EKSKLUZIVNO Sestra ubijenog inspektora Šćekića: "Đukanović se raspitivao za mog brata, ni slutila nisam da će ga ostaviti bez života"

25.12.2021

19:45

0

Inspektor Slavoljub Šćekić ubijen je 30. avgusta 2005. godine u podgoričkom naselju Tološi

EKSKLUZIVNO Sestra ubijenog inspektora Šćekića: "Đukanović se raspitivao za mog brata, ni slutila nisam da će ga ostaviti bez života"
Ilustracija - Copyright Printskrin facebook/Slavica Šćekić

Slavica Šćekić, sestra ubijenog inspektora Slavoljuba Šćekića, već 16. godina vodi pravnu bitku kako bi se u potpunosti rasvetlila pozadina ubistva njenog brata, koji je bio uključen u najvažnije istrage u Crnoj Gori! Inspektor Šćekić ubijen je 30. avgusta 2005. godine, oko jedan sat iza ponoći, kada je na njega pucano sa 23 metka iz heklera, u pogoričkom naselju Tološi, nakon što je otkrio ko stoji iza bombaških napada na hotel "Splendid".

Šćekić je bio načelnik kriminalističke policije, koji je vodio istragu ubistva glavnog urednika "Dana" Duška Jovanovića, kao i istragu ubijenog savetnika za bezbednost predsednika Crne Gore, Gorana Žugića. Dve noći pre ubistva, inspektor Šćekić je preuzeo da vodi istragu u vezi sa ubistvom Miroje Baošića, koji je na isti način ubijen, u podgoričkom naselju Zagorič.

Za ubistvo Slavoljuba Šćekića, osuđeni su na po 30 godina zatvora Milan Šćekić, Ljubo Bigović, Ljubo Vujadinović i Saša Boreta. Saša Boreta i Ljubo Bigović zbog organizovanja zločina, a Milan Šćekić i Ljubo Vujadinović kao počinioci ubistva.

Inspektor Slavoljub Šćekić, Printskrin facebook/Slavica Šćekić
 

U razgovoru za 24sedam, mr Slavica Šćekić govori o problemima sa kojima se suočava svh ovih godina, na putu ka potpunom rasvetljavanju pozadine likvidacije njenog brata, koji je važio za čestitog policajca u Crnoj Gori.

Zašto već 16 godina traje sudski postupak za ubistvo Vašeg brata, inspektora Slavoljuba Šćekića?

- Sudski proces za ubistvo moga brata Slavoljuba traje 16 godina, a njegovo ubistvo još uvek nije rasvetljeno u potpunosti. Za vreme trajanja sudskog postupka više puta su ukidane presude od strane, Višeg, Apelacionog, ali i Vrhovnog suda i konačno, nakon 14. godina, Ustavni sud ukida presudu i vraća je nižim sudovima na ponovno suđenje. Praveći greške u postupku, sudije su ceo proces usmeravale u prilog optuženima za ubistvo mog brata. Da li su to slučajne ili namerne greške pokazaće vreme. Mada, lično mislim da nisu bile slučajne, već da su bile namerne. Kad kažem namerne, mislim na ulogu nalogodavca ubistva mog brata, koji najveći doprinos ima u svemu tome. Nalogodavac ubistva pokušava na sve moguće načine da spreči kažnjavanje svojih vojnika, plaćenih ubica mog brata, jer se plaši ukoliko oni budu osuđeni, da će biti ljuti na njega što ih je pustio niz vodu. I da će mu se osvetiti, tako što će reći njegovo ime. Nalogodavac ubistva mog brata je sada na velikim mukama, jer zna da će kad-tad i on biti priveden licu pravde. Nalogodavac ubistva mog brata je Bigoviću obezbedio 500 hiljada evra za organizovanje ubistva.

Po čijem nalogu su Saša Boreta i Ljubo Bigović organizovali njegovo ubistvo?

- Početkom avgusta 2005. godine, vrativši se sa posla, vidno uznemiren, brat je meni i našoj majci saopštio da se Milo Đukanović raspituje za njega: "Ko je taj Slavoljub Šćekić, koji je rasvetlio sva ubistva". Osetila sam neku jezu u grudima. Bratu sam rekla: "Kuku Slavko, ostaviće te bez posla". Ni slutila nisam da će ga ostaviti bez života. Moj brat je rasvetlio sva nerasvetljena ubistva do tada, kao što je ubistvo novinara Duška Jovanovića, ubistva visokih policijskih funkcionera Žugića i Raspopovića. Moj brat je hteo da obelodani ko stoji iza tih ubistava. Pokušavali su da ga zaplaše, ali se nije dao zaplašiti. Sprečili su ga da kaže istinu. Zaustavili su ga mučki, na samo jednom koraku do istine i kućnog praga. Bigović i Boreta su bili spoljni saradnici tadašnje Državne bezbednosti. Samim tim su bili i produžena ruka Mila Đukanovića.

Kakva je uloga države Crne Gore, odnosno, njenih političkih i bezbednosnih struktura u ubistvu Vašeg brata?

- Organizovani kriminal se uvukao u sve pore institucija sistema. Ta sprega organizovanog kriminala sa pojedincima iz državnih organa je jaka i neraskidiva. Moj brat se borio protiv mafije i organizovanog kriminala. To nije odgovaralo nekim pripadnicima političkih i bezbednosnih struktura, koji su ogrezli u organizovani kriminal. I preko kriminala stekli enormno bogatstvo. Moj brat je otkrio i "prljave policajce", koji su na platnom spisku mafije. Započeo je "čišćenje" policije od mafije i organizovanog kriminala. Ali, oni koji su nastojali da ostanu neotkriveni zaštitili su svoje pozicije, nemilosrdno se obračunavši sa mojim bratom, koji se "drznuo" da im se suprotstavi. Moram da kažem da je u toj borbi moj brat bio potpuno sam, bez podrške i bez zaštite od strane države.

Slavica Šćekić, sestra ubijenog inspektora Slavoljuba Šćekića, Privatna arhiva

 

Da li je tadašnji politički establišment organizovao njegovu likvidaciju?

- Imajući u vidu da je moj brat rasvetlio u potpunosti sva ubistva, otkrio povezanost vrha tadašnje vlasti sa švercom duvana, oružja, droga, prodaje belog roblja i prodaje ljudskih organa, odgovor na ovo pitanje se nameće samo po sebi. Prvenstveno mislim na mafijaškog bosa, koji se prikriva iza političke i državne funkcije. Procesuiranjem tog mafijaškog bosa, ubistvo mog brata Slavoljuba bi se rasvetlilo u potpunosti.

Šta je Vaš brat otkrio u slučaju podmetanja eksplozije u hotel "Splendid" u Bečićima?

- Moj brat je rasvetlio ovaj zločin u potpunosti. Otkrio je sve izvršioce i saučesnike u podmetanju ekspoziva u hotel "Splendid" u Bečićima, ali i povezanost ovih kriminalaca sa političkim i bezbednosnim strukturama Crne Gore.

Da li je Vaš brat otkrio i neke druge kriminalne i koruptivne radnje u Crnoj Gori?

- Pored toga što je rasvetlio sva ubistva u potpunosti, moj brat je otkrio i povezanost pripadnika državnih organa sa mafijom i kriminalcima. Radi se o švercu duvana, droge, trgovini belim robljem, trgovini ljudskim organima i trgovini oružjem, kao i visokoj korupciji.

Koliko je znao o međunarodnom švercu cigareta, droge i oružja, koji se odvijao pod kapom vladajućih struktura?

- Moj brat je znao sve o međunarodnom švercu cigareta, droge i oružja, koji se odvijao pod kapom vladajućih struktura i Mila Đukanovića. Sve to je bilo zabeleženo na jednom CD-u. CD je nestao. Dugo sam tragala za njim. Ali, bezuspešno.

Spomen-ploča Slavoljuba Šćekića, Printskrin facebook/Slavica Šćekić
 

U kojim sve slučajevima je Vaš brat rizikovao život da bi došao do istine?

- Moj brat je otkrio svu povezanost nekih pripadnika Državne bezbednosti i Javne policije sa mafijom i kriminalcima. Nije bilo svejedno raditi u takvom okruženju, u osinjem leglu.

Imate li saznanja, koja se u neformalnim bezbednosnim krugovima spominju, da je Saša Boreta, navodno, u nekoliko navrata, puštan iz zatvora da izvrši najteža krivična dela?

- Ne samo da je iz zatvora izvođen Boreta da izvrši zločine, već je tako nešto omogućavano i Bigoviću. Njih dvojica su bili spoljni saradnici Državne bezbednosti. Njih dvojica su posedovali čak i policijske značke. Dok je bio u pritvoru 2005. godine, Bigovića su izvodili iz ZILS-a, 22 i 23 avgusta da se sastane sa ostalim učesnicima ubistva mog brata, kako bi organizovali njegovo ubistvo.

"Nalogodavac bi se otkrio kad bi me povredio"

Da li je Vaš život bio u opasnosti svih ovih godina dok tragate za istinom, da li ste dobijali pretnje i od koga? Da li ste imali bilo kakvu zaštitu?

- Moj život je u opasnosti. Potpuno sam svesna toga. Pretnje sam dobijala. Ali, ja se ne plašim. Niko me ne može sprečiti na putu do istine i pravde. Svaki pokušaj da mi se naudi, bio bi označen na adresu nalogodavca, ubistva moga brata Slavoljuba. Svestan je on toga. Zaštitu nisam imala od nadležnih institucija. Štitim se sama uz pomoć prijatelja, rodbine i komšija.

Očekujete li od nove vlasti u Crnoj Gori, da do kraja rasvetle ubistvo Vašeg brata i otkriju punu istinu o tome, ko je želeo njegovu smrt?

- Od ove sadašnje vlasti, očekivala sam da će odmah preduzeti mere ka rasvetljavanju ubistva u potpunosti. Dakle, policija je prva instanca na kojoj počiva obaveza da pokrene taj postupak. Ali, se ne pokreće, ni nakon godinu dana od promene vlasti. Zašto? Zato što postoji opstrukcija u redovima policije. Zato što Brđanin, direktor policije, nema petlju da iz redova policije, otkloni one koji vrše opstrukciju, među njima su i oni koji su umešani u ubistvo moga brata i oni koji su znali da mu se sprema ubistvo. Jako sam razočarana u ovu vlast. Jer, njima nije prioritet rasvetljavanje ubistva moga brata. A, trebalo bi da bude. Jer, moj brat je svoj život položio na braniku države od mafije i kriminala.

Za kraj, ko je vlasnik života i smrti u Crnoj Gori?

- Vlasnik života i smrti u Crnoj Gori sada i zadnjih 30 godina je Milo Đukanović, najveći mafijaš na Balkanu, koji se prikriva iza državne funkcije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike