Ona je Andriju Draškovića poslala na decenijsku robiju: Poznato ko će suditi kriminalnoj grupi Velje Nevolje!

10.11.2021

12:43

0

Autor: 24sedam

Trajković je policajca interventne koji je prešao granicu svojih ovlašćenja i upucao mladića osudila za ubistvo i to na maksimalnu kaznu

Ona je Andriju Draškovića poslala na decenijsku robiju: Poznato ko će suditi kriminalnoj grupi Velje Nevolje!
Marko Miljković i Veljko Belivuk - Copyright Miljković i Belivuk Printscreen

Sudija Posebnog odeljenja beogradskog Višeg suda (Specijalni sud) Zorana Trajković biće na čelu tročlanog veća koje će voditi postupak protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i pripadnika njihove kriminalne grupe.

Optužnica protiv njih nedavno je stupila na pravnu snagu, i uskoro se očekuje zakazivanje pripremnog ročišta.

Andija Drašković/Facebook Draskovic Andrija
Andrija Drašković

Sudija Zorana Trajković je dugogodišnji sudija. Svojevremeno je bila u Veću Višeg suda koje je vodilo postupak pritiv Andrije Draškovića. Sudila je i bivšem direktoru Puteva Srbije Branku Jociću, kao i u postupku koji je u javnosti bio nazvan "stečajna mafija".

Tokom karijere sudije koja traje 18 godina Zorana Trajković sudila je u raznim postupcima – za ubistva, zloupotrebe, mito, ali i u slučajevima organizovanog kriminala i ratnih zločina.


Neki od postupaka privukli su pažnju medija i javnosti, kao što je slučaj sa suđenjem poznatom pripadniku podzemlja Andriji Draškoviću za ubistvo drugog kriminalca, a koga je Trajković osudila na 10 godina zatvora, kao i suđenje bivšem direktoru „Puteva Srbije“ Branku Jociću za zloupotrebe i mito – kome je Trajković kao predsednica veća izrekla petogodišnju zatvorsku kaznu. Trajković je sudila i u jednom od najvećih slučajeva korupcije koji je nazvan „stečajna mafija“, a kome su 34 osobe bile optužene da su izvlačile novac iz državnih preduzeća. Veće na čijem je čelu oslobodilo je većinu optuženih u ovom postupku.

Trajković je trebalo da sudi u postupku za ubistvo radnika obezbeđenja 2006. godine koji je ubijen prilikom pljačke novca koji je prevozio za „Poštu Srbije”, ali je na početku suđenja tražila da bude izuzeta iz ovog postupka. Učinila je to pošto je porodica njenog supruga poznavala članove porodice jednog od optuženih.

U drugom slučaju, Trajković je policajca interventne koji je prešao granicu svojih ovlašćenja i upucao mladića osudila za ubistvo i to na gotovo maksimalnu kaznu. Tada je, dok je saopštavala kaznu, istakla da bi ona trebalo da utiče na sve koji vrše vlast da ne pomisle da im sila i moć koje im je dala država daje pravo i na nekontrolisano nasilje.

Foto:MUP
Hapšenje grupe Veljka Belivuka

Osim za organizovani kriminal, Trajković sudi i u postupcima koji se u Višem sudu u Beogradu vode zbog ratnih zločina. Kao članica sudskog veća je, između ostalog, sudila u slučajevima ubistava civila albanske nacionalnosti u selu Trnje na Kosovu, kao i ubistava muslimanskog stanovništva u Bosanskoj Krupi 1992. i u selu Kravica kod Bratunca 1995. godine.


Visoki savet sudstva ocenjivao je njen rad od 2015. do 2018. godine i utvrdio da je rešila većinu postupaka u ovom periodu i da je izuzetno uspešno obavljala sudijsku funkciju.

Trajković je bila predsednica krivičnog odeljenja Višeg suda u Beogradu 2015. godine, a od 2018. je predsednica Posebnog odeljenja za ratne zločine ovog suda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike