignem kredit i kupim sebi stan, ali eto ne da se - rekao je on.

On je rekao da je tražio poligraf, ali "niko mi nije dao, rekli da vidim sa tužiocem."

- Ja sam 20 dana bio u pritvoru da nisam video tužioca. Imao sam koronu kada sam uhapšen imao sam loše zdrastveno stanje, bez prisustva svedoka nije bio ni jedan svedok, došli tri minuta pred kraj pretresa. Žena trudna. Ćerka zatočena u sobi. Sve sam hteo da se brzo završi, plašio sam se da ne izgubim dete. Dobio sam sina, znate kakav je, prelep. Dolazim 20 dana posle hapšenja kod tužioca gde mi se stavlja na teret da sam izdavao kola za prodaju droge - dodao je on.

On je izjavio da "želim da kažem da nemam nikakve veze sa Francuskom, moja zemlja je Srbija i ja volim Srbiju." kao i da "ne poznajem nikakvog Francuza".

Potom mu je tužilac postavio pitanje da li je bio korisnik "Skaja", na šta je Vučeljić odgovorio:

- Što se tiče toga Francuske, skaja, neću da odgovaram. Sve ostalo možete da me pitate.

Tužilac je onda pitao da li je I. S. pitao odakle mu modrice, na šta je Vučeljić odgovorio da jeste i da je on "spomenuo Peru Alkatraza".

Na pitanje tužioca šta mu je on rekao, odakle mu modrice, Vučeljić je odgovorio:

- Spomenuo je Peru Alkatraza, prekinuo sam ga brate, išao da mu donesem naočare.

Tužilac je potom pitao kako je on tada bio obučen, na pta je Vučeljić odgovorio da je "imao modricu". Tužilac je pitao kada ga je video pre tih naočara i tog susreta, na šta je Vučeljić rekao da "ne mogu da opredelim, viđao sam ga često".

Na pitanje tužioca da li je u restoranu bio svakoga dana, Vučeljić je odgovori da je bio radnim danima, vikendom ne.

- Firma mi je bila tu, uđem izađem, popijem sok kafu. Kao što je vama normalno da popijete kafu, navijačima je normalno da se neko sa nekim pobije. Svakodnevno navijača možete da vidite sa zavojem, mogli ste da vidite da se neko pobije sa nekim, a sutradan jedu i piju iz istog tanjira
ja ovu ovde decu poznajem, sve su to dobra deca  - rekao je on.

Belivuk i Miljković imali pitanja

Potom se javio Veljko Belivuk, koji je rekao da ima pitanja za optuženog Vučeljića.

- Reci mi ispod koje tribine se nalazi taj navodni bunker? - pitao je Belivuk na šta mu je Vučeljić odgovorio da se nalazi ispod istočne.

Belivuk ga je potom pitao šta se nalazi iznad restorana.

- Kafić koji je u pritvanom vlasništvu, kancelarije sportskog društva Partizan - rekao je Vučeljić.

Potom je Belivuk pitao "Kako je povezan taj restoran sa stadionom?"

- Iza uprave kluba postoji ulaz, kroz koji uprava kluba ulazi svakodnevno - odgovorio je on, a belivuk je potom pitao "Sa čime je povezan, merdevinama, stepenicama?"

Vučeljić je odgovorio da je povezan stepenicama.

- Koliko odokativno prolazi ljudi? - pitao ga je Belivuk, na šta je Vučeljić odgovorio da prolazi mnogo ludi.

- Gore nisu navijači kako si rekao? - pitao je Belivuk, na šta je Vučeljić odgovorio "ne, tu je sportsko društvo".

Belivuk je potom rekao "Možemo zaključiti da je pored navijača prolazili civili, da li bi neko mogao primeti da je neko tučen?", na šta je Vučeljić odgovorio potvrdno.

Potom je i Marko Miljković rekao da ima pitanja za Vučeljića.

- Sale reci mi jesi li viđao I. S. da spava na stadionu? - pitao ga je Miljković na šta je Vučeljić odgovorio:

- Mislim da sam ga sreo jednom, umeo sam da zateknem decu naslagane kao sardine spavaju jedni pored drugih - odgovorio je on.

Miljković ga je potom pitao da li su fudbaleri dolazili na slikanje, na šta je Vučeljić odgovorio da jesu.

Miljković je tražio Vučeljiću da mu to opiše.

- Bilo je leto da se napravi slikanje za sezonske karte, oko marketinga da se podstaknu navijači da dođu. Bila je uprava kluba - odgovorio je on.

Miljković ga je pitao "Je li neko iz uprave dolazio da pije kafu?" na šta je Vučeljić odgovorio potvrdno.

- Da li su igrali stoni fudbal sa nama? Kakvo je to ruglo bilo pre nego što smo sredili? - pitao je Miljković na šta mu je Vučeljić odgovorio da ne može da se seti, "da su počele zmije da izlaze".
Na Miljkovićevo pitanje koja je to godina bila, odgovorio je da je bila 2019.

Pitanja je potom imao i Aleksa Stošić.

- Sale da li možeš da kažeš kada si video I. S. da odlazi kući, da li je bilo prepodne posle podne? - pitao je Stošić, na šta je Vučeljić odgovorio "između prepodneva, poslepodneva".

Stošić ga je upitao "da li ti je izgledao da je uzimao psihoaktivnhu supstancu?" na šta je Vučeljić odgovorio da nije uzimao.

- Do kada ljudi mogu tu da budu, bleje? - pitao ga je Stošić, na šta je Vučeljić odgovorio: "Kako sam rekao koliko hoće".

Potom se obratila punomoćnica porodice žrtve Gorana Veličkovića Goksija.

- On je rekao da je učestvovao u pomirenju grupa, a pošto je u ovom postupku nastupila smrt Veličkovića, pa ako može da odgovori. On je naveo da je 2017. godine došlo do sukoba između određenih navijačkih frakcija, da je određena grupa navijača u saradnji sa plaćenicima iz Hrvatske učestvovala u napadu. Da li može da kaže ko je angažavao te navijače - rekla je punomoćnica.

Nakon njenih pitanja svi advokati su počeli da pričaju u glas, nastao je sukob među njima oko pitanja advokatice porodice Veličkovića.

- Hajde da prekinemo ovu svađu, raspravu - rekao je Vučeljić.

Sudija je rekla advokatima da će sledeći put biti opomenuti.

Advokatica Veličkovićevih pitala je Vučeljića: "Koga ste mirili?"

- Mirio sam sa "Zabranjenima", to je bila prethodna podela, konkretno "Jang bojs" ekipe.

Advokatica ga je potom pitala da li je poznavao Gorana Veličkovića.

Goran Veličković Goksi / Facebook
 

- Znam ko je navijač, ali nismo imali prilike da se sretnemo, jer kada sam ja išao on nije i obrnuto - odgovorio je on.

Advokatica ga je pitala "da li mu je bila poznata njegova pozicija, da li je bio vođa neke grupe?" na šta je Vučeljić odgovorio da je Veličković "bio vođa jedne od frakcija na istoku".

Potom se Vučeljiću obratio njegov advokat.

- Otkazaću ti punomoćje ako me ne poslušaš, peti put ti govorim da ne odgovaraš na pitanja - rekao mu je  njegov branilac, na šta je Vučeljić rekao "dobro, neću da odgovaram."

Nakon pauze od 45 minuta, za reč se obratio Marko Miljković.

- Pošto se dešava da nas prekidate vi ne možete da predvitite našu odbranu, to je celina naše odbrane kako moje i Belivukove tako i drugih optuženih - rekao je Miljković.

Milovan Tadić opisao hapšenje

Sledeći je odbranu izneo Milovan Tadić, inače bivši dečko starlete Tijane Ajfon, koji je osim po vezi sa njom javnosti poznat i po tome što mu se sudi za prebijanje gosta kluba Tilt Slobodana Vukića u kom je radio kao obezbeđenje. Vukić je, podsetimo, preminuo posle zadobijenih povreda.

- Ja ću se osvrnuti na to kako izgleda stadion. Restoran se nalazi na istočnoj strani, a ne na juznoj. Od juzne do istočne ima tri kapije. Unutar restorana je otvoren prostor, iznad restorana se nalazi privatni kafic, sala za konferenciju za štampu, ne postoji šansa da neko prođe, a da ne vidi šta se dešava u restoranu koji su koristili navijači. U tom restoranu je boravilo oko150 ljudi svakodnevno. Tu su dolazili roditelje dece, tu su dolazi sportisti, košarkaši, bio je i veliki koncert od 2.000 ljudi, pripadnici policije, Žandarmerije, kad god je neki skup oni su ulazili u sve prostorije. bila je i dva puta racija, to nikako nije bio bunker. Ljudi su tu trenirali, družili se, smišljali pesme - rekao je Tadić.

Tadić je rekao da "nemam veze sa delima koja mi se stavljaju na teret. ja sam zrtva tuzilastva i SBPOK-a i nedužan se nalazim u pritvoru 21 mesec".

- Ja se neću braniti, tužilaštvo nije iznelo nijedan dokaz, mi ne znamo ni gde ni kako sam ja postao član kriminalne grupe. Takođe, mi ne znamo kako sam ja Miksa, koga I. S. spominje u izjavi, takođe ne znam kakve ja veze imam sa drogom koja je pronađena na južnoj strani. Nisu dostavili nijedan dokaz da ja imam veze sa prodajom droge. Kada tuzilastvo bude dalo detaljne dokaze ja ću izneti svoju detaljnu odbranu - rekao je Tadić i dodao da "u toj optužnici koju sam pročitao nekoliko puta piše izjava I. S. koju je dao u tužilaštvu i u Višem sudu za maloletnike."

- U obe te izjave ja nisam video svoje ime i prezime. Pominje nekog miksu, ko je on to niko ne zna. Što se tiče izjave Vojislava Đorđevića (jedan od optuženih) u jednoj izjavi i kaže da sam ja uzimao pazar. Dalje sam gledao spise predmete i našao sam da je u vozilu marke BMW 3030rs u suvozacevim vratima pronađeni tragovi mog palca na flašici vode. To je automobil moje vanbračne supruge i verovatno je da sam pio vodu. Tragovi su pronađeni i u restoranu u srednjem separeu ja sam bio zadnjih više hiljada puta. Nađeni su brojevi telefona okrivljenih, ali to ne čini nikakvo krivično delo. Niti ovo što sam ja naveo čini krivično delo. Tužilaštvo se služilo pretpostavkama - rekao je Tadić i dodao: 

- Policija nije imala nalog za pretres stana moje devojke, ja sam uhapšen ispred njene zgrade, policija je tražila da im dam saglasnost za pretres, ja nisam mogao da dam jer nisam vlasnik. Rekli su da imaju saglasnost a kad sam pitao: "Što pretres?" rekli su da je to nešto politiki. Rekao sam im da je to nevažeći nalog, rekli su da će svakako da urade pretres i u tašni moje vanbračne supruge našli su ključeve kola koja su bila ispred zgrade. Kod mene u novčaniku su našli nekoliko hiljada dinara i rekli mi da će mi trebati za taksi. Ušli su u kola, upalili ga, ušli su u vozilo koje sam ja vozio, a meni ključevi bili u džepu. Gde ih i kako voze ja nemam pojma - dodao je on pa nastavio:

-  Mi odlazimo ispred Palate pravde. Tu se zadržavamo 20-30 minuta i oni su tu išli da dobiju naredbu za pretres stana. Dali su mi da potpišem zapisnike. Rekli su mi da potpišem zapisnike o oduzetim vozilima i da idem kući sa parama koje sam sačuvao za taksi. Pitaju me gde mi je branilac, branilac potpisuje zapisnik o zadržavanju i vidim da piše teško ubistvo i pokazuje mi članak iz novina na kojima piše da je prvi progovorio Milovan Tadic Miksa. Meni ništa tada nije jasno. Dva inspektora dolaze i kažu da mi ne treba branilac i da cu dobiti 20 godina i da je došlo njihovo vreme. Dalje su mi govorili da su dobri sa sudijom Višeg suda i da ću biti u tom predmetu osuđen na višegodisnju robiju i to sve ako im ne pomognem. Rekao sam da neću bez svog advokata. Rekli su mi da će mi smestiti u najgoru ćeliju, da će mi ženu posećivati policija. Rekli su mi da razgovor sa njima ne smem nikome da pomenem - rekao je Tadić.

Tadić pomenuo osuđenog inspektora Stolića

24sedam/Goran Sivački
 

Dalje je naveo da je "u pritvorsku jedinicu došao jedan inspeketor i rekao mi da će me zgaziti."

-  To je inspektor Božidar Stolić. Da su se sve pretnje ostvarile govore mnoge stvari. Meni nikada nisu primenjivane mere praćenja, policija nije znala uopšte zašto mene hapsi. Na teret su mi stavljali nasumično dela. Uhapšen sam samo jer sam nečiji drug. Oni su me tako optužili i stavili u pritvor kako bi me slomili, kako bih priznao nesto sto nisam uradio. O svemu tome govore novinarski natpisi. Nakon privođenja velikog broja ljudi, svima je govoreno da daju lažne izjave. Ja njihova imena znam. Maltretirani su tamo - kaže Tadić.

Potom je dodao da "kada policiji više niko nije hteo da da izjavu oni su našli dete od 20 godina Aleksu Šejica koga su našli da spava u parku, skidali ga golog, tukli su ga, maltretirali, da bi on na kraju dao izjavu koju su mu oni sami dali."

- Oni su mu obećali da će ga pustiti, oni su to uradili, ali onda je njegov advokat vršio pritisak da mora da dođe u tužilaštvo svaki dan. Tamo je priznao sve. Rekao je sve jer nije bio u prisustvu policije. Pošto se to tužilastvu nije svidelo, kao ni sudiji za prethodni postupak, pa su ga stavili u pritvor - rekao je Tadić i dodao da se "to maltretiranje danas nastavlja".

- Komandiri ga maltretiraju, drže mu svetlo upaljeno, ne donose mu stvari sa kantine, drže svetlo upaljeno do 5 ujutru. Ja to znam jer mi je momak koji je bio sa njim, sada sa mnom u šetnji već 8 meseci. On je bio svedok. Inspektor koji je naterao Šejića je isti inspektor koji je meni rekao da ce me zgaziti, Božidar Stolić. Iz svega sto sam naveo do sada se vidi da ja nemam izvršenje nijednog krivičnog dela. Ja sam žrtva, molim da mi se pritvor ukine. Postao sam otac po prvi put i život moje porodice je otežan, mene ne zanima bekstvo ja nisam kriv i nemam od čega da bezim. T je sve što imam da kažem za sada. Dok tuzilastvo ne bude dalo dokaze konkretne i nedvosmislene neću odgovoarati  na pitanja - rekao je Tadić..

Inače, suspendovani inspektor SBPOK-a Božidar Stolić osuđen je u julu ove godine na dve godine zatvora, zbog optužbi da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacije o istrazi protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Osim toga, na teret mu je bilo stavljeno i da je kroz sistem MUP-a drugooptuženom Filipu Goluboviću proveravao da li je za osobe za koje mu je to tražio, raspisana potraga i za to mu platio 500 evra. Sud mu je zabranio i da pet godina radi u MUP-u.

Odbranu izneo i Filip Ivanovski

Optuženi Filip Ivanovski rekao je da osporava sve navode iz optužnice koje mu se stavljaju na teret.

Što se tiče krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnog dela za koje se tereti, Ivanovski je rekao da "stvarno ne znam iz kojih dokaza ovo dolazi".

-  Kao prvo ja nikada nisam kafić koji koriste navijači zvao baza, ja nemam organizatore, meni su Marko i Velja drugovi. Ja živim i radim u Pančevu. Imam radno vreme od 8 sati. Imam ženu, decu i majku. Po ovim navodima, pored svih tih aktivnosti koje imam u Pančevu, idem za Beograd na stadion Partizana, merim drogu, osmatram i otimam ljude i vraćam se u Pančevo. To je nelogično - rekao je Ivanovski.

On je potom i osporio otmicu I. S.

-  Osporavam ovo krivično delo. I. S. ja ni ne poznajem, a u pritvoru sam zbog njega. Meni je nadimak Fila i to je jedino tačno u optužnici, ali nisam visok sa crnom bradom i nemam izraziti crnogorski naglasak. ja nisam taj Fila. Veliki sam navijač Partizana i član sam navijačke grupe Principi. Porodičan sam čovek i neosuđivan. Uhapšen sam za dva teška ubistva s kojim ja nemam veze. Kasnije je bilo i oružje, s kojim takođe nemam veze. U optuznici se teretim za otmicu - dodao je on i rekao da smatra da je predugo u pritvoru. 

On je rekao da je postao otac dok je bio u pritvoru i da "nije uradio ništa nezakonito".

Branilac optuženih, advokatica Miljana Perendija pitala ga je koga iz optužnice poznaje, a koga ne poznaje. On je rekao da poznaje Belivuka i Miljkovića. 

- Sam si rekao da si Partizanov navijač. Od kad živiš u Pančevu? - pitala je Perendija Ivanovskog.

- Živim u Pančevu od svog rođenja kod svoje majke, a sada malo kod supruge koja živi u blizini - odgovorio je Ivanovski.

Potom ga je advokatica pitala da li su prilikom pretresa pronađene nedozvoljene stvari, na šta je on odgovorio da nisu.

-   Da li su ti oduzeti telefoni i koliko si ih imao? - pitala ga je advokatica, na šta je on odgovorio da jesu i da ih je imao tri.

Neću odgovarati na pitanja u vezi sa Skaj aplikacijom. Kada dođe vreme za to ja ću se izjasniti - rekao je Ivanovski.

Tužilac je pitao Ivanovskog da li je sa osobama koje poznaje razmenjivao fotografije opojne droge, na šta je on odgovorio da nije. Potom ga je tužilac pitao da li je pričao sa njima da može da nabavi opojnu drogu, na šta je odgovorio "Nisam, jer ne mogu da nabavim".

Odgovarajući na pitanja tužioca Ivanovski je rekao da ne zna ko je upravljao restoranom na stadionu, da ne zna da li je okrivljeni Šejić tu radio ili živeo.

Na pitanje da opiše kako se ulazilo, da li postoji ograda, Ivanovski je rekao da postoje vrata, a da ograda postoji iznad. Odgovarajuči na pitanja, rekao je da misli da postoji video nadzor, kao i da ne zna da li postoji video nadzor, jer je, kako je rekao, ulazio na vrata.
Na pitanje da li je bio tamo dana koji se navedeni u optužnici, odgovorio je da nije.

-  Mogu da tvrdim da 10. avgusta nisam jer je mojoj supruzi rodjendan - dodao je Ivanovski.

Tužilac ga je pitao i da li je do podizanja optužnice čuo da se pominje I. S.

- Ja sam čuo to tek kada sam čuo da se protiv mene podiže krivična prijava rekao je Ivanovski.

Belivuk se potom javio za reč.

- Ja ću moliti da nam zaštite pitanja. Za govornicom okrivljeni kazu da se neće izjašnjavati o Skaj aplikaciji, a tužilac to pita. Ako neko kaže 6 puta ne, on to namerno pita - rekao je Belivuk na šta mu je advokatica Perendija rekla: "Veljko ne sekiraj se."

- Ništa ja nisam rekao za Filipa, Filip je odličan momak. Samo sam zamolio da ne pitaju ako neko kaže da ne želi da odgovara. Ja nisam retardiran, znam odakle ga pita za slike - rekao je Belivuk.

Jedina žena u klanu negirala krivicu

Slađana Sakulić rekla je da nije počinila nijedno krivično delo.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

-  Ni sa kim se nisam udrživala radi vršenja krivičnih dela. Nisam član nijedne frakcije navijačke.
Ja sa opojnim drogama nisam imala kontakta, a kamoli udruživala radi toga. Svoju kuću u Tršiću nisam ustupila radi spremanja i pripremanja radi vršenja krivičnih dela. Ja ne znam šta je baza. To sam prvi put videla u optužnici. Od mene nije oduzeto oružje niti znam kada je pronađeno - rekla je Sekulićeva.

Odbranu izneo Boris Karapandžić

Odbranu je potom izneo Boris Karapandžić. 

- Tužioče nisam osuđen. Nisam kriv za dela koja mi se stavljaju na teret. U tužilastvu sam čuo za šta sam pritvoren. Pogledajte ovu optužnicu. Ja sam ovo čitao danima i danima. Samo sam u jednom trenutku video svoje ime. Jesam navijač, nije mi poznato da je to krivično delo. Majka mi je radila kao kuvarica 80,90 godina u restoranu. otac i kum su mi bili treneri tamo. Ja sam trenirao boks. od 2011. godine sam redovno išao na stadion. Ja sam uhapšen u stanu svoje devojke, a ne na stadionu. a ne znam što tužilac govori da je to štek stan - rekao je Karapandžić i dodao da "u tom stanu ništa nije pronađeno".

- U ovoj velikoj optužnici što je reklo tužilaštvo, te rečenice, nema. Tu su neki transkripti. "kad će da se rade grafiti". Šta će to ovde. Je li to neko krivično delo?  Što se stadiona tiče, tužilastvo ga zove baza i bunker. Ovo nije 99.-ta da budemo u bunkeru. Ovo nije kriminalna grupa nego navijačka. Pošto tužilastvo tvrdi da je to bunker ili baza i da su mogli da uđu samo određeni ljudi. 
Taj restoran se nalazi ispod istočne tribine i tu dolaze majke sa decom, fudbaleri, turisti, navijači. Od svoje pete godine sam u tom restoranu. 300 ljudi dnevno prođe kroz taj stadion, kad su utakmice i do 2000, 3000 ljudi. U bašti su organizovane svadbe, posle je sve to otišlo ... da ne kažem gde. Organizvano je fotografisanje sa upravom, doniranje krvi. Sve je to bilo na televiziji. Iznad tog kafica se nalazi jos jedan. Znate šta ih deli? Samo jedne stepenice. Zašto uprava nije zatvorila donji , a ostavila gornji? U produžetku ima sala za konferencije, vrata su povezana sa upravom. tu su portirnice, prekoputa ima vojske ima bezbroj kamera. je li bilo ratno stanje, baza, bunkeri, stek stanovi.... katastrofa - rekao je Karapandžić.

Osvrnuo se i na svoje hapšenje.

- Što se tiče mog hapšenja, smatram da je nezakonito. Što mene čekali 8 sati. Nisam pod operativom dve godine. 2018 do početka 2019 bio pod nanogicom. Nebitno. Čekali smo 8 sati da počne pretres. Krenule su pretnje tada. Ja sam im rekao da ništa ne znam i da nisam počinio nijedno krivično delo. Devojka se uplasila i rekao sam joj da se ne plaši da ce me zadržati 48 sati, a evo ja sam ovde 21 mesec. Prilikom pretresa nije pronađeno ništa. Prijavljen sam u Kovinu. Prilikom pretresa prvog stana, u jednom trenutku je jedan policajac digao papir da imam koronu i tad su svi poskakali, što im to nisam rekao. Ulazim u kombi iz 70.,80.-te godine pitam kad ću dobiti pravo na telefonski poziv. Rekli su mi kakva policijska stanica, rekli su mi da idem u CZ. Ja sam mislio da oni mene za*ebavaju. Ali mi dođosmo ispred CZ. Rekli su da dam broj advokatice da će je zvati, dao sam, ali advokaticu nisam video - rekao je Karapandžić i dodao da je "advokat potpisao punomoćje na kombiju ispred CZ.

Miljković hoće da sedi sa svedocima okrivljenima

 Za reč se javio ponovo Miljković, pa su ga stražari izveli za govornicu.

- Hteo sam da vas pitam da li ste odlučili o podnesku vezano za mesto sedenja. Teško je da pratimo i pišemo - pitao je Miljković sudiju, na šta je ona odgovorila da iz razloga bezbednosti optuženi ne mogu da sede u sudnici.

Miljković: Čije bezbednosti? Ja neću nikoga da napadnem, niti se bojim da će oni mene.

Sudija: Miljkoviću, vratite se na mesto, stalno nešto tražite.

Miljković: Pitam Vas samo sudija, oni iz Uprave kažu u redu je, vi kažete ne.

U delu sudnice u kom sede advokati, nalaze se i zastupnici porodica žrtava, kao i svedoci saradnici Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić.

Navode optužnice potom je negirao Nikola Stefanović, ali nije želeo da iznosi detaljnu odbranu.

Posle njega, u sudnicu je ušao optuženi Vladimir Grek. Kratko je rekao da nije počinio nijedno krivično delo i da je optužnica izmišljena "i fikcija", a potom se vratio u boks za optužene.

Šejić izneo odbranu

Aleksa Šejić rekao je da negira izvršenje krivičnih dela i da će odbranu iznositi u toku postupka.

- Ja sam uhapšen u zemunu. To je bila neka patrola koja mi je tražila ličnu kartu. Dao sam, rekli su mi da me traži stanica u Zemunu. Rekao sam da mi napišu poziv, stavili su me kod džipa i rekli da imam potražnju odozgo. Ja sam u pola osam stigao u stanicu i ispitaivan o momku o kojem ništa nisam cuo. Rekli su mi da sačekam i tu su ušla 3 inspektora, predstavili se SBPOK i rekli da krenem sa njima. Rekao sam što da zovem branioca. Rekli su mi da razmislim šta ću da uradim i da imam jednu sansu. Nijedan inspekor mi se nije predstavio imenom i prezimenom. Ubacili su me u automobil i prevezli na Makiš. Ja sam u 9 sati ušao u SBPOK. Oni su mene terali da priznam, ali sudija ja ne znam šta da priznam. Ja sam na stolici sedeo 8 ipo sati dok mi nije došao branilac. Ispitivali su me da pričam o drugim ljudima, da sam ja ovde zbog Milovana Tadića, da će me udaviti u Makišu -rekao je Šejić.

On je dodao da radi "ceo svoj život, od 14. godine".

- Kada sam ušao u SBPOK su me skinuli i snimili golog. Pitao sam što to rade, rekli su da je pretres. Snimali su i govorili "evo kako jeb..mo". pitali su me o Budmiru, tukli su me i rekli da niko nije došao od advokata i da mogu da me tuku jer niko ne zna da sam ovde. Otišli su i rekli da imam 5 minuta da razmislim šta da radim. Tražio sam branioca. Pretili su mi porodicom, imam dva maloletna brata, oca nemam žive samo sa majkom. Rekli su kako će da ga oduzmu, kako oni treba da žive. Ja sam stao nisam znao sta da radim. Nisam hteo, rekao je: "Hoćes u pritvor, ne može". Rekli su da zovu Centar za socijalni rad i da neću da sarađujem. Ja sam se uplašio i rekao da ću da teretim Milovana Tadića - rekao je on i dodao da mu nisu dali advokata kog je tražio.

- Oni su mene tada pustili i rekli da će mi napraviti haos ako ne potvrdim sve pred tužilaštvom. 
Seo sam na autobus i otišao kući u Vladičin han. Odbio sam da potpišem sporazum koji mi je rekao advokat da treba da potpisem. Drugi dan me ponovo zove i isto me pita. Pitao sam kada će tužilac da zakaže saslušanje. Rekao sam da ću da negiram, na šta mi je on rekao da će da mi odrede pritvor. Ja sam negirao i ispričao šta se sve desilo. Da mi je prećeno porodicom, da ću da budem udavljen u Adi ciganliji. U optuznici nema ništa što sam naveo, ništa za Božidara Stolića. (Tužilac) Saša Ivanić mi je rekao da mi sad nudi da lažno teretim Milovana Tadića. Rekao sam da neću, jer sam lagao. On mi je rekao da dobro razmislim i da ću dobiti tri godine i da cu odležati dve. Rekao mi je da će mi biti određen pritvor. Ja sam negirao jer niti sam merio niti pakovao drogu. To je proizvod SBPOK-a, izvinjavam se Milovanu Tadiću što sam ga uvukao u nešto. Ja sam sam sebe uvukao u nešto sto nisam uradio - rekao je Šejić i dodao:

- Sudija za prethoni postupak mi je rekla da mi veruje da su me tukli a da tuzilac traži da se odredi privor.  Ja sam otišao odavde u restoran niže niz Ustaničku. kada je javila mom advokatu, ja sam došao ovde i stavili su mi lisice na ruke. Nemam od čega da bežim. U ovom trenutku necu odgovarati na vasa pitanja - rekao je on.

Sledeće suđenje zakazano je za sutra u 9.30 sati.

Podsetimo, prethodno su odbranu izneli Veljko Belivuk koji je negirao krivicu za krivična dela za koja je optužen, tvrdeći da je optužnica "izmišljotina" i da su dokazi podmetnuti, kao i Marko Miljković, koji je takođe negirao krivicu i između ostalog, rekao je da ne veruje da su osobe koje se navode kao njihove žrtve mrtve i tražio odbukcione nalaze.

Optuženi Boris Karapandžić je negirao krivicu i izjavio je da ne razume optužnicu, tačnije da razume šta piše jezički, ali ne i ono što je u njoj napisano. Optuženi Senad Rešović je negirajući krivicu najavio da se neće izjašnjavati o optužnici, jer je ona, kako je kazao, protiv njega podignuta na osnovu iskaza okrivljenog saradnika Bojana Hrvatina.

Takođe, juče su pred govornicu Specijalnog suda izašli i Nebojša Janković, koji je rekao da nema veze sa krivičnim delima i da će u daljem postupku iznositi odbranu, a isto su postupili i Vlade Draganić, vlasnik kuće u Ritopeku i Dejan Tešić.

Nemanja Đurić je kazao:

- Nemam šta da kažem sve je rekao Budimir moj pašenog.

Miloš Budimir rekao je da "smatra da im je sve namešteno". Rekao je da nije član nikakve kriminalne grupe, već deo navijačke grupe Principi, što nije krimično delo. 

Nemanja Lakićević izneo je odbranu i tom prilikom kazao da nema nikakve veze sa nestankom Zdravka Radojevića.

Svedočio je i Nišlija Marko Andrić, zvani Kuzman, koji je postao poznat nakon što je na televiziji prikazan snimak njegovog razgovora o ubijenom Ljepoji.

- Da se sumnjičim za svašta saznao sam u medijima kada su moji razgovori sečeni, puštani, a pre toga mi niko nije pružio priliku da se branim - rekao je on, između ostalog, na sudu.

Marko Budimir, posle svog obraćanja sudskom veću, gestikulacijom se obratio i okrivljenim svedocima, Bojanu Hrvatinu, Nikoli Spasojeviću i Srđanu Laliću. On se uhvatio rukom za vrat i tako zapretio da su "gotovi", odnosno da će ih zadaviti.

Podsetimo, među žrtvama se nalaze Aleksandar Gligorijević, Goran Veličković, Milan Ljepoja, Zdravko Radojević, Lazar Vukićević, Nikola Mitić i Goran Mihajlović.

Tela žrtava nikad nisu pronađena jer je klan, kako se sumnja, neka od njih mleo u mašini za mlevenje mesa i bacao u Dunav, a jedno spalio na lomači od automobilskih guma.

 
 
 
 
 
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike