24sedam poseduje belešku o ubistvu Boška Buhe: Kalinić i Kum izrešetali generala policije?!

12.06.2022

07:15

0

Kako je navedeno, počinioci ubistva došli na lice mesta čamcem vlasništvo Neše Špoljanića, čiji je leš kasnije pronađen u reci

24sedam poseduje belešku o ubistvu Boška Buhe: Kalinić i Kum izrešetali generala policije?!
bosko buha dokument4 - Copyright 24sedam/Printscreen/YouTube/Rudar7

Boško Buha, general-major policije i pomoćnik načelnika Resora javne bezbednosti MUP Srbije, ubijen je u "sačekuši" pre 20 godina u Beogradu. Na njega je 10. juna 2002. godine na parkingu ispred hotela "Jugoslavija" u Novom Beogradu, prilikom ulaska u džip "nisan patrol" parkiran naspram ulaza u hotel, pucala iz neposredne blizine nepoznata osoba. Za ovaj zločin svojevremeno je optužena "Makina grupa", koja je oslobođena optužbi, ali je ta presuda poništena. Do novog suđenja nikad nije došlo, jer je prvooptuženi Željko Maksimović Maka sve vreme u bekstvu. Ostalo je nejasno da li su članovi "Makine grupe" zaista odgovorni za ovo ubistvo, ili je umesto policijskog to bilo još jedno "političko" rešavanje slučaja.

Portal 24sedam došao je u posed službene beleške unutar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koja je 2009. godine prosleđena načelniku Uprave kriminalističke policije, a u kojoj su navedene operativne informacije o okolnostima ubistva policijskog generala Boška Buhe.

Printscreen/YouTube/Rudar7
 

Kako je navedeno u belešci, počinioci ubistva došli su na lice mesta čamcem vlasništvo Neše Špoljanića, čiji je leš kasnije pronađen u reci. Ušli su u Buhino vozilo, verovatno uz pomoć duplog ključa i ubistvo su počinili iz vozila.

Sa lica mesta, kako se navodi, udaljili su se istim čamcem, koji je najverovatnije bio privezan uz splav restoran "Blej voč". Čamac je kasnije prodat nekome u Crnoj Gori.

Očevica događaja Đoleta, navodno pukovniak Srpske dobrovoljačke garde, koji je bio u obezbeđenju splav restorana "Bombardier", kako se dalje navodi u pomenutom dokumentu, kasnije su ribari našli mrtvog u reci sa zacementiranim nogama. Leš je od ribara preuzeo policajac Policijske ispostave za bezbednost na rekama.

Ubijen zbog saznanja

Kad su se kasnije radnici Policijske ispostave za bezbednost na rekama raspitivali kod Zorana Krstića, takođe radnika na "Bombardieru", šta je sa Đoletom, on je iz straha rekao da ga ne poznaje i da Đole tu nikad nije radio, mada je Đole bio dobro poznat. Za Krstića, kako je navedeno, nema informacija gde se nalaz i "Bombardier" više ne postoji, a vlasnik Goran otvorio je drugu firmu.

24sedam
 

Neposredni počinioci Buhinog ubistva su, prema navodima beleške, najverovatnije Sretko Kalinić i Mile Luković Kum.

Motiv ubistva je najverovatnije, kako piše, što je Boško Buha od pripadnika interventne jedinice Dežurne službe, koje je smatrao najpoverljivijima, napravio ekipu koja je ušla u pošten obračun sa organizovanim kriminalom, na čelu sa komandirom Milanom Živkovićem, došao do saznanja koja su ugrožavala neke kriminalne strukture.

Sastanak sa Čedom

"Neposredno pre ubistva, na splavu "Žabar" sastajali su se Mile Luković i Sretko Kalinić sa političarem Čedomirom Jovanovićem i funkcionerom MUP Milanom Obradovićem", navodi se u belešci.

Nakon ubistva kod hotela "Jugoslavija" svi pripadnici jedinice koju je formirao Buha dobili su premeštaje protiv svoje volje.

Novica Todorović Serdar, inače vrhunski policajac, koji je do ovih saznanja prvi došao, privođen je zbog ubistva Boška Buhe. Operativnu obradu nad njim je radio, po njegovoj priči, Mile Luković koji se predstavio kao inspektor iz Užica, koji je zbog nesposobnosti beogradske policije morao da dođe da radi na slučaju. Serdar je, kako piše u belešci, dobio otkaz zbog izmišljenog krivičnog dela.

Službena beleška o obaveštenju  primljenom od građana sačinjena je u Službi generalnog inspektora (sadašnji sektor unutrašnje kontrole) i sadrži više detalja koje je izneo Novica Todorović Serdar, navedeno je u belešci koju poseduje 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike