Svi raskrinkani Zvicerovi jataci u bezbednosnim službama! Da li su zaštitnici "kavčana" stigli i do srpskog pravosuđa?

05.08.2022

19:00

0

Većina svoje fotelje zamenila ćelijom u pritvoru

Svi raskrinkani Zvicerovi jataci u bezbednosnim službama! Da li su zaštitnici "kavčana" stigli i do srpskog pravosuđa?
bia ukp zvicer copy - Copyright ATAImages/ A.A./Profimedia/Pixabay

"Kavački klan" godinama je bio strah i trepet, a to su mu omogućili oni koji su štitili interese organizovanog kriminala dok su uživali državni posao i ponosno nosili značke. Radoje Zvicer, odbegli vođa zloglasnog klana, imao je "krtice" u bezbednosnim strukturama Srbije i Crne Gore, ali ni uz svu njihovu pomoć nije uspeo da sebi i svojim saradnicima obezbedi status slobodnog čoveka. Za dalje planove neophodna će biti pomoć iz pravosuđa.

Saradnici "kavačna" polako isplivavaju, pa je većina svoje fotelje zamenila ćelijom u pritvoru. Za sada, netaknuto je ostalo samo srpsko pravosuđe, pošto to već nije pošlo za rukom ni Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA). Međutim, sa većinom pripadnika klana u pritvoru i ostatkom u bekstvu, deluje da će sada "krtice" u pravosuđu biti najtraženije.

Najnovije informacije o jatacima donelo je hapšenje bračnog para Jovanović, Danijela koji je radnik UKP i Dušice koja je radnica BIA. Ovo dvoje pripadnika bezbednosnih struktura Srbije uhapšeni su u sredu, a dovode se u vezu sa odbeglim policajcem iz Crne Gore Ljubomirom Milovićem, kao i Radojem Zvicerom.

Operativni podaci pokazali su da su Jovanovići određene podatke u policiji i BIA proveravali za Zvicera i Veljka Belivuka i dojavljivali im detalje iz istraga koje su se vodile protiv njihovog klana. Sumnjiče se i da su kao članovi organizovane kriminalne grupe u dužem vremenskom periodu krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Pre Jovanovića, u strukturama srpskih službi kao zaštitnik "kavčana" pojavio se i nekadašnji načelnik SBPOK-a Goran Papić, koji se sumnjiči da je, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, odnosno zahtevao od tadašnjeg rukovodioca Policijske uprave Beograd da se najbližem saradniku Veljka Belivuka, Marku Miljkoviću, bez provera, vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto.

Osim Papića, na platnom spisku su, kako se sumnja, bili policajci Danilo Stojanović, bivši načelnik Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove, i Milutin Radovanović, koordinator u direkciji policije u Beogradu, koji su javnosti postali poznati nakon što su u kafiću na Cvetnom trgu, naočigled brojnih gostiju, pretukli bivšeg šefa Interpola.  

Takođe, bivši inspektor SBPOK-a Božidar Stolić, koji je bio optužen da je zloupotrebio položaj tako što je poverljive službene informacije prikupljene tokom istrage o klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića odavao za novac Berancu Filipu Goluboviću, osuđen je u Specijalnom sudu u Beogradu na dve godine zatvora, a izrečena mu je i mera da pet godine ne može da radi u MUP-u.

Kao "njihov čovek" pominjao se i sam nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ali neizostavno ime u ovom crnom nizu nekadašnjih starešina u MUP-u je ime Dijane Hrkalović, bivše sekretarke MUP Srbije.

Dijana je odavno označena kao osoba koja je zloupotrebom službenog položaja odavala informacije saradnicima Radoja Zvicera, međutim, Hrkalovićeva je izričito negirala svaku vezu sa "kavčanima" i Veljkom Belivukom, za koga je rekla da prema njemu gaji mržnju. Ipak, Dijanina i Stefanovićeva veza sa njima još se proverava.

Crna Gora nije sačuvala ni pravosuđe

U susednoj državi situacija nikako nije bolja.

Petar Lazović i Ljubo Milović, visokopozicionirani službenici policije, osumnjičeni su, prema navodima Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, za vezu sa "kavačkim klanom". Lazović je negirao dela koja mu se stavljaju na teret, dok se za Milovićem još traga.

Printscreen/Libertas
Marko Miljković,Veljko Belivuk, Radoje Zvicer i Petar Lazović

Takođe, bivši pomoćnik komandira kotorske policije Zlatko Samardžić našao se na optuženičkoj klupi podgoričkog Višeg suda još 2017. godine, kada je optužen da je pripadnik "kavačkog klana". Prema istrazi, on im je javljao kada su pretresi policije usmereni protiv njih, i druge radnje koje bi eventualno "kavčanima" "naštetile".

U istom košu je i zatvorski službenik u Spužu Vladan Lučić, koji je uhapšen zbog sumnje da je kao član "kavačkog klana" učestvovao u planiranju likvidacije vođe "škaljarskog klana" Jovana Vukotića u pomenutom zatvoru.

Kao najvažnija karika za "kavčane" pojavljuje se i poznati sudija Vesna Medenica. Ona je trenutno u pritvoru zbog zloupotrebe službenog položaja, a sumnja se da je po nalogu svoj sina, koji je označen kao saradnik "kavačkog klana", dogovarala presude u određenim slučajevima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike