Prodali ga prijatelji, metak u srce i tri u grudi pripadnika "zemunskog klana": Osumnjičeni pet godina kasnije otkriven u zatvoru!

09.04.2022

06:00

0

Nalogodavac ubistva Jovice Radonjića nikad nije uhvaćen, a za likvidaciju je optužen Dejan Mitrović

Prodali ga prijatelji, metak u srce i tri u grudi pripadnika "zemunskog klana": Osumnjičeni pet godina kasnije otkriven u zatvoru!
Jovica Radonjić i snimak sa kamere na mestu zločina - Copyright Printscreen

Pripadnik "zemunskog klana" Jovica Radonjić likvidiran je pre tačno sedam godina na beogradskoj Zvezdari. Osumnjičeni za njegovu likvidaciju Dejan Mitrović (41), iako su kamere sve snimile, identifikovan je pet godina kasnije i to zahvaljujući svedoku. On je tada, tačnije od 2016. godine, već bio u zatvoru zbog drugih krivičnih dela, a u toku je suđenje za ubistvo Radonjića. Sa Jovicom je, u momentu zločina, bio i njegov prijatelj Miloš M., koji je tom prilikom teško ranjen.

Do Mitrovića, gotovo pet godina posle egzekucije na Zvezdari, navodno su doveli biološki tragovi, a snimak likvidacije potvrdio je tezu da je on ispalio Radonjiću koji se tada vraćao iz rodne Kule jedan metak u srce i tri u grudi. Iako se sumnjalo da je Mitrović počinio zločin po nalogu, taj nalogodavac još nije otkriven.

Verovalo se da se motiv i nalogodavac kriju u Radonjićevim kriminalnim aktivnostima, kao što je otmica, iznuda u kojoj je učestvovao.

Radonjić je sa Blažom Đurovićem učestvovao u otmici Nemanje Ivanova. Naime, Ivanov je od Đurovića uzeo novac da bi kupio drugu u Južnoj Americi, ali kako se plan izjalovio, a pare je potrošio i nije imao odakle da vrati osnovni dug, više od 50.000 evra, nekadašnji prijatelj rešio je da pokuša silom da povrati hiljade evra. U tome mu je pomagao Radonjić, pa su posle otmice Ivanova smestili u napušteni objekat na periferiji grada i tu ga danima tukli, mučili i ponižavali. Ivanov je uspeo da se izvuče, i smislio je navodno osvetu.

Odmah posle ubistva Radonjića, tog 8. aprila 2015. godine, ispred zgrade u Ulici Ante Bogićevića na Zvezdari, posumnjalo se da Ivanov stoji iza tog zločina, ali on je već tada bio u bekstvu, a policija je tragala za njim zbog sumnje da je ubio Vladana Veličkovića u januaru iste godine u motelu "Majdan". Kasnije je uhapšen, oslobođen za ubistvo Veličkovića, ali mu se sudi za likvidaciju Blaža Đurovića - jednog od svojih otmičara.

Otet, pa pretučen

Posle otmice Ivanova, Đurović i Radonjić su se sukobili zbog novca. Đurović je sa ekipom krajem 2014. godine oteo Radonjića. Stavili su ga u gepek, pretukli i izbacili iz vozila ispred Vojnomedicinske akademije. Iako Radonjić nije želeo da sarađuje u istrazi, ubrzo je sve razotkriveno, pa su protiv Đurovića i pomagača podnete krivične prijave. Njih dvojica su, navodno, izgladili odnose, ali je Radonjić ubrzo ubijen. 

Odrastao u Kuli uz "crvene beretke"

Jovica Radonjić je rodom iz Kule, a među ljudima uz koje je odrastao i sa kojima se družio bili su i pripadnici Jedinice za specijalne operacije, čija je baza bila smeštena u tom mestu. Prema rečima Jovičinog oca Bogdana, većina "crvenih beretki" su bili dobri momci, ali je među njima bilo nekoliko "sumnjivih tipova" sa kojima se njegov sin zbližio i na koje se ugledao.

Radonjić je poslednji put uhapšen u decembru 2014. godine kada je "pao" sa svojom petočlanom ekipom. Kod njih su nađena četiri pištolja i revolvera, a oduzeta su i dva automobila i to "BMW" i "audi". Radonjić je praćen, jer se verovalo da sakuplja novac od sitnijih dilera.

Printscreen/YouTube/kanal9tvns
 

Operativna saznanja policije bila su da je Radonjić, svojevremeno član "pajser brigade" kriminalne grupe "Firma", novosadskog ogranka "zemunskog klana", posle izlaska iz zatvora svoje aktivnosti preselio u glavni grad Srbije. Bio je član "Firme", navijačke grupe FK Vojvodina, koja je kao filijala "zemunskog klana" služila za rasturanje narkotika po Novom Sadu i Vojvodini. Hapšen je i u akciji "Sablja" i osuđen zbog trgovine narkoticima. Ubrzo posle hapšenja u Beogradu, nagodio se sa tužilaštvom i zbog nelegalnog posedovanja oružja dobio je dve godine i četiri meseca zatvora.

Grupa "Firma" je bila suprotstavljena takozvanom "veterničkom klanu", na čijem čelu je bio Nenad Opačić, koji je ubijen u februaru 2015. Radonjić je, takođe, bio osumnjičen za ubistvo pripadnika grupe "bokseri" Uglješe Ljubojevića u februaru 2003, godine, člana Opačićeve grupe, ali nije bio optužen za to ubistvo.

Posle ubistva u medijima se pojavila informacija da je Radonjić dugovao na desetine hiljade evra Đorđu Zafiroviću i da je moguće da je upravo to mogući motiv zločina. Zafirović, inače bivši zet Dragoslava Kosmajca, ubijen je krajem decembra 2014. godine u Futogu i ta likvidacija nikad nije rasvetljena.

Prepakivao heroin za "Firmu"

Radonjić je bio optužen da je pripadao organizaciji "Firma", kojom je rukovodio Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi, kasnije svedok-saradnik. Radonjić je tvrdio da je "samo prepakivao heroin i vodio knjige". Prvostepenom presudom osuđen je na četiri godine zatvora zbog trgovine drogom.

Printscreen/YouTube/kanal9tvns
 

Jovica Radonjić je, da podsetimo, ubijen 8. aprila 2015. godine, kada se u pratnji prijatelja Miloša M. dovezao do zgrade u kojoj je živeo sa suprugom u Ulici Ante Bogićevića 7. Kada je izašao iz džipa i zastao jer je pričao mobilnim telefonom, prišao mu je čovek sa kapuljačom.

Radonjić je skočio na napadača u pokušaju da se odbrani, ali je ovaj pucao i ranio ga. Umro je desetak minuta kasnije u naručju supruge. Napadač je pucao i u Radonjićevog prijatelja i pogodio ga u noge.

Jovičin otac Bogdan tvrdio je da su njegovog sina prodali prijatelji.

- Otišli su u inostranstvo 7. aprila, a on je dan kasnije ubijen. Ne verujem da je to slučajnost. Ubica je znao da moj sin nema oružje, da mu je oduzeto, kao i blindirani automobil - rekao je za medijie njegov otac Bogdan.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike