Kuma Andrije Draškovića ubio "zemunski klan": Zver u Todora ispalio osam hitaca!

04.07.2022

19:00

0

Todor Gardašević izrešetan na šetalištu ispred hotela "Jugoslavija" dok je išao ka svom parkiranom automobilu

Kuma Andrije Draškovića ubio "zemunski klan": Zver u Todora ispalio osam hitaca!
Todor Gardašević - Copyright Printscreen/Youtube/Rudar 7

Kontroverzni budvanski biznismen Todor Gardašević, koji je javnosti poznatiji kao kum Andrije Draškovića, ubijen je pre 22 godine kod beogradskog hotela "Jugoslavija". Mnogo godina kasnije saznalo se da su Gardaševića likvidirali pripadnici "zemunskog klana", a da je pucao Sretko Kalinić po naređenju Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma.

Gardašević je ubijen 5  jula 2000. godine na šetalištu ispred čuvenog hotela. Dok je išao ka svom parkiranom automobilu prišala su mu dvojica napadača.

Printscreen/Youtube/Rudar 7
 

"Gde si? Dugo se nismo videli", rekao je jedan od mladića. Rukovali su se, a drugi mladić, koji je sve vreme ćutao, izvukao je pištolj i zapucao. Ispaljeno je osam metaka u Gardaševića. Ubice su posle zločina pobegle ka Zemunu. Kasnije se saznalo da su Gardaševića ubili "vojnici" Dušana Spasojevića Šiptara, koji su tu, kao i mnoge druge likvidacije, detaljno opisali tokom policijske akcije "Sablja".

O zločinu koji se dogodio pre više od dve decenije svojevremeno je pred sudom govorio nekadašnji svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi.

- Ubistvo Todora Gardaševića naredio je Dušan Spasojević. Ubijen je zato što je kao kum bio veran Andriji Draškoviću do kojeg Spasojević i ostali nisu mogli da dođu. Dogovorili su se da borbenim vozilom upravlja Nikola Bajić, a da Gardaševića ubiju Kalinić i Luković. U ovom ubistvu koristili smo "golf 3" koji nam je inače služio samo za otmice. Moj zadatak bio je da uništim vozilo i oružje - svedočio je Milenković.

Bagzi "istopio" oružje

Bagzi je pomenuo da su u ekipi za likvidaciju bili Krsmanović, Jurišić, Miloš Simović i Željko Mihajlović Crnogorac. Ipak, naglasio je da je Draškovićevog kuma ubio Kalinić, a da je on kasnije uništio oružje tako što ga je "istopio" kod majstora u radionici. Dodao je i da nije lično video kako Kalinić ubija Gardaševića.

Supruga Garsija strahovala za život

Na suđenju "zemunskom klanu" sudije su pročitale iskaz iz istrage supruge ubijenog Garsije, koja se inače u sudnici nije pojavila zbog straha za sopstveni život i život njihove dece. To je, između ostalog, pred sudom rekao njen svekar Ranko Gardašević. Inače, Garsija je tokom istrage rekla da ne zna ko joj je ubio muža, niti joj je bilo kad rekao da mu neko preti.

Budvanski biznismen, koga su zvali i Toša Snaga, bio je u mladosti sportista i jedno vreme je igrao košarku u lokalnom KK Mogrenu. U Beogradu je živeo petnaestak godina i važio je za snalažljivog čoveka u poslovnim vodama. Držao je i restoran u Budvi, a vodio je i važan deo poslova svoga kuma Andrije Draškovića u Beogradu. Bio mu je desna ruka.

Andija Drašković/Facebook Draskovic Andrija
 

- Ubili su mi kuma koji ni mrava nije zgazio, samo zato što je bio uz mene. Prijatelje mi ubijaju čim ih predsednik radikala Vojislav Šešelj spomene na televiziji. Neko mi sve vreme "pakuje stvari" - ispričao je kasnije Andrija Drašković.

Miladin Suvajdžić, poznatiji kao Đura Mutavi, inače svedok saradnik, izjavio je tokom suđenja da je Gardašević ubijen zato što je bio kum Draškovića. "Iz priča u Šilerovoj znam da je Todor Gardašević ubijen samo zato što je bio kum sa Andrijom Draškovićem", rekao je on.

Todorov otac Ranko Gardašević kazao je sudijama da je čuo da od njegovog sina neko traži da kaže gde se krije Andrija Drašković posle ubistva Željka Ražnatovića Arkana. To je otac čuo od prijatelja svog pokojnog sina. Ranko Gardašević veruje da mu je zato ubijen sin.

Nije bio na sahrani i nije obišao grob

- Todor je radio u kockarnici Andrijinog oca i nikad nije bio blizak sa Andrijom. Vezivale su nas kumovske veze, jer je Andrijin otac krstio mog Todora. Razočarao me je Andrija, jer nije došao ni na sahranu, ni na jedan pomen, niti je obišao Todorov grob. Predlažem da saslušate kao svedoka Andriju Draškovića da on kaže da li je Todor ubijen zato što nije hteo da kaže gde se Andrija nalazi. Kod istražnog sudije saznao sam da je nalogodavac ubistva moga sina Milorad Ulemek Legija, a da je egzekutor Sretko Kalinić, dok imena saučesnika nisam zapamtio. Napomenuo bih da je egzekutor za mene obična krpetina, a da najstrože treba kazniti nalogodavca - ispričao je Ranko Gardašević.

Vođe “zemunaca” likvidirane su u vreme vanrednog stanja u državi Printscreen/Mup
"Zemunski klan"

Za surovu likvidaciju osuđeni su pripadnici "zemunskog klana" i to pre svih Sretko Kalinić, koji je za taj, ali i za niz drugih zločina, dobio višedecenijsku kaznu.

Pored njega "debelu robiju" za Gardaševićevo ubistvo zaradila su i braća Miloš i Aleksandar Simović, Vladimir Milisavljević, zvani Vlada Budala, Dušan Krsmanović i Nikola Bajić kojima se na teret stavljalo da su Kaliniću pomogli da počini ovaj zločin..

Kalinić je prema optužnici na šetalištu iza hotela oko 21 sat prišao Gardaševiću i pucao iz pištolja kalibra devet milimetara. Ostali su mu, kako se tvrdilo, pre toga pomogli tako što su pratili kretanje Draškovićevog kuma i o tome ga uredno izveštavali. Kako je obdukcijom utvrđeno u Gardaševića je ispaljeno osam hitaca u udove, trup i glavu. Preminuo je odmah.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike