Hladan, vrlo opasan, naoružan i spreman na sve: Ubica policijskog inspektora čitav život narko-diler, hapšen i u Hrvatskoj!

09.10.2022

18:45

0

Josip Golomejić koji je hapšen sa drogom i oružjem, navodno bio pripadnik "zemunskog klana"

Hladan, vrlo opasan, naoružan i spreman na sve: Ubica policijskog inspektora čitav život narko-diler, hapšen i u Hrvatskoj!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Inspektor Odeljenja za istrage beogradske policije Prvoslav Obradović ubijen je u Užičkoj ulici u Železniku pre 24 godine, prilikom pokušaja hapšenja Josipa Golomejića, poznatijeg kao Josip Šiptar, inače poznatog narko-dilera. Golomejić je posle ovog ubistva pobegao u inostranstvo, a uhapšen je 1999. u Austriji i 2002. prebačen u Srbiju, gde je u međuvremenu osuđen na 15 godina zatvora za ubistvo policijskog inspektora. Ponovo je uhapšen 5. novembra 2018. godine i to u Zadru, a kod sebe je imao kokain i oružje.

Golomejić je navodno bio pripadnik "zemunskog klana". Rođen je u Zemunu, a poseduje i srpsko i hrvatsko državljanstvo.

MUP
Josip Golomejić

Hrvatska policija opisala je “zemunca” kao hladnog, vrlo opasnog, spremnog na sve i opremljenog oružjem koje se koristi za likvidacije. Mediji u toj državi pisali su da je reč o čoveku sa prebogatom kriminalnom karijerom.

Tog 10. oktobra 1998. godine policija je opkolila Golomejićevu kuću, jer je za njim bila raspisana poternica pošto se nije odazvao na izdržavanje zatvorske kazne zbog dilovanja heroina. Dok je bežao pred policijom i iskakao kroz prozor, Golomejić je zapucao i ubio Obradovića.

Posle zločina, Josip je uspeo da pobegne, a iste noći pobegao je iz Srbije u Hrvatsku, gde se skrivao godinu dana. Uhapšen je krajem oktobra 1999. godine na slovenačko-austrijskom graničnom prelazu Karavanke na osnovu međunarodne poternice.

Droga i slobodni vikendi

Suđenje Josipu Golomejiću počelo je 2000. godine. "Nisam pucao u policajca, jer nisam ni imao oružje" rekao je u istražnom postupku u Okružnom sudu u Beogradu Golomejić, a isto je ponovio i pred sudskim većem.  Do izručenja iz austrijskog zatvora, 7. aprila 2000. godine, Golomejić se krio u Mađarskoj, Hrvatskoj i Austriji, gde je i uhapšen.

Došli da ga uhapse, a on ih pozvao telefonom

Golomejić je istražnom sudiji rekao da je iskočio kroz prozor i da je čuo pucnjavu. Potom je, kako je tvrdio, telefonom nazvao policiju i rekao im da je neko ušao u njegovu kuću i pucao na njega.

- 'To sam kasnije u telefonskom razgovoru ispričao i svojoj nevenčanoj supruzi, koja mi je zatim objasnila da su u pitanju bili policajci. Pobegao sam i kasnije saznao da je ubijen inspektor Obradović' - ispričao je tada Golomejić.

Kaznu u zatvoru "Zabela" Golomejić je počeo da služi 2001. godine, a uprkos tome što je osuđen zbog ubistva policajca, posle tri godine prebačen je u poluotvoreni paviljon.

Vikende je Josip provodio na slobodi, a iz zatvora je organizovao i vodio biznis sa narkoticima. Na kraju, za vreme jednog od tih slobodnih vikenda, uhapšen je u policijskoj akciji tokom primopredaje droge 2009. godine.

U toj akciji uhapšen je sa još dvojicom saradnika. Pretragom njegovog stana beogradska policija  tada je našla oko 110 grama čistog kokaina i 120 grama čistog heroina, kao i pištolj za koji nije imao dozvolu.

Kako pišu hrvatski mediji, nejasno je kako je Golomejić kao ubica policajca dobio takve povlastice, jer je slobodne vikende koristio od 2005. godine. Kazna za ubistvo istekla mu je 2014., a nakon što je odslužio otišao je u Hrvatsku i to prvo u Kistanje, pa u Privlaku gde se skrasio. 

Kokain krio u kuhinjskim aparatima

Vreme pred novo hapšenje provodio je u Hrvatskoj. Trgovina drogom bila mu je primarni posao i u “zemunskom klanu”, što je po svemu sudeći ostala i kasnije, jer je zbog droge “pao” u Zadru.

Josip je uhapšen u ponedeljak 5. novembra 2018. godine sa kokainom i oružjem u Zadru. Tada je, oko 9.40 sati ujutru, policija zaustavila “audi”, zadarskih registarskih oznaka, kojim je Golomejić upravljao.

Profimedia
 

Kako su tada izveštavali hrvatski mediji, Golomejić je već duže vreme bio na radaru policije. Kad ga je policija legitimisala, ustanovljeno je da u vozilu ima veću količinu novca. Tačnije, u tom trenutku kod Golomejića je pronađeno oko 2.200 kuna i 6.195 evra. Sumnjajući da novac potiče od kriminalnih radnji, zatražen je nalog za pretres njegovog stana u Privlaci kod Zadra.

U apartmanu je nađeno 230 grama kokaina, spakovanog u kesice od 20, 30 i 50 grama, a čija je ulična vrednost procenjena na oko 33.500 evra. Golomejić je drogu krio u kuhinjskim aparatima, a pronađen je i pištolj i to sa metkom u cevi, automatska puška “uzi” sa punim šaržerom, kao i stotinu komada municije.

Imao je i više telefona “blekberi” kao i uređaje za zaštićenu komunikaciju, koju koriste osobe iz kriminalnog miljea. Golomejić je posle toga uhapšen i ispitan u policiji i tužilaštvu, posle čega mu je određen pritvor. Osuđen je kasnije na dve godine zatvora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike