Likvidacija inspektora koji je znao sve o sprezi crnogorske mafije i države: U Slavoljuba Šćekića ispaljena 23 metka iz "heklera"!

31.08.2022

06:35

1

Načelnik kriminalističke policije, koji je vodio najvažnije istrage, izrešetan ispred porodične kuće

Likvidacija inspektora koji je znao sve o sprezi crnogorske mafije i države: U Slavoljuba Šćekića ispaljena 23 metka iz "heklera"!
Ispektor Slavoljub Šćekić - Copyright Printskrin facebook/Slavica Šćekić

Inspektor Slavoljub Šćekić ubijen je 30. avgusta 2005. godine, sat iza ponoći, kada je na njega pucano sa 23 metka iz "heklera" ispred porodične kuće u podgoričkom naselju Tološi. Zločin se dogodio nakon što je operativac otkrio ko stoji iza serije bombaških napada na tada još neizgrađeni hotel "Splendid" u Bečićima, ali je porodica godinama sumnjala da iza zločina stoje i neki drugi motivi. Pozadina likvidacije Šćekića ni danas nije rasvetljena.

Šćekić je bio načelnik kriminalističke policije, koji je vodio istragu ubistva glavnog urednika "Dana" Duška Jovanovića, kao i istragu ubijenog savetnika za bezbednost predsednika Crne Gore, Gorana Žugića. Dve noći pre ubistva, inspektor Šćekić preuzeo je da vodi istragu u vezi sa ubistvom Miroje Baošića, koji je na isti način ubijen, u podgoričkom naselju Zagorič.

Printskrin facebook/Slavica Šćekić
 

Za ubistvo Slavoljuba Šćekića, osuđeni su na po 30 godina zatvora Milan Šćekić, Ljubo Bigović, Ljubo Vujadinović i Saša Boreta. Saša Boreta i Ljubo Bigović zbog organizovanja zločina, a Milan Šćekić i Ljubo Vujadinović kao počinioci ubistva.

U vreme ubistva inspektora Šćekića ministar unutrašnjih poslova bio je Dragan Đurović, koji je u jesen 2003. godine, kao DPS kadar nasledio nestranačku ličnost Milana Filipovića.

“Ili će se otkriti ubica Duška Jovanovića ili ja neću biti ministar”, saopštio je tadašnji ministar Đurović, nakon što je 27. maja 2004. godine ispred redakcije usmrćen urednik "Dana".

Zapaljen džip sa puškom

Ubistvo Jovanovića nije rešeno, već je napravljen niz procesnih grešaka ponajviše tima tužilaca u noći posle hapšenja za sada jedino pravosnažno osuđenog Damira Mandića. Ministar nije podneo ostavku već je za vreme njegovog mandata nestavljeno sa reformomom sistema, kojom su Uprava policije i ANB postale zasebne od MUP Crne Gore.

Vlasnik crnogorske "bele knjige"

U Bečićima, 7. decembra 2016. godine, ispred kafića "Trofej", ubijeni su tokom pucnjave kardiolog iz Novog Sada Dragan Neno Zečević i Budvanin Đorđe Boreta, koji je brat od strica Saše Borete, jednog od osuđenih za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, čoveka koji je bio uključen u najvažnije istrage u državi i vlasnika čuvene "bele knjige" crnogorske mafije.

U vreme ubistva inspektora, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Crne Gore bio je Sreten Radonjić, koji je odmah naveo detalje da je policija, nakon tri sata od zločina, pronašla zapaljen džip sa puškom.

Printskrin facebook/Slavica Šćekić
 

U prvim mesecima istrage pominjana su razna imena iz sveta kriminala, ali i UP i tajne službe kao mogući naručioci ubistva ili da su radili na uništavanju dokaza. Tek u februaru 2006. godine usledila su hapšenja grupe, koja je kasnije okrivljena za zločin.

Celi proces, istragu i suđenje, pratilo je mnoštvo opstrukcija, propusta i razrešenja sudija koji su  radili na slučaju. Za sve ove godine niko u sudskom sistemu nije odgovarao za propuste tokom vođenja postupaka, koji su doveli da ni posle toliko godina nema pravosnažne presude.

Prva prvostepena presuda za ubistvo operativca Šćekića doneta je 2009. godine - tadašnji sudija Višeg suda Lazar Aković na po 30 godina zatvora osudio je Ljuba Vujadinovića, Ljuba Bigovića i Sašu Boretu zbog organizacije i ubistva inpektora, dok je Alan Kožar osuđen na šest godina zatvora za bombaški napad na “Splendid”.

Uloga Vesne Medenice

U tom prvom sudskom postupku optužbi su oslobođeni Milan Čila Šćekić, Danica Vuković, Goran Živković, Dušanka Vujović, kao i otac i sin Radoslav i Vuk Vulević. Sudija Aković je javno tada saopštio da je protiv njega pokrenut postupak za razrešenje na inicijativu tadašnje predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, zbog čega je sam dao ostavku.

Foto: Printskrin/Jutjub
Vesna Medenica

Naredne godine, tadašnji predsednik veća Apelacionog suda Milivoje Katnić, prvi put ukinuo je osuđujuću prvostepenu presudu Višeg suda i vratio predmet na ponovni postupak.

Tokom 2011. godine doneta je druga prvostepena presuda. Veće sutkinje Višeg suda Slavke Vukčević na po 30 godina osudilo je Milana Čilu Šćekića, Vujadinovića, Bigovića i Boretu, a Kožara na šest godina zbog napada na “Splendid”. Medenica i tadašnji ministar pravde Duško Marković javno su izrazili nezadovoljstvo presudom, pozivajući se na tehničke greške koje je sutkinja Vukčević napravila. Ona je posle toga sama tražila razrešenje i otišla u notare.

Njena presuda je ponovo došla na drugostepenu potvrdu, pred veće Apelacionog suda i predsednika Katnića, koji je opet ukinuo odluku sutkinje Vukčević.

Sledeće 2012. godine predmet pred Višim sudom zadužila je predsednica veća Višeg suda Biljana Uskoković.  Na 30 godina osuđeni su  Čila Šćekić, Vujadinović, Bigović i Boreta, a Kožar na šest.

Nalogodavac na mukama

Apelacioni sud, gde je većem i tada predsedavao Milivoje Katnić, 2013. potvrdio je osuđujuću treću prvostepenu presudu Višeg suda.

Naredne godine, nakon žalbi, Vrhovni sud u vreme dok je predsednica bila Vesna Medenica, ukinuo je presudu sutkinje Uskoković, koja je bila potvrđena na višoj sudskoj instanci.

Ovog puta predmet je zadužio sudija Dragiša Rakočević koji je 2015. godine na 30 godina osudio Šćekića, Vujadinovića, Bigovića i Boretu, a u oktobru te godine presudu je potvrdio i Vrhovni sud.

Osuđujuću presudu u leto 2019. godine ukinuo je Ustavni sud, jer su po žalbi optuženih, utvrdili da im je povređeno pravo na suđenje u razumnom roku. Vrhovni sud je po žalbama otvorio novi postupak, a pred kraj 2019. godine saopšteno je da je ukinuta presuda, a predmet vraćen Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje.

Printskrin facebook/Slavica Šćekić
 

U ekskluzivnoj ispovesti za 24sedam mr Slavica Šćekić govorila je o problemima sa kojima se suočava svh ovih godina, na putu ka potpunom rasvetljavanju pozadine likvidacije njenog brata, koji je važio za čestitog policajca u Crnoj Gori.

- Nalogodavac ubistva pokušava na sve moguće načine da spreči kažnjavanje svojih vojnika, plaćenih ubica mog brata, jer se plaši ukoliko oni budu osuđeni, da će biti ljuti na njega što ih je pustio niz vodu. I da će mu se osvetiti, tako što će reći njegovo ime. Nalogodavac ubistva mog brata je sada na velikim mukama, jer zna da će kad-tad i on biti priveden licu pravde. Nalogodavac ubistva mog brata je Bigoviću obezbedio 500 hiljada evra za organizovanje zločina - rekla je, pored ostalog, Slavica Šćekić.

Veza države i mafije

Slavica tvrdi da se njen brat borio protiv mafije i organizovanog kriminala. To nije odgovaralo nekim pripadnicima političkih i bezbednosnih struktura, koji su ogrezli u organizovani kriminal i tako stekli enormno bogatstvo.

Privatna arhiva
Slavica Šćekić

- Moj brat je otkrio i "prljave policajce", koji su na platnom spisku mafije. Započeo je "čišćenje" policije od mafije i organizovanog kriminala. Ali, oni koji su nastojali da ostanu neotkriveni zaštitili su svoje pozicije, nemilosrdno se obračunavši sa mojim bratom, koji se "drznuo" da im se suprotstavi. Moram da kažem da je u toj borbi moj brat bio potpuno sam, bez podrške i bez zaštite države - ispričala je Slavica.

Pored toga što je rasvetlio sva ubistva u potpunosti, kako kaže Slavica, Slavoljub je otkrio i povezanost pripadnika državnih organa sa mafijom i kriminalcima. Radi se o švercu duvana, droge, trgovini belim robljem, trgovini ljudskim organima i trgovini oružjem, kao i visokoj korupciji. Znao je sve o međunarodnom švercu cigareta, droge i oružja, koji se odvijao pod kapom vladajućih struktura i Mila Đukanovića.

To je Šćekića, po svemu sudeći, koštalo života.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike